Hästliv
7 juli 2012 12:00

En tickande bomb

- Vi har troligen bara sett toppen av isberget, resistens mot avmaskningsmedel är en tickande bomb.

Det säger Bitte Ljungström, laboratoriechef på Vidilab. Hon menar att det inte räcker med träckprover för att testa om avmaskning behövs. För en långsiktigt hållbar parasitkontroll bör man även ta uppföljande prover.

I USA finns resistens mot bensimidazoler och en utbredd resistens mot pyrantel. Kvar finns endast makrocykliska laktoner med substanserna ivermektin och moxidectin som en effektiv substansgrupp.

I Sverige är lilla blodmasken den vanligaste inälvsparasiten på häst och den man ofta fokuserar på vid avmaskning. Här används inte längre bensimidazoler mot blodmask. Med allt fler fall av utebliven effekt av pyrantel återstår nu även här endast en substansgrupp som säkert fungerar.

– I dag skickar visserligen många hästägare träck för parasitkontroll innan de avmaskar, men det räcker inte. För att vara riktigt säker bör man även göra en efterkontroll, framför allt när man avmaskat med pyrantel. Det är väldigt stor skillnad om ett preparat har 98-procentig effekt eller exempelvis endast 90-procentig vilket ger ett avsevärt ökat smittryck. Fortfarande är det alltför många som rutinmässigt avmaskar sina hästar utan att först kontrollera om det behövs, säger Ljungström i ett pressmeddelande.

Vidilab kommer att finnas på Falsterbo Horse Show och kan svara på frågor om avmaskning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden