Avelsnyheter
18 januari 2023 10:07
Ridsportplus

Exteriörinformation drog många åhörare

Digital föreläsningSvenska Hästavelsförbundet satsar på utbildning kring hästars exteriör och den första digitala föreläsningen lockade över 350 deltagare. Den hölls av domaren Lennart Gustavsson som berättade om första bedömningsdelen, som är typ.

Exteriörinformation drog många åhörare
Det visades gott om föl vid ASRP:s riksutställning 2018, här syns några av dem. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lennart Gustavsson inledde med att säga att alla som sysslar med hästar har nytta av kunskap om hästars exteriör.

    – En häst kan ha fina ögon och vara vacker, men en BRA häst är något helt annat, sade Lennart Gustavsson, Månstad, som är utbildad domare på 20 olika raser. 

    När det gäller bedömning av en häst, startar själva poängraden med en uppskattning av hästens typ.

    – Detta omfattar rastyp, könstyp och brukstyp, förklarade Lennart Gustavsson. På ett sto och en hingst är rastypen och könstypen lika viktiga, för en valack eller en korsningshäst blir det brukstypen som bedöms.

    Avelsföreningar spikar kriterier

    Rastypen bestäms av avelsföreningen, som sätter upp kriterierna för hur en viss ras ska se ut och vilken det ursprungliga syftet med den är. Sedan är det upp till domarna att bedöma hur väl hästen eller ponnyn stämmer in på detta. Alla de fem bedömningspunkterna (se faktaruta) är rasrelaterade.

    – Utöver rastyp är en utpräglad könstyp viktig och ska vara framträdande redan på föl och unghästar. Hingsten ska ha en viss resning och stoet ska ha en lite längre kropp för att få plats att bära ett foster. Typen är det som ändrar sig minst på en häst under uppväxten.

    Brukstyp används på valacker och på korsningar, då bedöms hur väl individen passar för sitt användningsområde. Detta kan skilja på en häst som ska användas för ridsport eller körning i skogen.

    Stort utbud av raser

    SH, Svenska Hästavelsförbundet, anordnar sommarpremieringar på 25 platser årligen och då går det att se upp till 24 raser samtidigt. Allt från amerikanska miniatyrer till shirehästar visas fram för bedömning.

    – Det är ett unikt tillfälle att få se många raser på en gång och kanske hitta den som passar en själv allra bäst. Det finns en hästras för alla, betonade Lennart Gustavsson.

    Fakta

    Exteriörbedömning

    Bedömning av hästars exteriör består av fem delar: 

    • Typ (ras-, köns-, bruks-)
    • Huvud, hals, bål och kors – hur korrekta dessa är.
    • Extremiteter samt rörelsernas korrekthet
    • Rörelsemekanik i skritt 
    • Rörelsemekanik i trav 

    Varje del bedöms med poängen 1-10.

    Expandera

    Vid en premiering/avelsvärdering, ett arrangemang som har anor från 1874, bedöms både hästens härstamning, dess exteriör och ibland enklare rid- eller körprov. Sammantaget ska detta visa hästens avelsvärde, vilket sker genom klassificering i Klass I till och med klass III. När hästen blir äldre sker en bedömning av dess förärvning, vilken också kan belönas genom olika klassificeringar.

    Utställning däremot, är något annat. Där bedöms hur hästen ser ut den dagen och härstamningen vägs inte in, så det säger inget om dess avelsvärde.

    – Avelsvärderingen innebär en säkerhet kring hur väl hästen passar i avel.

    Vikande behörighet bland domare

    Det speciella för domarna vid sommarpremieringar är att de måste vara väl insatta i alla de raser som ska bedömas. Rasdomare som behärskar en ras finns det ett antal i landet, men det är en krympande skara som är berättigade att döma alla raser.

    – Vi har brist på domare med bred behörighet, men vi hoppas kunna väcka rasdomarnas intresse för vidareutbildning. Vi vill även få in nya domare, bland annat genom att arrangera olika utbildningar i exteriörbedömning i SH:s regi.

    Digitala föreläsningar

    Redan nu finns en webbkurs på SH:s hemsida och de digitala föreläsningarna kommer att beta av alla bedömningspunkter som ingår i en exteriörbedömning. Den 19 januari, berättar Kurt Larsson om hästens sida: huvud, hals, bål och kors. Den 31 januari håller Liselotte Erixon en föreläsning om benställning; den 8 februari berättar Elisabeth Ljungstorp om hästens skritt och den 16 februari är det Madeleine Beckmans tur, hon tar itu med bedömningen av hästens trav.

    Att den första digitala föreläsningen samlade så många deltagare bådar gott, arrangören SH hade inte på långt när sådana förväntningar.

    – Vi trodde att vi skulle få runt 50 deltagare, säger Lennart Gustavsson, mycket nöjd med att det istället blev över 350.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden