Veterinärt
13 maj 2019 09:43
Ridsportplus

Veterinären om hur upptäcker du tidiga tecken på fång – och om fetmaboven

Viktiga teckenOavsett om det gäller akut fång eller ett återfall av kronisk fång är det viktigt att vara observant på de första, ibland vaga tecknen.
– Du vinner alltid på att stoppa processen, så att det inte hinner utvecklas till något som är svårt eller omöjligt att åtgärda, säger veterinär Anne Haglund och berättar om tidiga tecken på fång och om den vanliga feta boven i dramat.

Veterinären om hur upptäcker du tidiga tecken på fång – och om fetmaboven
"Det vanligaste är att hästen börjar gå försiktigt när man leder den, och går inte fram som den brukar," säger veterinären om tidiga tecken på fång. Foto: Effigos AG och Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många illustrationer av fång visar en häst som står med raka framben och all tyngd på bakbenen. Men detta skildrar fång i ett långt framskridet skede och så långt ska man inte låta det gå.

– Vi måste tänka på att fång är en oerhört smärtsam sjukdom, säger veterinär Anne Haglund, Saxtorps hästklinik.
– Dessutom måste det vara mentalt frustrerande för ett flyktdjur som hästen att dess enda möjlighet att fly har försvunnit, när den har så ont i hovarna att den inte kan röra sig.

P: 2017-06-axP: 2017-05 P: 2019-01
Anne Haglund tog veterinärexamen 1990 och innehar specialistkompetens i hästens sjukdomar. Hon driver Saxtorps Hästklinik utanför Landskrona.

Därför är det viktigt att vara observant redan på små tecken.
– Det vanligaste är att hästen börjar gå försiktigt när man leder den, och går inte fram som den brukar, utan är mindre pigg. Ett annat tecken är att hästen plötsligt kan bli lite känslig för underlaget, kanske visar tecken på att vara ömfotad när den går på singel. Här gäller det förstås att känna den egna hästen, en del är alltid ömfotade.

Fång4

Stoppa processen

Kalla på veterinär direkt om det verkar vara fång. Fullt utvecklad fång kan ge allvarliga skador i hovens strukturer som är svåra att reparera.
– Du vinner alltid på att stoppa processen, så att det inte hinner utvecklas till något som är svårt eller omöjligt att åtgärda. Helst ska en häst med fång inte transporteras, så det blir ett fall för den ambulerande veterinären, säger Anne Haglund och fortsätter:

– Den stora boven i dramat stavas fetma. Hästarna bör vara smala på våren, för då tål de att äta gräs. Genom vår utfodring har vi tagit bort den naturliga säsongsvariationen, som innebär att hästar har ett fettlager på hösten som de tar av under vintern, så att de är smala när våren kommer. Det är bland annat det som ligger bakom EMS, ekvint metabolt syndrom, som allt fler hästar drabbas av.

Det är inte alltid så lätt att bedöma hullet på sin egen häst. Låt gärna stallets veterinär undersöka hullet på hästen i samband med vaccination eller tandkontroll. Då får du en objektiv syn på hästens verkliga status.
– Det är inte rätt för hästar att vara feta, men vi reagerar i allmänhet mer mot en tunn häst än en som är fet. Våra ögon har vant sig vid att för högt hull är normalt. Det är hög tid att tänka om.

Fång1

Fång3 Copy
Ett finmaskigt nät av blodkärl. Vid fång inträffar en inflammation i hovens lamellager. De inre stödjande lamellerna mellan hovvägg och hovben bryts ner, och blodtillförseln störs till det täta nät av blodkärl som finns i hoven. Illustration: Effigos AG.

Puls i hoven

Fler tecken på begynnande fång är att hästen har svårt att vända tvärt, att den blir varm i hoven, får förstärkt puls i hoven och oftare skiftar kroppsvikt mellan sina ben än tidigare.

– Det är en träningssak att lära sig känna förstärkt puls i hoven. Det knepiga är att till skillnad från till exempel hovböld kan pulsen vara förstärkt i båda fram vid fång. Då är det svårt att känna någon skillnad på benen och man kan behöva jämföra med en annan häst i stallet.

 Förebygg fång genom att banta den överviktiga hästen, motionera den regelbundet och var försiktig med alltför näringsrikt gräs.

Första åtgärden är att ta in hästen, ta bort eventuellt kraftfoder och endast ge halm eller hö med lågt näringsvärde.
– Förebygg fång genom att banta den överviktiga hästen, motionera den regelbundet och var försiktig med alltför näringsrikt gräs. Ofta kan känsliga hästar bara beta på hösten när näringen gått ner radikalt i gräset.

Känslig efter fång

Anne Haglund ger en rejäl känga till de hästägare som släpper hästar som tidigare har haft fång på fri tillgång på gräs.

– Många hoppas på det bästa och tror att det ’ska gå bra den här gången’. Vissa sjukdomar kan inte behandlas på det sättet. Har hästen en gång haft fång är den mycket känslig och det handlar mer om att förebygga genom att se till att hästen har lagom hull och motioneras tillräckligt.

– Hästägare måste inse att om hästen är så dålig att den måste stå på grus hela sommaren år efter år, är det ett ovärdigt liv för en häst. En sådan häst ska tas bort, anser Anne Haglund.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden