Träningstips
31 juli 2019 09:47
Ridsportplus

ERT: Så tränar du din häst att bli orädd

ProffstipsEnviromental Response Training, ERT, går ut på att lära hästen att gå emot sin första instinkt och i stället stanna upp och lyssna till ryttaren.
Daniella Hansson, som började arbeta med ERT hos Anna Blomgren och Will Rogers för fem år sedan, delar med sig av nyttiga tips.

ERT: Så tränar du din häst att bli orädd
ERT-träningen går ut på att hästen ska stanna upp och tänka till i stället för att fly. Här tränar Daniella Hansson med 3-åriga Walking on Sunshine. Foto: Nathalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrryttaren Daniella Hansson började jobba med ERT för fem år sedan, hos Anna Blomgren och Will Rogers i Holland. Hon menar att alla hästar mår bra av att miljötränas, inte minst de reaktionssnabba och känsliga dressyrhästarna.

    – Vi avlar fram otroligt känsliga hästar, och hos hästar med mycket nerv är det extra viktigt att kunna skilja på spänst och spänning, säger Daniella Hansson.

    En häst som går på spänning är alltid redo att explodera – och spända hästar ger spända ryttare. Som yngre upplevde Daniella Hansson själv en osäkerhet kring vissa hästar, kanske var det därför som hon uppskattade ERT. Vetskapen om hur hon ska förhålla sig till hästen, även från backen, har gett en trygghet som hon tror fler kan ha glädje av.

    – När hästen vet att den ska stanna i sin ram medan jag stannar i min så behöver jag aldrig känna mig osäker, säger hon.

    För henne är träningen från marken i dag lika självklar som den uppsuttna. Målet är att lära hästen att hitta ett inre lugn.
    – Hästen vill inte vara spänd och uppe i det blå, slår Daniella Hansson fast, och säger att det är lätt att se hur hästar slappnar av så snart de får en ram att förhålla sig till.
    – Hästar är precis som barn. De vill att vi skapar trygghet genom gränser.

    Screenshot 2019-07-14 At 23.41.11Avsuttet: ”Bli uppmärksam på allt”

    Den avsuttna träningen börjar med lydnadsövningar där hästen lär sig att följa. Det här passar för hästar i alla åldrar och discipliner.

    Hästen ska kunna stanna när du stannar, backa när du backar och så klart villigt följa med så snart du börjar gå.

    Tänk på att hantera hästen likadant, och ha samma regler för den, i allt du gör.

    Det spelar ingen roll om ni är i ridhuset, om du leder in från hagen eller ställer upp i gången. Har du till exempel bestämt dig för att hästen ska gå bakom dig med hängande grimskaft så gäller det överallt.

    Vilka regler du sätter upp är individuellt, det viktigaste är att du ”håller det du lovat”.
    – Försök att bli uppmärksam på allt hästen gör och ge inte efter, då kommer hästen att lära sig snabbt, säger Daniella Hansson.

    Det är viktigt att du tar ledarpositionen och är lugn själv.
    – Oavsett vad som händer vill jag att du tänker att du kommer att kunna lösa det.

    Så här börjar du: Daniella Hansson jobbar mycket med olika föremål. Här har hon använt paraplyer och en pinne med plastremsor. Börja med att hålla föremålet du vill träna med i den ena handen och hästen i den andra. Du vill att hästen antingen kommer fram och nosar eller sänker huvudet och slappnar av där den står. Om hästen i stället ryggar undan tar du inte bort föremålet, men du för det heller inte närmare. Du väntar tills du får den reaktion du vill ha.

    – Tanken är att hästen ska lära sig att tänka själv. Den första instinkten är att fly. När det inte hjälper kan vi se att den börjar leta efter andra svar.

    Så fort hästen gör det du vill – sänker nacken och slappnar av eller avslappnat nosar på föremålet – tar du undan det. På så sätt blir hästen belönad för att den slappnade av.

    Fortsätt med:  Lägg sedan ut paraplyer i ridhuset. Nu ska du kunna gå runt paraplyerna medan hästen följer dig på ett avslappnat sätt. Börja på avstånd och närma dig successivt när hästen är lugn.

    – Du ska visa vägen men du vill att hästen själv ska vilja gå förbi, förklarar Daniella Hansson. Hon säger att  det aldrig får finnas tvång eller hot med i bilden.

    – Om hästen springer undan fortsätter du att guida samma väg som du tänkt gå tidigare, men lägger upp delmål på vägen. Även om du tänkt passera mellan två paraplyer kanske du börjar med att bara passera det ena.

    Stanna upp och tänk till. Det viktiga är inte bara att hästen går förbi utan hur den går förbi. Hästen ska kännas avslappnad hela tiden. Varje steg i rätt riktning är bra.

    _dsc9511
    Hästen ska nosa på föremålet eller sänka huvudet och slappna av. Foto: Nathalie Lindholm
    _dsc9512
    Passet är klart för idag. Foto: Nathalie Lindholm

    Träna uppsuttet: ”Skapa en behaglig känsla”

    Självklart ska du ta med miljöträningen upp på hästryggen. Det går alldeles utmärkt att använda samma tänk för att ta dig förbi det läskiga domarbordet eller hantera något som plötsligt fladdrar till på läktaren.

    – Jag tränar ofta på att hästen ska kunna sänka huvudet. När hästen sänker huvudet slappnar den nämligen av.
    Om hästen skyggar för något inne på banan väljer Daniella Hansson aldrig att pressa framåt. I stället rider hon förbi med lite avstånd, i extra låg form.
    – Jag klappar gärna med ytterhanden, där det läskiga är, för att skapa en behaglig känsla.
    Hon menar att det är viktigt att ge hästen en positiv upplevelse inne på banan.
    – Tvingar du förbi hästen kommer den bara fortsätta att vara spänd nästa gång ni går förbi. Gör du det positivt kommer den i stället att slappna av nästa gång – då räcker det kanske om du lättar lite i handen som belöning, i stället för att klappa.

    Daniella Hansson råder alla att tänka ett steg längre. Hur hästen upplever ritten i dag påverkar hur den presterar imorgon och nästa vecka.
    – Sänk hellre kraven i dag för att kunna plocka mer poäng nästa gång. Och försök tänka på hur hästen faktiskt upplever ritten.
    Målet är att både du och hästen ska ha en bra känsla.
    – Om hästen vet att du inte leder den in i mörkret kommer den att ge dig förtroende.

    _dsc9548
    Målet är att få en trygg häst som litar på dig, och som därmed blir trygg i sig själv. Foto: Nathalie Lindholm
    _dsc9571
    ”Hästar är precis som barn. De vill att vi skapar trygghet genom gränser”, säger Daniella Hansson. Foto: Nathalie Lindholm

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden