Viktiga teckenOavsett om det gäller akut fång eller ett återfall av kronisk fång är det viktigt att vara observant på de första, ibland vaga tecknen.
– Du vinner alltid på att stoppa processen, så att det inte hinner utvecklas till något som är svårt eller omöjligt att åtgärda, säger veterinär Anne Haglund och berättar om tidiga tecken på fång och om den vanliga feta boven i dramat.
Veterinären om hur upptäcker du tidiga tecken på fång – och om fetmaboven
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Många illustrationer av fång visar en häst som står med raka framben och all tyngd på bakbenen. Men detta skildrar fång i ett långt framskridet skede och så långt ska man inte låta det gå.
– Vi måste tänka på att fång är en oerhört smärtsam sjukdom, säger veterinär Anne Haglund, Saxtorps hästklinik.
– Dessutom måste det vara mentalt frustrerande för ett flyktdjur som hästen att dess enda möjlighet att fly har försvunnit, när den har så ont i hovarna att den inte kan röra sig.
Därför är det viktigt att vara observant redan på små tecken.
– Det vanligaste är att hästen börjar gå försiktigt när man leder den, och går inte fram som den brukar, utan är mindre pigg. Ett annat tecken är att hästen plötsligt kan bli lite känslig för underlaget, kanske visar tecken på att vara ömfotad när den går på singel. Här gäller det förstås att känna den egna hästen, en del är alltid ömfotade.
Stoppa processen
Kalla på veterinär direkt om det verkar vara fång. Fullt utvecklad fång kan ge allvarliga skador i hovens strukturer som är svåra att reparera.
– Du vinner alltid på att stoppa processen, så att det inte hinner utvecklas till något som är svårt eller omöjligt att åtgärda. Helst ska en häst med fång inte transporteras, så det blir ett fall för den ambulerande veterinären, säger Anne Haglund och fortsätter:
– Den stora boven i dramat stavas fetma. Hästarna bör vara smala på våren, för då tål de att äta gräs. Genom vår utfodring har vi tagit bort den naturliga säsongsvariationen, som innebär att hästar har ett fettlager på hösten som de tar av under vintern, så att de är smala när våren kommer. Det är bland annat det som ligger bakom EMS, ekvint metabolt syndrom, som allt fler hästar drabbas av.
Det är inte alltid så lätt att bedöma hullet på sin egen häst. Låt gärna stallets veterinär undersöka hullet på hästen i samband med vaccination eller tandkontroll. Då får du en objektiv syn på hästens verkliga status.
– Det är inte rätt för hästar att vara feta, men vi reagerar i allmänhet mer mot en tunn häst än en som är fet. Våra ögon har vant sig vid att för högt hull är normalt. Det är hög tid att tänka om.
Puls i hoven
Fler tecken på begynnande fång är att hästen har svårt att vända tvärt, att den blir varm i hoven, får förstärkt puls i hoven och oftare skiftar kroppsvikt mellan sina ben än tidigare.
– Det är en träningssak att lära sig känna förstärkt puls i hoven. Det knepiga är att till skillnad från till exempel hovböld kan pulsen vara förstärkt i båda fram vid fång. Då är det svårt att känna någon skillnad på benen och man kan behöva jämföra med en annan häst i stallet.
Förebygg fång genom att banta den överviktiga hästen, motionera den regelbundet och var försiktig med alltför näringsrikt gräs.
Första åtgärden är att ta in hästen, ta bort eventuellt kraftfoder och endast ge halm eller hö med lågt näringsvärde.
– Förebygg fång genom att banta den överviktiga hästen, motionera den regelbundet och var försiktig med alltför näringsrikt gräs. Ofta kan känsliga hästar bara beta på hösten när näringen gått ner radikalt i gräset.
Känslig efter fång
Anne Haglund ger en rejäl känga till de hästägare som släpper hästar som tidigare har haft fång på fri tillgång på gräs.
– Många hoppas på det bästa och tror att det ’ska gå bra den här gången’. Vissa sjukdomar kan inte behandlas på det sättet. Har hästen en gång haft fång är den mycket känslig och det handlar mer om att förebygga genom att se till att hästen har lagom hull och motioneras tillräckligt.
– Hästägare måste inse att om hästen är så dålig att den måste stå på grus hela sommaren år efter år, är det ett ovärdigt liv för en häst. En sådan häst ska tas bort, anser Anne Haglund.
Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på