Sport
28 november 2015 13:31

Ett tjog Grand Prix

SIHS bjöd på tjugo ekipage i lördagens världscupkval där första avdelningen för ovanlighetens skull innehöll både Tinne Vilhelmson Silfvén och Adelinde Cornelissen. Tre fuxar i topp med Glock's Flirt, Jerich Parzival N.O.P och Watermill Scandic H.B.C samtliga på decimalavstånd från varandra.

Ett tjog Grand Prix
Dagens segrare Glocks Flirt och Hans-Peter Minderhoud. Anna-Lena Bergqvist

Det stora startfältet består av tolv utländska ekipage och åtta svenska där Hans-Peter Minderhoud och Adelinde Cornelissen är de mest prominenta gästerna. Domare i klassen var ett meriterat gäng med Gustav Svalling och  Magnus Ringmark från Sverige, flankerade av Susanne Baarup, Ghislain Fouarge och Isabelle Judet.

Thamar Zweistra visade en debutant i 9-årige Hexagons Banderas, oskodd bak dessutom, och de klarade sig ganska bra även om finputsen i övergångar och annat saknas än liksom undersatta bakben.

Norge har ett hopp i Cathrine Rasmussen och Fernandez för att klara ett individuellt OS-kval. De är i stort sett felfria men ritten lyfter inte riktigt, med 68,80 procent är de på rätt sida OS-kvalgränsen.

Temperaturen i arenan steg ordentligt med Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi, en mycket populär hemmaryttare på Caroline Darcourts parhäst. De red ett genomprydligt program och fick 72,68 procent.

Att se Adelinde Cornelissen och Jerich Parzival N.O.P i första startgrupp är ovanligt, rättare sagt, det har inte hänt på flera år. Parzival må vara 18 år men ack så fräsch i steg, muskulatur och sinne. En härlig comeback sedan de inte togs ut till EM-laget i somras. Få gör piaff och passage med sådan aktivitet och takt som Parzival och Adelinde, för att inte tala om bytesserier av otrolig kvalité. domarkollegiet var delade, Isabelle Judet och Ghislain Fouarge höll dem lågt medan övriga hade dem i närmare 80 som Susanne Baarup vid C.

Det andra danska ekipaget Daniel Bachmann på Blue Hors Loxana har en ytterst lovande framtid men kanske inte i en arena som Friends med två stora skärmar. Loxana visade sin fina piaff lite för många gånger när hon konfronterades med Jättinan Loxana. Daniel Bachmann fick kontroll igen och kunde fortsätta men det blev våldsamt dyrt procentmässigt.

Charlotte Haid-Bondergaard och Triviant hade lite spänning i sitt program och det kändes som om Charlotte hade lite handbromsen i idag. Triviant visar normalt ganska mäktiga ökningar och passage/piaff i särklass men såg lite återhållen ut. Det blev en liten malör i övergången från passage till piaff men de var tillbaka på rätt köl igen. Sådant är dock dyrt för procenten, 66,18 procent.

Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq klev in på en klockren tredjeplats i halvtid med fina resultatet 71,54 procent.

Lyndal Oatley och Sandro Boy är på väg mot riktigt höga höjder, bättre och bättre för varje tävling. Härligt för henne och Australien som är OS-kvalade, nu jobbar Lyndal framåt för att få ett OS till på CV:et. De hade inga stora missar och ”Nissa” som Lyndal kallar sin häst skötte sig utmärkt, totalt 72,82 procent.

I vanliga fall krigar hon om landslagsplatser för Tyskland men då med sin förstahäst D’agostino som hon redan plockat poäng med vid två deltävlingar i år i världscupen. Fabienne och hennes Que Vincit Dynamis är i Stockholm för att plocka fler poäng, Scandinavium är vårens mål. Oavsett häst är Fabienne ett under av prydlighet och precision, grundridning när den är som bäst. ”Quincy” har dock ganska begränsat register och hamnar strax under 70-strecket, totalt 71,18 procent.

Jennie Larsson och Zirkoon Spring Flowergjorde entré på fint sätt och föll genast Ghislain Fouarge i smaken med två åttor. De gjorde en fon ryggning, ett moment som är oväntat svårt för många ekipage. Idag satt ”Vårblomman” fantastiskt fint i piaffen men passagen på väg dit blev underkänd, nästa avsnitt var de på rätt spår igen. Bytena har en tendens att bli lite svängiga men antalet var rätt och sprången jämna, ettorna snäppet ännu bättre. En bra ritt, 70,70 totalt och framförallt 73,30 av Ghislain Fouarge tidigare domaröverhuvud inom FEI.

Det händer inte så ofta längre men Don Gregorius och Inna Logutenkova visade lite av gammaldags dressyr, motstånd i piaffen och gapande mun, skälet kan mycket väl vara som Pether Markne menade miljöpåverkan. Efter att ha sett dem förut så är undertecknad inte lika säker. Morgondagens kür får utvisa.

Kristian von Krusenstierna och Biggles 1015 gjorde en fin sista Grand Prix uppvisning tillsammans sånär som på en bytesmiss i ettorna. Det var en avspänd uppvisning från Stockholms radarpar sedan några år, som det alltid sprakat om hovarna på. Totalt 69,44 procent.

Morgondagens stjärna till slut blev hon Emilie Nyreröd när Ryttargalans jury äntligen fått ordning på sin meritranking. Med Miata i Friends var det en gjuten uppvisning från början till slut, tillsammans levererar de oerhört konsistent vid varje tävling, en härlig egenskap hos ett lagekipage. En malör mellan piruetterna drog ner resultatet något men slutresultatet blev 69,78 procent.

Agnete Kirk Thinggaard är kanske mest bekant i Sverige som ryttaren som tog över hästen Cassio. Här är hon med Jojo AZ, en riktig drömhäst som ser ut att kunna ridas av vem som helst, en illusion såklart men ett riktigt trevligt ekipage. De har en absolut chans att vara topp tre i morgondagens kval och Agnete kan gott tänka sig en tur till Göteborg i vår. De gjorde en riktig bra ritt men bytena i vartannat sprack men det var också det enda. Totalt 74,18 procent.

Patrik Kittel och Watermill Scandic fick auditoriet att tystna totalt i koncentration. Och vilken uppvisning de bjöd på! Scandic är idag en sådan professor med skolbokspiaff på stället och sagolik passage. Travprogrammet belönades med massor av 9:or medan galopprörelserna delade domarna i två för att sedan åter få någorlunda samsyn. Totalt 76,18 procent, något som kändes lite efter en skönhetsupplevelse.

Paulinda Friberg och hennes Di Lapponia T gjorde en fin uppvisning men för dagen lyfte det inte riktigt, lite spänning fanns med i bilden. Stoet är annars en verklig piaff och passagemaskin som excellerar i de allra svåraste rörelserna, 71,02 procent.

Hans-Peter Minderhoud och Glock’s Flirt skulle startat i Lyon men då blev valacken dålig. Nu är de på banan igen och visade precis hur mycket de utvecklats sedan besöket i Friends för ett år sedan. Flirt är starkare och inte så svajjig som tidigare, riktigt fin piaff och en härlig uppvisning. Det kändes som en segerritt och så blev det också. Hans-Peter kallades tidigare ”Happy” och det kan han vara idag med knapp seger på 76,96 procent.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden