Hästägartips
30 oktober 2021 13:55
Ridsportplus

Etologen: ”Använd hästen utan att missbruka den”

Hästens välfärdHur är det för hästen att vara häst? Det är en viktig fråga vi måste ställa oss enligt Andrew McLean, världskänd etolog och en av grundarna av ISES (International Society of Equitation Science). Vi har glömt hur viktigt det sociala livet är för hästar, poängterade han vid ett webinar nyligen.

Etologen: ”Använd hästen utan att missbruka den”
Andrew McLean är noga med grunderna. Här syns han på en clinic på Sparreholm 2013. (Foto: Arkiv)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Andrew McLean menade att vi tidigare frågat oss hur det är att vara häst, men att den frågan måste utvidgas till ”hur är det för hästen att vara häst?” Det är en fundamentalt annorlunda fråga eftersom den förflyttar människan ut ur ekvationen.

    – Hästägare måste ständigt söka ny kunskap kring hur vi kan förbättra våra hästars liv, inte bli stillastående i utvecklingen, sade Andrew McLean. Hästvärlden är fortfarande mycket traditionell – varför används bestraffning och dominans så mycket?

    Dominans fel väg att gå

    Han pekade på att veterinärmedicinen har gått framåt och haft stor betydelse för hästens fysiska hälsa, men att vetenskapen ännu inte har hjälpt oss att förstå hästens sinne, dess själ.

    – Vi pratar fortfarande om hästen i termer av hierarki, där en häst kan beskrivas som dominant. Det får oss att tro att träningen ska handla om dominans, men det är fel. Glöm pratet om ledarskap. Hästar vill inte bli dominerade, de vill ha tydliga ramar för vad som krävs av dem och ett konsekvent bemötande.

    A. Mclean061005-059
    Andrew McLean. Foto: Privat

    Mycket runt hästar håller på att ifrågasättas, ofta genom sociala medier. Under senare år har det bland annat varit diskussionerna om rollkur, tungrem och hårt spända nosgrimmor.

    – Kandar hör också till det som kan diskuteras, påpekade Andrew McLean och konstaterade att vi kanske istället borde belöna de ryttare som kan få bäst resultat med minst antal hjälpmedel?

    Hästhållningen behöver moderniseras

    Här måste vi vara i framkant, sade han vidare, med adress FEI, som han menar måste arbeta efter tankegången att hästsporten ska kunna leva vidare på ett hållbart sätt i framtiden.
    -Underskatta inte den sociala licensen att använda hästar i sport och på andra sätt. Vi måste modernisera hästhållningen och träningen eller försvinna, sade Andrew McLean dramatiskt. Se på hur kraften från sociala medier har medfört att det inte längre finns turistridning på elefanter i Thailand. Hästarna kan gå samma väg.

    Fakta

    Allt du behöver veta om WHW

    World Horse Welfare är en Englandsbaserad organisation som arbetar för att hästar ska få det bättre över hela världen. WHW framhåller värdet och fördelarna av partnerskap mellan häst och människa och stöder användandet av hästar inom sport så länge deras välmående sätts först.

    I samarbete med Royal Veterinary College har man i höst bjudit in ledande personer inom kapplöpnings- och hästsporter för en rad workshops för att skapa ett nytt etiskt ramverk för användande av hästar inom sport och fritidsändamål.

    Här hittar du mer information. 

    Själv vilar han inte på lagrarna utan förkovrar sig ständigt i sin jakt på kunskap.
    – Jag har alltmer kommit att närma mig anknytningsteorin*, som kan överföras till hästar. Vårt bemötande av den får hästen att bli antingen positiv eller negativ i sin livssyn och det påverkar dess inställning till träning. Om vi inte är förutsägbara i vårt sätt gentemot hästen, går den in i träningen med fel attityd till den.

    Behövs mer beröring

    Andrew McLean pekade på hur mycket inom hästträning som går ut på vi inte rör vid hästen: vi leder, kör, longerar, använder round pen – allt på viss distans. Även när vi rider har vi ett lager mellan oss och hästen.
    – Beröring är lugnande. Behovet att bli berörd är en brunn som snabbt sinar och den kan inte fyllas på igen, vilket andra primära behov kan.

    Fakta

    Landslagsryttare i fälttävlan

    Andrew McLean är från Australien. Han har tidigare varit landslagsryttare i fälttävlan där, har tävlat hoppning och dressyr på internationell nivå samt varit galopptränare.

    Han är biolog med doktorsexamen i hästens inlärningspsykologi och har undervisat i zoologi och beteendevetenskap vid University of Tasmania.

    Andrew McLean är även en av grundarna av ISES, en oberoende organisation som arbetar för att hästhållning och träning ska ske enligt vetenskapligt baserade fakta och med ett hållbarhetstänk.

    Snart hålls ISES årliga konferens, den 20-22 oktober, denna gång online. Huvudtemat är Advancing Equestrian Practice to Improve Equine Quality of Life. Här hittar du mer information.

    – När rör vi vid hästen, utom när vi ryktar den? De flesta klappar på hästen – men det är som bäst en neutral signal och egentligen slöseri med tid. Om vi istället stryker hästen vid mankens början och bestämt säger några belönande ord, får vi bättre resultat.

    Trots att de flesta idag känner till hästars behov, är vi dåliga på att i praktiken uppfylla deras behov av social samvaro.
    – Glöm aldrig hästens genetiska disposition för att äta och att ha ett socialt liv. Vi bortser lätt från hur sociala hästar är och hur viktigt detta är för dem.

    Klimatförändringarnas påverkan

    På webinaret ombads Andrew McLean och övriga föreläsare att spå framtiden för hästbranschen. Andrew McLeans funderingar var närmast filosofiska:
    – Vi vet inte om hästen vill bli riden eller ej. Våra barnbarn kan komma att ha ett annat synsätt: när vi inte längre dödar djur för att äta dem, kommer vi då att känna oss bekväma med att rida på hästarna?
    – Sedan har vi elefanten i rummet: klimatförändringarna. Om tio år kanske vi måste hålla våra hästar på ett annat sätt och ta mer hänsyn till koldioxidpåverkan. Och alla transporter av hästarna… Närmaste framtiden kommer att bli ”the telling years”.

    *anknytningsteorin grundades av John Bowlby på 1950-talet och handlar om nära och känslomässiga relationer och deras betydelse för individens utveckling. Det sätt en baby bemöts på, formar dess förmåga att knyta an till människor framöver.

    Texten är en del av vad Andrew McLean sade under webinaret, som kan ses i sin helhet här. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden