Avelsnyheter
30 september 2023 15:20
Ridsportplus

Erika Lickhammer i topp på nya unghästmästerskapet: ”Hetaste hästen jag suttit på”

LagtävlingJust nu pågår den nya stortävlingen för unghästar på Jan Tops arena i holländska Valkenswaard. I topp efter två tuffa kval ligger laget från KWPN, där Erika Lickhammer van Helmond ligger i toppskiktet med 8-åriga Koberlina TN. Se vad den svenska landslagsryttaren säger om sin framtidsstjärna och hur den nya stortävlingen står sig i förhållande till unghäst-VM i Lanaken.

Erika Lickhammer i topp på nya unghästmästerskapet: ”Hetaste hästen jag suttit på”
Erika Lickhammer van Helmond och Koberlina TN rider för Sverige och representerar KWPN vid den nya stortävlingen för unga hästar. Foto: WBFSH Studbooks Jumping GCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    WBFSH Studbooks Global Champions Trophy är namnet på den nya stortävlingen för unga hästar. Hästarna tävlas i åldersklasser från fem till åtta år, och tävlingskonceptet innebär att olika avelsförbund bildar lag och tävlar mot varandra. Tävlingen är i full gång på Tops International Arena i holländska Valkenswaard och i topp bland 8-åringarna ligger KWPN.

    I laget rider den svenska landslagsryttaren Erika Lickhammer van Helmond med KWPN-stoet och framtidshoppet Koberlina TN (KWPN sto f-15 e Eldorado van de Zeshoek-Verdi, uppf Team Nijhof). Ekipaget blev dessutom trea i den inledande lagklassen över 1,45-hinder. I den andra 1,45-rundan blev det en fjärdeplats för ekipaget, och i lördagens lagfinal är ekipaget sist ut.
    – So far, so good, säger Erika Lickhammer van Helmond glatt.

    Koberlina TN kom till VHL Stables, som Erika driver tillsammans med maken Joris van Helmond, som 5-åring. Hon reds först av Joris innan Erika tog över när stoet var sex år gammal. Den amerikanska hästägaren fick hjälp med att sälja en äldre häst och valde sedan att investera en del av pengarna i en lovande unghäst, det vill säga Koberlina TN. Och stoet har inte gjort någon besviken.

    Hon har varit väldigt bra hela tiden, men det har krävts mycket tålamod och tanke för att jobba med hennes energi.

    Erika Lickhammer van Helmond om sin framtidsstjärna

    – Hon har varit väldigt bra hela tiden, men det har krävts mycket tålamod och tanke för att jobba med hennes energi. Hoppa hinder felfritt har hon kunnat sedan hon föddes, men det är en av de hetaste hästarna jag någonsin har suttit på. Det har blivit lite lättare att jobba med henne för varje halvår äldre hon har blivit, och hon är otroligt försiktig och väldigt smart, förklarar Erika.
    – Det är en väldigt modern sporthäst för sporten som den ser ut i dag.

    Hästägaren Lulav Group LLC äger även Hesjedal NL, som Erika Lickhammer van Helmond ridit ett flertal gånger i olika nationshoppningar.

    Har jobbat fram ett system

    Sakta men säkert har Erika och teamet jobbat fram ett system som passar det heta stoet. Hur hon ska ridas hemma och hur upplägget ska se ut på tävling.
    – Det är inget man kommer på över en dag, men under det här året som hon har blivit åtta känns det som att pusselbitarna har börjat falla på plats.

    – Att komma upp på henne i tävlingsmiljö har exempelvis varit väldigt svårt innan, men nu har vi lärt oss hur vi ska göra med hjälp av sockerbitar. Hon har också en mask på sig som många säger ska vara lugnande, det hjälper inte alls när det gäller hennes energinivå, men hon skakar inte lika mycket på huvudet med den på, förklarar Erika.

    – Hon vill inte heller ha mig sittandes för mycket ner i sadeln och ibland finns det lägen när det fungerar och ibland inte. Resultatmässigt har hon varit bra hela tiden, men det har blivit mer och mer bekvämt att jobba med henne.

    Klar framtidshäst

    Att Koberlina TN är en riktigt framtidshäst tvekar Erika inte en sekund på.
    – Det är hennes energi och nerv som i slutändan gör henne så bra. Hon blir aldrig trött, vilket är en oerhörd tillgång när man ska gå många rundor på stora tävlingar.

    Hon skulle nog stå sig väl mot fullbloden på galoppbanan, och då gäller det att hitta systemet som gör henne minst het.

