Hästägartips
6 januari 14:30
Ridsportplus

Så får du koll på om hästen fryser eller inte

Favorit i reprisTemperaturen kan variera så här års och frågan finns ofta där: Täcke eller inte, och i så fall hur tjockt? Ridsport har frågat en expert.

Så får du koll på om hästen fryser eller inte
Av eller på? Det är frågan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Karin Morgan, chef för forskning och utveckling på Ridskolan Strömsholm och Flyinge, som även forskar i hästens värmereglering, berättar mer om täcken och om de behövs.
– Hur frusna hästar är varierar mycket från individ till individ. Det kan även variera för samma individ över tid. Tillgång på mat är en viktig faktor. Militärerna förr sa att ”en häst som tuggar fryser inte”, berättar Karin Morgan.

Kika efter detta

Det finns en del fysiologiska tecken som vi kan hålla koll på för att se om hästen fryser eller inte.
– Det första hästen gör för att spara på värmen är att dra ihop blodkärlen och minska blodflödet till perifera delar av kroppen. Det ser vi inte, men man kan känna på till exempel öronen att de blir något kallare.

– Nästa steg är att resa pälsen så att den står upp och på det sättet bildar ett tjockare isolerande lager. Om
hästen ändå fryser börjar den skaka, för att kortsiktigt alstra värme.
– Det kan även till viss del gå att se på hästens beteende om den sparar värme, till exempel genom att den ställer sig med baken mot vinden eller att hästarna ställer sig i klunga för att hålla värmen.

HageBeteende TäckeFoto Jeanette Flensburg
Mys med och utan täcken.

Oftast täcke på helklippt

Hästens nedre kritiska temperatur varierar mycket mellan olika individer. De flesta klarar ren kyla bra, men drag, blåst och nederbörd är jobbigare för dem. På en klippt häst kan den nedre kritiska temperaturen hamna relativt högt.
– När vi väljer att klippa hästen tar vi också på oss ett större ansvar för hästens värmereglering, säger Karin Morgan.
– Jag tycker att en helklippt häst ska ha täcke under de allra flesta omständigheter. Vi har ju valt att ta bort hästens egen möjlighet att hålla värmen.

Risk för svamp om det blir för svettigt

Men hur vet man då att täcket är lagom tjockt? Karin anser att det viktigaste är att det inte är så tjockt att det blir fuktigt under täcket. En häst som blir varm och svettas under täcket mår inte bra och risken för svampsjukdomar och annat ökar kraftigt.
Täcket ska hjälpa hästen att bibehålla den egna kroppsvärmen, men inte göra den varmare.

Så ska det kännas under täcket

Om man kör in handen under täcket ska det varken kännas varmt eller kallt, då är det lagom.
– Det är också bra att tänka på att dubbla täcken inte ger dubbel effekt. Täckena tynger ner varandra och plattar till, vilket gör att effekten förtas. Två täcken ger kanske bara tio procent extra värme jämfört med bara ett. Det är bättre att ha ett tjockare täcke. Ett alternativ är att ha ett ylletäcke underst, det är kompaktare och trycks inte ihop som ett täcke med fyllning gör.

Klarar stor variation

Under vissa årstider kan temperaturen variera med 10-15 grader mellan morgonen vid utsläpp och mitt på dagen. Det anser Karin generellt sett inte är något större problem.
– Hästar har en bred termoneutral zon. Det betyder att de är bekväma med en ganska stor variation i temperatur. De är ju gjorda för att vara på stäppen där det är stora temperaturväxlingar mellan dag och natt. De kan anpassa sig till klimat med temperaturskillnader på upp mot 20-25 grader.
– Vi människor är helt annorlunda, vi har ju ingen päls eller naturligt skydd mot kyla. Vår termoneutrala zon är bara några enstaka grader.
Det är alltså inget stort problem om hästen skulle vara lite för kall några timmar, den hinner inte förlora all sin värme på den tiden.

Tips från Veterinärkollen med Charlie Lindberg

• Vänd på täckena och kontrollera om det har uppstått kondens. Många tror att fukt på insidan betyder att täckena läcker in väta, men på ett i övrigt helt täcke kan det lika gärna vara kondens från överskottsvärmen som inte kunnat avdunsta från hästen. Det är ett tecken på att hästen varit alltför ”inpackad” i sitt täcke.

• Tänk på att stöv och saltavlagringar ur svett kan täppa till eventuella andasfunktioner efter en tid. Kräv ordentliga skötselanvisningar vid köp av täcken med andasfunktion.

• Kontrollera att hästen kan röra sig obehindrat med täcket. Om vi regelbundet stänger in hästen i ett dåligt anpassat täcke eller flera täcken ovanpå varandra, finns det risk att dess rörlighet och smidighet minskar.

• Fundera över om det går att komplettera hagen på något sätt i stället för att köpa allt tjockare täcken. Kanske kan en foderhäck med stråfoder och ett väderskydd vara bättre?

Den långa artikeln och Veterinärkollen är hämtade från tidningen Ridsports pappersutgåva, där de har varit publicerade tidigare. Denna artikel publicerades senaste på Ridsports webb i april 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden