Hästliv
13 juli 2019 16:42
Ridsportplus

Experterna: Självklart med hage men frågetecken för lösdrift

Hållbara hästarExpertpanelen var ense. Hästar ska gå i hage så mycket som möjligt och unghästar mår bra av lösdrift. Men när det gällde många hästar i samma hage och lösdrift för tävlingshästar gick åsikterna isär.

Experterna: Självklart med hage men frågetecken för lösdrift
I panelen på Agrias frukostseminarium fanns Carl Hedin, Ulla Håkanson, Viktoria Almgren och Karl-Henrik Heimdahl. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev både skratt och tänkvärda fakta när Agria djurförsäkringar arrangerade frukostseminarium på lördagsmorgonen, på temat ”Hela dagen i hagen – för fler hållbara hästar”. I panelen fanns dressyrryttarna Ulla Håkanson och Carl Hedin, hoppryttaren och unghästutbildaren Viktoria Almgren, samt veterinären Karl-Henrik Heimdahl.

    Går inte avla bort

    Heimdahl gav en bakgrund om hästen som stäpplevande varelse, och hur den är gjord för att röra sig över stora ytor.
    − Hästens kropp är anpassad till daglig rörelse, inte exakt för jobbiga arbetspass utan rörelse i samband med födosökande, sade Heimdahl.
    Moderatorn Karin Moberg Granström frågade om vi inte avlat bort det behovet, men fick svaret att det inte går att avla bort så snabbt.
    − Man avlar inte bort något som tagit tusentals år skapa. Vi uppfostrar våra hästar och vänjer dem vid andra förutsättningar, men vi kan inte ändra deras beteende.

    Karl-Henrik Heimdahl kom in på vad som händer när hästens energibalans rubbas – när det blir mer energi in i hästen än den får utlopp för.
    − Då blir den lite knäpp i roten. Den kan krubbita, börja vandra i boxen eller äta sig in till grannen.

    Om hästens energibalans rubbas blir den lite knäpp i roten

    Hur stor behöver då en hage vara för att ge hästen utlopp för sitt rörelsebehov? Karl-Henrik Heimdahl var tveksam till att 30×10 meter, som brukar användas som minimimått, är tillräckligt.
    − I min värld är det verkligen minimi-mått, och vi vet att många hagar är mindre än så. Mitt ideal är en hektar till tre eller fyra hästar, om de ska få utlopp för sin energi.

    Carl Ulla Viktoria
    Carl Hedin och Ulla Håkanson lyssnar på Viktoria Almgren. Foto: Anna Nyberg

    Hoppryttaren och unghästutbildaren Viktoria Almgren berättade att hennes hästar går ute åtminstone halva dagarna, och att unghästarna går ute dygnet runt i en lösdrift.
    − Fördelen med att ta lösdrift är att man slipper mocka. En nackdel är att de fäller senare, och blir lite raggigare i pälsen.
    − Mockar ni inte hagarna, replikerade Ulla Håkanson snabbt, och fick publiken att skratta.

    Ulla berättade att hennes hästar går ute, men i varsin hage. Hon undviker täcken men har skydd på frambenen på sin tävlingshäst. Carl Hedins hästar går också ute dagligen.
    − På benen har de hår. Om en ny häst ska in i en flock kan jag använda skydd, men det tar väldigt mycket tid att sätta på och ta av skydd, och dessutom ökar det risken för mugg.
    − Mina hästar har inte skydd i hagen. Om de lätt trampar av sig skorna går de med boots, sade Viktoria Almgren.

    Mer skador på sommaren

    Enligt statistik från Agria ökar de traumatiska skadorna med 32 procent under sommaren, när hästar släpps på sommarbete.
    − Det finns risker med att släppa hästar på sommarbete. En fråga är om hästarna är vana vid gruppen. Jag tycker man ska ha flera hästar i hage, men vissa hästar går inte ihop. Om ensamhästar släpps ihop måste de hitta sin hierarki, och det kan ta ett par dagar,
    sade Karl-Henrik Heimdahl, som också strök under vikten av att se över hagen, liksom staket och stolpar.
    Både Carl och Viktoria berättade hur de låter hästar stå i boxar bredvid varann några nätter innan de släpps ihop i hage.

    Active stable är inte så aktivt som man kanske tror.

    Lösdrift för unga hästar var flera i panelen positiva till, men för vuxna hästar som tränar och tävlar var det betydligt mer tveksamt, enligt panelen.
    − Det är svårt om hästar tas in i och ut ur flocken i samband med att de åker på tävling, sade Carl Hedin.
    − Att hästar rör på sig är bra, men active stable är inte så aktivt som man kanske tror. Man klämmer ibland in en lösdrift på en för liten yta där man sätter upp foderautomater.
    Personligen ser jag hellre en rejäl yta där hästarna rör sig, sade Karl-Henrik Heimdahl, som också konstaterade att det ännu inte finns några forskningsresultat om hur lösdriften påverkar hästarna.

    Tidig rörelse är avgörande

    Däremot var alla ense om att unga hästar ska röra sig mycket, även om köparna inte alltid frågar efter det, vilket både Carl Hedin och Viktoria Almgren vittnade om.
    − Rörelse under uppväxten spelar stor roll, eftersom det utvecklar skelettet och ledbroskets kvalitet. Föl som blivit stående i box på grund av skada har svårt att återhämta sig efter det, sade Karl-Henrik Heimdahl.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden