Avelsnyheter
31 maj 09:30
Ridsportplus

Ena tvillingfölet för svagt för att leva: ”Somnade in i mina armar”

FölningDet ena av de tvillingföl Ridsport berättade om tidigare i veckan har nu dött. "De här dagarna har varit en känslomässig berg- och dalbana," säger ägaren Filippa Ulmå.

Ena tvillingfölet för svagt för att leva: ”Somnade in i mina armar”
De två fuxstona är tvillingar och har fått namnen Will Be Brave och Will Be Blessed. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i tisdags som Filippa Ulmås sto Willsbrook Sia (sto f-10 e Okänd-Okänd, uppf Okänd, äg Filippa Ulmå) fölade och gav sin ägare och de andra runtomkring en stor överraskning när det kom två föl.

  Stoet var ultraljudat flera gånger under dräktigheten utan att att tvillingarna upptäckts, något som inte är helt ovanligt.

  Det var två fuxston och det föl som föddes först var störst och heter Will Be Brave. Det mindre av de båda fölen fick namnet Will Be Blessed, kallad Wilja, och det är det fölet som nu har dött efter att snabbt ha blivit hängigt och svagt på torsdagen.
  – En halvtimme innan hon dog var hon pigg och var uppe och gick, sedan gick allt jättesnabbt, säger Filippa Ulmå.

  Hon ringde till sin veterinär direkt när fölet började bli hängigt. Veterinären var en timme bort och hann inte fram innan fölet dog.
  – Hon somnade in mina armar, säger Filippa Ulmå som långsamt såg fölets slemhinnor blekna och andningen ändras.

  Prognosen för ”Wilja” var inte bra från början, däremot går det åt rätt håll hittills med systern Will Be Brave, även om hon var undrande över vad som hände med ”Wilja”.
  – Det här dagarna har varit en känslomässig berg- och dalbana. Jag förstod ju att det kunde gå så här med Wilja men det gör ändå så ont och jag saknar henne fortsätter Filippa Ulmå.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden