Hästliv
11 januari 2024 10:39

Enkel operation med god prognos

Ryttarhälsa del 2 av 3Varje år opereras 3 000-4 000 kvinnor mot ansträngings­inkontinens. Nio av tio blir oftast täta.
– Det är ett kort och förhållandevis enkelt ingreppet med goda resultat, säger Ann Miedel, verksamhetschef på Octaviakliniken.

Enkel operation med god prognos
Det finns flera sätt att slippa "läcka" och blöta ner sadeln – ett av dem är operation. Illustration: Veronica Ballart Lilja

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Nästan alla ryttare som Ridsport har talat med inför artikeln om inkontinens har opererat sig, med lyckat resultat. Bilden bekräftas av Ann Miedel på Octaviakliniken i Stockholm, en gynekologisk mottagning med operationsverksamhet. Hon säger att nio av tio är nöjda och att komplikationer är ovanliga. 

– I sällsynta fall kan man ha svårt att tömma blåsan i efterförloppet.

I Stockholm råder inget remisstvång från läkare. Det är stor skillnad mot andra delar av landet, där det kan ta flera månader att få tid. En ryttare som Ridsport intervjuade fick vänta ett år, med utredningar och provtagningar.

Ann Miedel bekräftar ojämlikheten:

– Det händer att patienter från andra landsting söker sig till oss.

Ann_miedel_webb
Ann Miedel är specialistläkare gynekologi och obstetrik, samt verksamhetschef på Octaviakliniken. Foto: Catharina Biesèrt

Själva operationen tar 15-20 minuter och görs i lokalbedövning med lätt sedering (lugnande och smärtstillande). Man lägger in ett smalt syntetisk nät, som ska ge stöd åt urinröret. Bandet läker in i kroppsvävnaden och sitter kvar resten av livet. 

Om allt fungerar får patienten gå hem efter några timmar.

– Du kan ha lite ont ett par dagar, och kan behöva vara hemma från jobbet under tre till fem dagar. Sedan kan du leva som vanligt, men inte träna eller rida på fyra veckor, säger Ann Miedel.

Ha inte för bråttom

De flesta patienter på Octaviakliniken har kniptränat, men med åren inte tyckt att det har hjälpt. Ann Miedel uppmanar att inte ha för bråttom.

– Den största enskilda riskfaktorn för ansträngningsinkontinens är att ha fött barn vaginalt, och många kan få besvär redan efter den första förlossningen. Det blir oftast inte så mycket värre efter fler barn. Ibland kan man få en övergående inkontinens efter en förlossning, så man bör låta det gå något år innan operation kan bli aktuellt, säger hon och tillägger att de ofta förordar att man har fött färdigt sina barn innan man blir opererad.

Ansträngingsinkontinens kan också bero på ärftliga orsaker som försvagad bindväv.

Många kan bli hjälpta av en fysioterapeut och knipövningar, men om det inte hjälper är operation så småningom ett alternativ.

Vi har högre krav på vår livskvalitet. Vi vill inte behöva ha en binda så fort vi ska rida eller springa.

– Generellt kan man säga att om det har gått fem år efter din sista förlossning och knipträning inte har hjälpt, då är det nog liten chans att du kan knipa bort läckaget.

Önskemål om operation mot ansträningsinkontinens kryper ner i åldrarna. I dag söker allt yngre kvinnor. Det hänger troligen samman med en allmänt mer aktiv livsstil, tror Ann Miedel.

– Vi tränar mer och har högre krav på vår livskvalitet. Vi vill inte behöva ha en binda så fort vi ska rida eller springa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym