Veterinärt
5 april 2020 10:50
Ridsportplus

”Ett lyft för debatten i hela landet”

UppföljningRidsport publicerade i vintras en granskning om psykisk ohälsa i veterinärkåren. Nu vill både fackförbund och arbetsgivarorganisation klarlägga situationen och ge djurhälsopersonalen mer stöd.

”Ett lyft för debatten i hela landet”
Ridsports artiklar om veterinärernas pressade situation i nummer 23 2019 fick ett stort genomslag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En vardag med hot från djurägare, press om att avliva relativt friska djur samt stress och övertid. Det vittnade många veterinärer om i Ridsports artiklar om hästveterinärens vardag, som publicerades i december (du hittar artiklarna här). Trots de deprimerande inslagen uppskattar Tove Särkinen, kommunikationsansvarig veterinär på Sveriges Veterinärförbund, att frågan kommit fram i ljuset.
– Artiklarna fick väldigt mycket uppmärksamhet, de delades mycket på sociala medier. Jag känner att det verkligen var ett lyft för debatten i hela landet och även i grannländerna, säger Tove Särkinen.

Särskilt bra var det att debatten hamnade utanför veterinärernas vanliga interna diskussioner.
– Vi kommunicerar mest inom kollegiet om de här frågorna, och har inte så mycket resurser att lägga på att sprida information till allmänheten. Det är otroligt positivt när de här frågorna lyfts utanför vår lilla grupp, säger Tove Särkinen.

Den studie som fackförbundet Naturvetarna gjorde på uppdrag av Sveriges Veterinärförbund, som Ridsport rapporterat om, var egentligen en arbetsmiljöenkät. Resultatet visade på tunga arbetsförhållanden – och att man bör göra ytterligare undersökningar.

Hoppas få ut en enkät under året

Förbundet har ont om pengar att göra undersökningar för, men Tove Särkinen hoppas få till både en enkät och mer informationsarbete under 2020.
– Självmordsstatistik saknas i Sverige. Jag hoppas kunna få ut en enkät under 2020, där man tittar på psykosocial hälsa. Vi hoppas också kunna fokusera på veterinärstudenter och hur det funkar för dem att komma ut i arbetslivet. Precis i övergången mellan studier och arbetsliv kan det behövas mer stöd och hjälp, upplever vi, säger Tove Särkinen.

Även arbetsgivarnas organisation, Gröna arbetsgivare, har uppmärksammat frågan.
– Den enkätundersökning som nyligen genomförts bland våra medlemsföretag visar att psykisk hälsa är en av de frågor som våra medlemsföretag vill prioritera kommande år. Vi har påbörjat samtal med forskare för att förhoppningsvis, till att börja med, kunna klargöra läget i branschen, skriver Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare, i ett mejl till Ridsport.

Mälaren Hästklinik är ett av företagen som jobbar med arbetssituationen för veterinärer och andra inom djursjukvården.
– Vi har fördelen av att jobba i grupper på alla kliniker och sannolikt gör detta att man känner sig mindre utsatt och ensam i sitt yrkesutövande. Att ta hand om varandra är något vi värderar högt, inom och mellan alla yrkeskategorier på kliniken, skriver Silje Kynningröd, marknadsansvarig på Mälaren hästklinik, till Ridsport.

Stödjer varandra i alla frågor

Hon berättar att kliniken lägger mycket tid på internkommunikation.
– Vi stödjer varandra i alla frågor, en viktig del av vår kultur är att diskutera fall och händelser med varandra. Det är väldigt viktigt att ingen känner sig ensam oavsett situation och den internkommunikationen är verkligen hos oss en del i att ständigt utvecklas som team, människa och som veterinär.

Fakta

Här finns hjälp

Här kan du söka hjälp om du mår psykiskt dåligt: Organisationen Mind för psykisk hälsa driver Självmordslinjen på telefon 901 01, dit det går att ringa anonymt för dig som har självmordstankar eller har en närstående med sådana tankar.

Det går också att chatta och mejla, gå in på www.mind.se. Öppet kl 06-24 varje dag.

Källa: Mind.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden