Avelsnyheter
7 februari 2015 19:46
Ridsportplus

En komplett vinnare

"En alltigenom komplett häst som bara blev bättre med varje visnng". Så beskriver Wim Ernes med sina kollegor segrande gångartshingsten Handsome O. Han och kollegorna summerade årets dressyrhingstar i KWPNs premiering i Brabanthallen i Den Bosch som av hög kvalité.

En komplett vinnare
En komplett vinnare sa Wim Ernes om Handsome O. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dagens fem avkommegrupper syntes spåren av vad uppfödare i Europa under 2011 tyckte var framtidssäkert blod. Det var en del söner från De Niro, Negro och Don Schufro men få föll nämnden i smaken. Istället accepterades en del med giganterna i andra led för en tredje besiktning.

Lördagens fem grupper avverkades snabbt och gav ytterligare 14 hingstar till tredje besiktning där två blev utvalda till premie-ring och tio accepterades för flerdagarsprov. Att visa för tredje besiktning även om hingsten inte blir godkänd är viktig för uppfödaren då det ger värdefulla meriter åt hingstens mamma. För oinvigda låter det som en märklig ordning att en hingst går hela vägen till tredje besiktning för att sedan falla på för dålig stam eller för lite prestationer, något som är känt sedan dag 1. Motivet ligger just i meriteringen av modern och den goda exponering inför potentiella köpare som KWPNs hingstshow är. I Holland är handeln i centrum, inte så konstigt att hästhandeln är värd mer än tulpanexporten för de Oranjen.

Till premie-ringen eller Kampionskeurung som de säger på holländska gick åtta stycken då två kom till från dagens fem grupper. Hingstkommissionen fortsatte att premiera en för KWPN något annorlunda modell på hingst, inte bara skritten har fått större tyngd utan även temperamentet.

Rangordning
1. 485  Handsome O e Johnson-Rousseau, såld för 300 000 € till Alexandra Andresen, Norge
2. 334 Hornrose e Apache-Ferro
3. 552 Handsome e Wynton-Cabochon
4. 474 Happiness Returns C e Jazz-Flemmingh 90 000 €
5. 546 Hummer e Westpoint-Farrington 85 000 €
6. 542 Harlem D e Vivaldi-Donnerhall
7. 377 Hilltop e Chagall D&R-Tuschinski
8. 431 Handsome Boy e De Niro-Jazz

Segrande Handsome O kunde inte få tillräckligt mycket beröm av både nämnd och publik. När det blev dags för auktion så blev det ett riktigt jagande efter hingsten som växte i ringen hela tiden utan att mattas. Till slut stod Alexandra Andresen som köpare för det facila priset av 300 000 €. Hon och hennes mamma Kristin hade tidigare på eftermiddagen varit nere för att se longeringen av hingsten. 

Sverige har haft exakt samma kombination godkänd för avel i form av helbrodern Edison O som godkändes 2013. Han bar dock då få likheter med dagens vinnare förutom färg och teckning. Stall Waldhof fick för få betäckingar och sålde hingsten redan samma år och han ska enligt uppgift ha kastrerats. Se tidigare nyhet om Edison O.

Wim Ernes är ordförande och talesperson för hingstkommissionen för gångartshingstar. Tillsammans med kollegan Marion Dorresteijn, som håller i hingstarnas vidareutbildning under flerdagarsprovet, kommenterade han årets premiering. 
– Till slut hade vi en verkligt fin championring. En del utvecklas bättre än andra, en del blir tröttare och andra är starkare. Vår vinnare blev bättre och bättre för varje runda han sprang. Han är en kraftfull häst som blev riktigt bra, ännu bättre när visaren tog lite i honom, då kortade han sig i kroppen omedelbart.

– Vi hade flera fina hästar, många som såg fina ut i Ermelo levde inte upp till det här i Den Bosch medan andra excellerade. I KWPN är det svåra nålsögat att klara flerdagarsprovet, än så länge har det varit väldigt lätt för hingstarna. Vi hoppas så många som möjligt tar den chansen att genomföra 70-dagarsprovet redan i vår, först då vet vi hur bra de är, ridningen är viktigast. Vår vinnare kom med gennom efterkåringen den 20 december, det är aldrig för sent om man har en begåvad häst.

– Vi har en hög kvalité i hela gruppen, sen är det alltid några som inte levererar det vi förväntat. Vi tror kanske inte längre att de som är stjärnskott varar hela vägen ut, vi är lite mer intresserade i de hingstämnen som levererar stadigt. Nu tycker jag gruppen ser bra ut, hoppas det ser så ut efter flerdagarsprovet också. 

–  Idag var kvaliteten inte lika hög som under fredagen, varken stammässigt eller sett till exteriör och gångarter. Det märktes också genom att det bara blev två till premie-ringen. Det här är en känsla, inte ett statistiskt faktum men så har jag och mina kollegor upplevt det. Förra året var det mycket liv om att vi var för generösa med vilka vi accepterade, nu vet vi att det var ett av de bästa årgångarna hittills. Men då kallade holländska pressen oss för jultomtar.

Vem är det som beslutat om en högre prioritet på skritten:
– Det finns inom avelsförbundet en grupp som arbetar med KWPNs avelsmål, de beslutar vad vi ska ha för prioriteringar. Vi som nämnd är exekutörer av deras avsikt, inget mer, inget mindre. Det är därifrån direktivet om ny tyngd på skritten kommer. Det viktigaste för en dressyrhäst är temperamentet, det spelar ingen roll hur de rör sig om de inte vill arbeta och samarbeta. Hingstarna i år har varit mycket lugnare, bättre hanterade och allt har gått mycket mer sansat till. Efter förra året deklarerade vi tydligt att det inte var acceptabelt med allt det stök som vi såg i ringen med lösa hingstar och alltför nervösa individer..

Om segraren verkligen fyllde kostymen:
– Vi tittar på alla parametrar som finns tillgängliga för att göra vår utvärdering av varje individ. Vår vinnare har verkligen full pott på allt, gångarter, stam, temperament, exteriör, ja allt.

Om balansen mellan alla krav:
– Vi önskar såklart att stammen innehåller både avelsvärderade hästar och sådana som toppresterat i sporten och fått massor av föl, det är inte möjligt att få hela paketet i en och samma häst. Därför får vi prioritera och ibland acceptera att det som finns är tillräckligt.

Många hingstar åker ut på brister i stostammen ändå har några hingstar möderne dåliga avelsvärden:
– Vi tittar inte bara på avelsvärdena, de är vägledande för stona men inte helt avgörande, det kan de inte vara. Det handlar om att se till helheten i alla lägen och inte bara en del av tiden.

Resultat (uppdateras under kvällen)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden