HästhälsaSjälva ordet tarmböld framkallar associationer av tjockt, gult var som rinner ut i hästens inre. Men det behöver inte vara så drastiskt och diagnosen har oftast god prognos. Vi talar om tarmbölder med Inge Durie, europeisk specialist inom internmedicin på häst.
Experten om tarmbölder: ”En del blir större än en tennisboll”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ibland råkar hästar ut för lite mer ovanliga sjukdomstillstånd, som det kan vara bra att känna till. Veterinär Inge Durie, Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, berättar mer om tarmbölder – en åkomma som främst drabbar unga hästar.
Vad är tarmbölder?
– Det är bölder som finns i ändtarmen. Det är ett ovanligt tillstånd, men vi ser det till och från. Bölderna kan ha varierande storlek, en del blir större än en tennisboll.
Är vissa raser eller åldrar mer utsatta?
– Ja, det är oftast unga hästar som drabbas, från föl till två år. Av okänd orsak verkar islandshästar ha en ökad risk.
Vilka symtom ger tarmbölder?
– Hästen får något som liknar koliksymtom, men inte helt typiska. En böld i ändtarmen innebär att det blir en trång passage där – hästen får svårt att bajsa, den står ofta och krystar och har blod i avföringen. Ibland får den feber.
– Första åtgärden vid alla former av kolik brukar vara rektalundersökning, då veterinären känner på tarmarna genom ändtarmen. Finns det en böld där hittas den snabbt. En tarmböld kan inte förväxlas med melanomtumörer eftersom dessa drabbar äldre hästar, därtill alltid skimlar.
– Genom en ultraljudsundersökning kan området ses i detalj och böldens utseende säkerställer diagnosen. Det går att ta blodprov för att mäta inflammationsvärdena, men dessa är inte alltid förhöjda vid tarmbölder.
– Problemet med att det oftast är så unga hästar som drabbas, är att det kan vara svårt att genomföra en rektalundersökning på dem utan risk för skador. Då får veterinären utgå från symtomen.
Hur ser behandlingen ut?
– En första åtgärd blir att lösa upp den avföring som packat sig, genom laxermedel. Ofta kan det räcka. Många gånger spricker bölden av sig själv. Ibland har hästägaren inte märkt att hästen haft några problem, men upptäcker blod i avföringen efter att en böld har spruckit.
– I vissa fall tar veterinären hål på bölden, om den ser mogen ut och ligger nära tarmväggen. Den får inte vara i anslutning till bukhålan. Den öppnade bölden dräneras.
– Det beror på det enskilda fallet om bölden öppnas eller om hästen enbart sätts på antibiotika. Det blir sällan några komplikationer av en öppnad böld, trots att detta är ett område med träck, inte ens om det finns ett sår i närområdet.
Vad är orsaken till tarmbölderna?
– Man vet inte exakt vad som utlöser bölderna. Orsaken kan vara ett trauma, till exempel betäckning av annan unghäst eller att hästen fått i sig en främmande kropp som gett en skada. En annan förklaring är att ursprunget kommer inifrån kroppen, från förstorade lymfkörtlar.
– Hästar kan även drabbas av bölder inne i buken, de har annan orsak och mycket sämre prognos.
Vad ska hästägare reagera för?
– En unghäst med återkommande förstoppning, som verkar ha svårt att krysta ut avföringen eller har blod i avföringen.
Fakta
Böld i ändtarmen
Det veterinärmedicinska namnet är dorsal perirectal abscess.
Vid en föreläsning 2008 presenterade veterinärerna Dylan Gorvy, Karin Anlén och Mads Kristoffersen en genomgång av 1 080 hästar som kommit in för koliksymtom till djursjukhuset Strömsholm. Av dessa hade 15 hästar tarmbölder. De flesta, nio av dem, var yngre än två år. Övervägande andel var islandshästar.
Hästarna behandlades med antibiotika, NSAID och laxermedel. Bölderna spontanläkte i ändtarmen och alla hästar blev friskförklarade.
Så här kan en tarmböld se ut vid ultraljudsundersökningen. Den gula ringen visar själva bölden, den röda pilen pekar på tarmväggen och den gröna pilen på böldens vägg.
Bölder på flera ställen i hästen
Bölder kan även förekomma på annan plats än i ändtarmen. Abdominal abscess är namnet på bölder inne i buken, vid något organ eller i tarmgardinen. Dessa kan bland annat uppkomma på grund av kvarka, rhodokockinfektion hos föl eller efter ett kirurgiskt ingrepp.
Bölder av kvarka ses vanligen i lymfknutorna under ganascherna och rhodokokkinfektionen brukar ge bölder i lungorna och orsaka lunginflammation hos föl i åldern en till tre månader.
Men ibland kan båda sjukdomarna orsaka bölder i bukhålan i stället. När det gäller kvarka upptäcks dessa invärtes bölder i regel efter att de utvärtes bölderna har läkt ut och hästen har friskförklarats.
Det är betydligt sämre prognos för denna form av bölder. De blir svåra att behandla i och med att de inte kan dräneras inne i buken. Det ger en ökad risk för peritonit, bukhinneinflammation, vilket kan vara livshotande.
Dessa hästar har inte alltid koliksymtom utan får återkommande feber, magrar av och kan ha kroniska diffusa symtom.
Det är svårt att sätta in riktad antibiotikabehandling mot dessa bölder, så det kan behövas flera veckors antibiotikabehandling. I en kanadensisk redogörelse av fyra fall krävdes antibiotika i medeltal i 35 dygn.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på