    Med en het häst handlar det ibland om att tänka tvärtom, menar Erika.
    – Med henne hoppar jag fram väldigt kort, vilket gick helt emot mig i början. Ens första tanke är att hästen måste bli trött för att komma till jobb, men det går verkligen inte att få den här hästen trött. Hon skulle nog stå sig väl mot fullbloden på galoppbanan, och då gäller det att hitta systemet som gör henne minst het.

    – Det är bara att tänka om, och det är väldigt kul att vi får vara med här i Valkenswaard, där det på något sätt är som ett eget litet mästerskap, säger Erika.

    Tror på konceptet

    Bakom arrangemanget står paraplyorganisationen för världens avelsförbund, World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) som även står bakom unghäst-VM i Lanaken, och Jan Tops som har grundat Global Champions Tour. Erika tror på konceptet, men att det kommer ta lite tid innan det sätter sig.

    – Jag tror att den här tävlingen om möjligt kommer att bli ännu mer populär än Lanaken. Där har det mer kommit att handla om hästar och ryttare, men här handlar det verkligen om avelsförbunden och uppfödarna. Här rider vi i lag för KWPN, Zangersheide och de andra förbunden, det är ett helt annat fokus.

    Jag tror att den här tävlingen om möjligt kommer att bli ännu mer populär än Lanaken.

    Lite förändringar tror hon dock att det kommer bli i konceptet. Upplägget just nu är att de bästa hästarna tas ut enligt rankningen i varje förbund. Fem ingår i varje lag i respektive ålderskategori, alla rider de första kvalen där fyra resultat räknas, och till finalen tar lagledarna ut tre ekipage där alla resultat räknas.

    KWPN har vunnit bägge kvalen för 8-åriga hästar och leder stort framför Irish Sport Horses och Selle Francais, Koberlina TN ligger också tvåa individuellt. Det spelar dock ingen roll resultatmässigt eftersom allt nollställs inför finalen.
    – Det tror jag kommer ändras. Nu leder vi stort men har egentligen inte kommit någonstans, mer än att vi har bevisat att vi har gått vidare. Det enda är att startordningen är omvänd efter kvalresultaten, så det kan gå hur som helst, förklarar Erika, som alltså är sist ut i sin andra 1,50 med Koberlina TN.
    – Det är alltså all pressure on i dag.

    Att välja vilka tre ekipage som ska gå i finalen har inte varit en lätt uppgift för lagledaren Eric van der Vleuten.
    – Det har varit svårt för honom, alla våra 8-åringar har hoppat väldigt jämnt och bra. Vi får hoppas att det blev rätt hästar i slutändan, säger Erika.

    Kan bli tufft för SWB

    Den nya stortävlingen kom ganska snabbt på för många avelsförbund och SWB har i likhet med flera andra förbund valt att inta rollen som observatör i år. Med den uppenbara krocken med unghäst-VM i hoppning som ägde rum förra helgen i Lanaken, krävs det dessutom extra mycket eftertanke om det inte ser annorlunda ut nästa år. Det bekräftar SWB:s vd Helén Uddefors för Ridsport.

    – Mig personligen drabbar det ju inte, eftersom jag rider en 8-åring. Men det är klart att det blev helt fel för den unga hästen om man vill rida båda tävlingarna, det går ju inte, säger Erika som själv har ridit unghäst-VM i Lanaken ett flertal gånger.

    I Lanaken är det en unghästtävling och en tävling för ryttarna, men här är det verkligen tydligt var hästen är registrerad och vem uppfödaren är.

    – Det är två tuffa tävlingar och du måste ha en häst med mycket kött på benen, annars ska du inte styra in i någon av dem.

    – Jag vet att det har talats både negativt och positivt om den här tävlingen, men väl på plats är min känsla att många upplever den som väldigt positiv. Just för att det blir tydligt vilket förbund du representerar. I Lanaken är det en unghästtävling och en tävling för ryttarna, men här är det verkligen tydligt var hästen är registrerad och vem uppfödaren är.

    Hur tror du att SWB skulle stå sig i konkurrensen?
    – Hittills har det varit ganska tufft om man ser resultatmässigt. Vi som lag har hoppat tio rundor och rivit en bom, och då har det varit riktiga 1,45-rundor. Så hög kvalitet håller hästarna som är på plats. Ovanpå det måste du vara väl förberedd för att kunna konkurrera och det är kanske lite lättare för våra hästar som redan är vana vid den här miljön. Det är lite svårare för SWB-hästar som är bosatta i Sverige, dessutom behöver du säkert ha 12 hästar per åldersgrupp om det ska räcka till både unghäst-VM och detta, om tävlingarna fortsätter att ligga så här tätt. Det får aldrig bli på bekostnad av hästen, säger Erika avslutningsvis.

    Arrangörens hemsida

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden