Sverige
3 mars 2023 12:07
Ridsportplus

Etologen:”Att prata om lydnad kan vara laddat”

HästvälfärdDagens syn på hästvälfärd måste avspeglas i de texter och bilder som används vid förbundets utbildningar. Vad menar vi till exempel när vi talar om att kunna ”kontrollera” hästen? Vi talar med Sofie Viksten Engfors, etolog och doktor i hästvälfärd, om arbetet med Svenska Ridsportförbundets utbildningsmaterial.

Etologen:”Att prata om lydnad kan vara laddat”
Vad ska utbildningsmaterial egentligen förmedla? Det är en fråga som stötts och blötts av bland andra Sofie Viksten Engfors. Foto: Fotobynoren

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under drygt ett års tid har Svenska Ridsportförbundets samtliga utbildningsmaterial granskats av en arbetsgrupp bestående av bland annat etologer, veterinärer och en filosof. Projektledare var etologen Sofie Viksten Engfors, och gruppen har arbetat på uppdrag av förbundets hästvälfärdsråd. Gruppen har nu lämnat sin rapport till rådet.

    Var det mycket i materialet som ni vill skicka till soptippen?
    − Nej, det var det inte, men det finns behov av att komplettera och förtydliga hur man ska göra för att främja hästvälfärd i olika situationer. En del nya material kan också behövas. Materialen är överlag pedagogiskt bra, men vi har haft mycket diskussioner om olika uttryck. Vad menar vi med hästens lydnad, kontroll och acceptans av bettet? Det är uttryckssätt som kan upplevas som laddade. Förr uttryckte man sig också om hästen mer som ett redskap, och det hör inte heller hemma i vår tid.

    Var kommer det sättet att uttrycka sig på ifrån?
    − Mycket kommer säkert från det militära, och en del kan också härstamma från översättningar av utländska material, där man uttrycker sig på ett annat sätt än vad vi gör.

    Ni har också funderat kring hur bilder används. Vad har ni hittat där?
    − Vi såg att det ibland saknades variationer i bildsättningen av exempelvis stallmiljöer. Det var mycket boxgaller trots att många anläggningar, framför allt ridskolor, i dag har stora hagar och hästar i olika former av aktiv grupphästhållning, och den variationen vill vi gärna ska återspeglas i utbildningsmaterialet.
    − Sedan är det en allmän diskussion att föra; vad ska vi ska visa i bild, verkligheten som den är, eller så som vi önskar att den ska vara?

    Ni har haft en bredd i arbetsgruppen. Vilken betydelse har det haft?
    − Att vi haft en kompetens inom många olika aspekter, som veterinärmedicin, utfodring och hästens beteende och behov, vilket har lett till intressanta diskussioner och resonemang.

    Hur har ni jobbat rent praktiskt?
    − Vi har haft möten med olika arbetsgrupper inom förbundet, där vi diskuterat kring vår syn på materialen. Vi har kunnat konstatera att kunskapen om hästvälfärd överlag är mycket god, men att materialet inte alltid speglar den kunskapsnivå som finns. En del företeelser beskrivs på sätt som kan tolkas på ett annat sätt av den som läser.
    − Vi behöver prata mer om vad vi menar och harmonisera hur vi uttrycker oss, det är inte en helt lätt uppgift.

    Ryttares vikt är en fråga som det lätt blir debatt om. Hur har ni hanterat det?
    − Det nämns i materialet, men det är inte en fråga som vi har djupdykt i. Frågan har många bottnar och det skulle behövas mer forskning.

    Vad händer nu?
    − Våra förslag är lämnade till Hästvälfärdsrådet, och under våren ska jag och etologen Jenny Yngvesson hålla i utbildningar kring hästens beteende, en av de fem domänerna som Hästvälfärdsrådet arbetar med.

    Fakta

    Hästnörd på heltid

    • Namn: Sofie Viksten Engfors.
    • Bakgrund: Filosofie doktor i etologi och djurvälfärd, disputerad vid SLU med en avhandling om hur man kan mäta och bedöma hästvälfärd
    • Bor: På landet mellan Stockholm och Uppsala.
    • Gör: Hästnörd på heltid. Utbildare och egenföretagare inom hästsektorn.
    • Hästliv: Har egen häst, ett 4-årigt sto e Dotterud Teddy u Stjärngull.
    • Det gör jag en ledig dag: Ledig, det är jag sällan. Är utomhus mycket. Naturen ger mig sinnesro, speciellt att vara ute på vattnet.
    • Dold talang: Kan rita och skriva med båda händerna.

    Hästvälfärdens 5  domäner

    • Hästens nutrition (näringslära).
    • Hästens fysiska miljö.
    • Hästens fysiska hälsa.
    • Hästens beteende.
    • Hästens mentala tillstånd.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden