Hästägartips
25 februari 2020 13:27
Ridsportplus

Experttips: Så lyckas du i sadeldjungeln

SadelköpAtt köpa sadel är en djungel – ibland även ett minfält. Sadelhandlaren Frida Lantz känner till alla fällor och berättar här för Ridsport hur du kan lyckas med sadelaffären.

Experttips: Så lyckas du i sadeldjungeln
Sadelhandlaren Frida Lantz rider dressyr upp till Prix S:t Georges och har även tävlat fälttäv- lan. Just nu är hon nybliven mamma och har precis kommit upp i sadeln igen. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att köpa en begagnad sadel är smart ur flera aspekter. Det är ett hållbart köpval, sadeln är redan insutten och rent ekonomiskt är det betydligt mer fördelaktigt än att köpa nytt.
    – Att köpa sadel är som att köpa bil – fast bättre. Köper du en ny sadel av de märken som jag jobbar med tappar du cirka 10 000 kronor bara du går ut genom dörren. Men sedan står de sig bra i värde, om man sköter om sina grejer. Är du andra- eller tredjeköpare på en sadel, då gör du ofta en bra affär, berättar Frida Lantz. Hon driver Lantz Sadelkammare och säljer 200 begagnade märkessadlar om året.

    Åldern på sadeln är av viss betydelse, men det som är avgörande är skicket. Frida Lantz berättar att hon har en sadel inne som är tillverkad 1998 och som är till salu för 10 000 kronor. Kvalitetssadlar sjunker sällan lägre än så. 2013 sålde hon en hoppsadel för 15 000 kronor; samma sadel sålde hon igen i december 2019. För samma pris.
    – Det kanske är ett extremfall, men det är inte helt omöjligt. Mellanklassadlar är inte lika attraktiva begagnade, för då kan du lika gärna köpa en ny i stället.
    – Med reservation för att jag är partisk, får du mycket mer sadel om du köper en begagnad sadel för 15 000 kronor än om du köper en ny för samma pris. Du får en annan ryttarkänsla, lädret håller en helt annan kvalitet och du får en annan stuns i bossorna.

    Fakta

    Detta gäller vid sadelköp

    Ångerrätt
    När du köper en vara i butik har du ingen rätt att ångra köpet. Det är upp till butiken om du får ha sadeln på prov och öppet köp. Tiden för öppet köp bestämmer butiken. Om du däremot handlar sadel via en nätbutik, eller utanför butik om exempelvis en sadelutprovare som är näringsidkare kommer ut med sadlar till ditt stall, då har du 14 dagars ångerrätt enligt lagen om distansavtal. Undantaget från ångerrätten är dock specialbeställda produkter, till exempel om du måttbeställer en ny sadel. Köper du en begagnad sadel via en nätbutik har du också 14 dagars ångerrätt, som butiken är skyldig att upplysa om. Att näringsidkaren säljer varan åt någon annan spelar enligt Konsumentverket ingen roll.

    Reklamation
    Om du som konsument köper en ny eller begagnad vara av en näringsidkare har du reklamationsrätt i tre år. Det går dock inte att reklamera fel som beror på normalt slitage eller fel som du själv har orsakat. Fel som uppstår under de första sex månaderna från köpet ses alltid som ursprungliga om inte säljaren kan motbevisa det, till exempel genom att från början tydligt deklarera sadelns skick och eventuella skavanker.

    Om du som privatperson köper en sadel från en annan privatperson är det viktigt att undersöka den före köpet. Om det visar sig finnas fel på sadeln är det i första hand avtalet mellan er som styr vad som gäller, i annat fall är det köplagen som gäller. Enligt köplagen har du som köpare reklamationsrätt i två år. De fel som du kan klaga på är bland annat fel som köparen känt till men inte informerat om.

    Källa: Konsumentverket

    Expandera

    Hur tänker dressyr- kontra hoppryttare vid sadelköp?
    – Dressyrryttaren tänker oftast ”jag ska ha en sadel till mig och den här hästen”, och är generellt lite mer noggranna med hur sadeln passar hästen. Dressyrryttaren sitter ju ner och pushar kanske sadeln framåt – och har ofta lite mer problem med att sadeln rör på sig. Så där får man jobba lite mer med att det ska vara närmare 100 procent än när det gäller hoppryttaren.
    – Hoppryttaren tänker ofta ”jag vill ha den här känslan”, den egna balansen ska vara nära perfektion, ”men sedan vill jag kunna använda min sadel på fem olika hästar och jag paddar gärna”.
    – Det är också mest svarta sadlar i dressyr och brunt på hoppsidan. Men jag har faktiskt en dressyrsadel som både är brun och svart inne, vilket är det som har kommit mycket de senaste åren – specialbeställda sadlar med ”pipings” och andra detaljer i ryttarens egna färger.

    Frida Lantz råd till sadelköpare:

    Img_3102
    Serienumret hittar på under kåpan. Foto: Susanne Högdahl
    • Kolla om sadeln är stulen
      Sadelnumret är sadelns id-nummer som kan kontrolleras direkt mot tillverkaren eller agenturen. Varningsklockorna bör ringa om det är utsuddat eller fifflat med.
    • Betalning
      Skicka inga pengar i förskott till någon du inte känner. Försök få referenser, hästvärlden är liten och kanske finns det någon som känner säljaren. Glöm inte heller att be om kvitto, det är en värdehandling som visar att affären har ägt rum.
    • Avbetalning
      Alla sadelköpare har inte pengarna kontant, men känner att det är viktigt med en bra sadel. Många sadelförmedlare har räntefria finansieringsalternativ. Villkoren är schyssta och du kan känna dig trygg med att du har ett värde i sadeln.

      Img_3204
      Läderbalsam mjukar upp sadeln. Foto: Susanne Högdahl

    • Sadelvård
      Riktlinjen är att rengöra med sadeltvål och ljummet vatten en gång i månaden, och mjukgöra med läderbalsam en gång i veckan. Förvara inte sadeln för kallt och stäng inte in den i sadelöverdrag om den har blivit blöt – låt den lufta.

    Checklista när du köper begagnad sadel

    Img_3100
    Kontrollera bossorna. Foto: Susanne Högdahl

    1. Kontrollera bossorna
    Bossorna, eller panelerna, är en av de saker som avgör sadelns skick när du ska köpa begagnat. Sadeln kan vara ullstoppad eller permanentstoppad – det senare är mest efterfrågat, åtminstone om man ser till eliten. Ullstoppningen kan med tiden bli ojämn medan permanentstoppningen kan tappa i svikt, särskilt om sadeln får hänga för kallt – här gäller det att känna och klämma på panelerna. Titta också så att sadeln inte är ”snedsutten”.

    Img_3068
    Kontrollera bommen. Foto: Susanne Högdahl

    2. Kontrollera bommen
    Bommen, där den stålklädda träkonstruktionen fortfarande är den vanligaste, är stommen i sadeln och den får absolut inte fela. Med ett enkelt handgrepp där bakvalvet pressas mot framvalvet kan man känna efter om bommen ger vika.
    – Men det är väldigt ovanligt. På mina 15 år har jag kanske haft tio sadlar där bommen inte har varit ”fit for fight”. På de flesta har det då bara varit en nit som har släppt, vilket en sadelmakare lätt kan åtgärda.

    Knarrljud handlar oftast om en lös nit och är inget att oroa sig över. I dag finns det även sadlar med karbonbom, och den är i princip oförstörbar.

    Img_3087
    Kontrollera stropparna och sadelnumret. Foto: Susanne Högdahl

    3. Kontrollera stropparna och sadelnumret
    Nästa steg är att kontrollera om stropparna är uttänjda och kanske behöver bytas, vilket inte kostar många kronor hos en sadelmakare.

    Är allt i sin ordning så här långt – och lädret är mjukt och smidigt samt sadelnumret intakt – då är själva ”sadelbesiktningen” klar.
    – Det är också viktigt att du får prova den specifika sadeln, gärna i flera dagar, säger Frida Lantz, som skickar sadlar på prov mot kreditupplysning alternativt förskottsbetalning.

    Sadlar som är av samma modell och till synes likadant märkta kan nämligen ändå skilja sig åt. De har använts olika och om du har otur kan de vara felmärkta, förklarar hon.

    Ta med någon – det är alltid bra att få några fler ögon än sina egna när man provar ut en ny sadel. Rid för din tränare och be om feedback eller ta ut en sadelutprovare.

    Fakta

    Frida Lantz

    Frida Lantz startade sin verksamhet 2005 och säljer i dag mellan 15 och 25 sadlar i månaden. Nischen är premiumsadlar, främst franska och italienska. Hon har cirka 100 sadlar på lager. Mycket har hänt under de här 15 åren – sadlarna har förfinats, utbudet har acce-lererat och förståelsen för vad rätt sadel kan uträtta har ökat. Kunderna är ryttare på alla nivåer, från skogsmulleryttaren och amatören som tränar ibland, ända upp till Grand Prix-ryttare som rider världscupen.

    – Det är rätt häftigt när man hittar en ny sadel till ett ekipage och sedan får höra av ryttaren att de har hittat en helt annan nivå i ridningen. Plötsligt kan de rida lätt i balans, de gungar inte på samma sätt i galoppen och de trillar inte framstupa när de hoppar, säger Frida Lantz.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden