Ridsport åsikt
17 juli 2014 08:00
Ridsportplus

Ett Falsterbo bättre än någonsin?

Det är inte utan att vardagen fortsätter med en stark känsla av antiklimax. Ņrets Falsterbo Horse Show är slut och nu dröjer det hela 12 månader till nästa gång. Falsterbo Horse Show slog på stora trumman och menade att det skulle bli bättre än någonsin. Men blev det verkligen det?

Ett Falsterbo bättre än någonsin?
Falsterbo lockade många i år. Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

PLUS:

Asfalt. Den asfalterade vägen blev såklart en hit när regnmolnen drog fram under lördagen. Inte slutade det heller regna under kvällen och natten till söndagen och visst var skorna tacksamma över att man slapp klafsa i lera. Vi tackar och bugar för att FHS investerade i detta!

Nya banan. Tid och plats för mer show och i år även för körning som fått ta steget in i rampljuset. Ska bli spännande att se hur programmet kan utvecklas desto mer med ännu en arena.

Programmet. Det är tävling i världsklass som lockar till sig toppryttare, det är underhållande hunting och derby, det är showklasser, körning, uppvisningar… Det finns verkligen något för alla på programmet. Enda stora problemet är hur man ska hinna med att se allt som man vill.

Svenska framgångar. Sverige kom två i Nations Cup, Patrik Kittel vann i princip allt han ställde upp i, Jens Fredricson kom fyra i derbyt och – inte minst – Alexander Zetterman vann Falsterbo Grand Prix inför ett jublande publikhav. Känslan måste upplevas och det är på Falsterbo det händer. Sverige gör bra ifrån sig.

MINUS:

Krockarna. De största hoppklasserna krockade med de största dressyrklasserna. Nej, alla är inte bara intresserade av en gren. Nej, man hinner inte springa emellan. Det är tråkigt att behöva välja mellan att se GP-kür och Falsterbo Derby, det är det nog flera som tycker. Lite bättre planering hade inte suttit fel.

Toaletterna. Det fanns två saker som publiken klagade på mest. Det ena var toaletterna. Det var varken tillräckligt många eller tillräckligt fräscha. Och att köa i en halvtimme mellan klasserna gör knappast att besökarna shoppar mer.

Maten. Det andra som besökarna beklagade sig över var maten. 95 kronor för en icke genomstekt hamburgare, som knappt var ätbar. Är man på plats i flera dagar kan man inte leva på detta. Ska mat vara dyr ska det vara gott och det ska vara kvalitet. Nästa år tror jag att vi kommer att få se betydligt fler pickninckkorgar och kylväskor på området. Men jag hoppas såklart på både prisvärd och god mat, så att valfriheten kan bestå.

Boende. Priserna stiger i takt med efterfrågan, så fungerar marknaden. Några av besökarna Ridsport pratade med brukade bo på campingen vid vattnet – nu pendlade de hellre från campingen i Trelleborg varje morgon, det blev billigare. Någonstans kommer det att slå i ett tak när det inte längre är värt det. Ja, Falsterbo är otroligt roligt och ett fantastiskt arrangemang på många sätt – men när priserna överskrider den vanliga Svensson-familjens semesterbudget spelar det ingen roll. Det är tråkigt när de lokala företagen bara ser sin chans att tjäna mycket pengar. Möjligheter att bo billigt kanske är en fråga som ska prioriteras mer, om inte publikantalet ska sjunka?

Brist på mixad zon. Mixad zon är en plats där journalister och ryttare kan mötas, för ett planerat möte eller bara några spontana frågor. I år var journalisterna förvisade till att hålla sig utanför stängslet på framhoppningen och snällt be om hjälp för att få prata med någon ryttare. Spontana citat – knappast. Vem gynnar detta? Skrivs det inte om ridsport i svensk media kan vi säga hejda till dessa arrangemang. Självklart ska det inte springa runt journalister precis överallt – ryttarna måste ju få lugn och ro – men en mixad zon, där ryttare och journalister vet om spelreglerna, är faktiskt inte för mycket begärt.

Meetingbiljett. Många är på plats flera dagar i sträck, man har åkt långt, betalat för boende och för dyr mat. Men man får ingen rabatt på inträdet om man går flera dagar. Varför inte?

Summa summarum: Falsterbo är ett fantastiskt event. Men det finns alltid rum för förbättringar, och vi hoppas givetvis att saker som tillräckligt många toaletter och prisvärd mat kan prioriteras lika mycket som nya banor och asfalterade gångar. Gör man det, säger jag som Meredith Michaels-Beerbaum: ”The sky is the limit!”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden