Vad hände sedan?För fem år sedan briserade #metoo. Ett upprop startades inom hästvärlden och många organisationer var intresserade – men hos Svenska Ridsportförbundet var intresset svalt, anser grundarna.
Få förändringar sen #visparkarbakut
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
När #metoo drog i gång 2017 funderade vännerna Mika Thalén och Caroline Crafoord över varför ingen startade ett upprop inom hästvärlden. Snart var #visparkarbakut var ett faktum.
Historierna från drabbade kvinnor vällde in och sidan fick snabbt 13 000 medlemmar.
– Vi fick så många stories, det var jobbigt, man fick vara psykolog. Men det kom också kommentarer som ”tack, nu har jag kunnat berätta för min mamma vad som hände för tio år sedan”, berättar Mika Thalén.
Fakta
#metoo
Rörelsen #metoo mot sexuella ofredanden och övergrepp briserade i Sverige 2017 och flera upprop i rörelsens namn startades. Bland annat startade de kvinnliga läkarna #utantystnadsplikt, #medvilkenrätt startades av kvinnor i juristbranschen och #sistaspikenikistan startades av kvinnor inom byggbranschen.
Metoo-rörelsen har även mött mycket kritik, främst för den våg av namnpubliceringar som skedde i svensk media under 2017-2018.
Brann för en ändring
Det tog mycket tid att moderera och läsa kommentarerna, men de två vännerna brann för att en ändring skulle till.
– Vi ville inte ha någon namngivning av de personer som begått övergreppen, allt skulle vara anonymt. Vi var inte ute efter förtal, utan mera om att hela branschen skulle förändras, berättar Caroline Crafoord.
– Vi ville få folk – främst unga tjejer – att inse att det går att hålla på med ridsport utan att man behöver göra saker man inte vill. Ingen ska straffas retroaktivt men det ska vara tydligt att från och med nu så är det här vad som gäller, säger Mika Thalén.
Sveriges Radios Ekot fick höra talas om gruppen och hörde av sig för en intervju. Mika Thalén och Caroline Crafoord kontaktade Dagens Nyheter som hängde på. Det resulterade i en stor artikel som publicerades dagen då tävlingarna på Sweden International Horse Show på Friends arena öppnade.
– Det blev en ganska stor mediecirkus kring detta. Alla stora medier ville vara med. Tajmingen var perfekt för vårt budskap, säger Caroline Crafoord.
Men hon och Mika Thalén är kritiska till vad Svenska Ridsportförbundet, SvRF, gjort.
– De valde att fokusera på ridskolorna trots att vi pekade på att de stora problemen inte låg där. De beställde ett dyrt och glossigt material, ”Schysst stall” som vände sig dit. De pekade på en mejltjänst som de kallar medlemsombudsmannen. Men de kunde inte ens säga vem som svarade på mejlen till ombudsmannen. Det skulle i alla fall jag tycka var väldigt obehagligt, att bara skicka sin berättelse rakt ut utan att få svar direkt, säger Mika Thalén.
Testade tjänsten själva
Hon och Caroline Crafoord testade tjänsten och skickade ett mejl.
– Det tog några dagar och sedan kom det ett svar, med tipset om att ”prata med någon i stallet”, säger Mika Thalén.
Travförbundet har däremot startat en jourtelefon dit det går att ringa och prata när det hänt något. Ridsportförbundet i Tyskland har också en telefonlinje för drabbade.
– Vi föreslog något liknande för Ridsportförbundet, men det fanns inget intresse.
SvRF:s ordförande Ulf Brömster skriver i ett mejl till Ridsport att det går bra att kontakta medlemsombudsmannen på telefon.
–Medlemsombudsmannen lyssnar och kan ge stöd, råd och vägledning om vart man kan vända sig. Det är viktigt att komma ihåg att brott alltid ska anmälas till polisen, skriver Ulf Brömster.
Sedan starten 2017 har det kommit in drygt 60 frågor och önskemål om vägledning till medlemsombudsmannen.
– De flesta frågor kan avhjälpas eller lösas direkt vid vägledning på telefon eller mejl samt genom stöd i vidare kontakter med förening eller distrikt. Alla kontakter utgör alltså inte en anmälan. Kontakterna rör många olika typer av ämnen, berättar Ulf Brömster.
Fokus på att stärka regelverket
Han framhåller att SvRF gjort mycket sedan 2017. Som att införa ridsportens trygghetspris, arbeta med ”trygga ledare” och införa en stadgeändring som rör värdegrund.
– Just nu är vårt fokus bland annat på att stärka idrottens regelverk och få Riksidrottsförbundet att ändra regelverket avseende preskriptionstider samt definition av allvarlig kränkning. Detta då vi vill ha bättre verktyg för att kunna agera när det som inte får hända ändå sker.
Att förbundet inte gjort något när det gäller #visparkarbakut håller han inte med om.
– Vi har haft och har en fortsatt dialog med initiativtagarna. Vi uppskattar verkligen det engagemang som finns för de här frågorna och för att göra ridsporten till en tryggare plats. Sexuella övergrepp och trakasserier är helt oacceptabelt och ska bort från ridsporten.
År 2020 lade SvRF till en ruta som ska kryssas i när man ansöker om tävlingslicens i TDB, som är kopplad till en ”code of conduct”, förbundets uppförandekod.
– Det var något som vi efterlyste för fem år sedan och som vi tycker är jättebra. Men det är förvånande att förbundet inte gått ut och berättat mer om den här åtgärden, säger Caroline Crafoord.
Kan bara agera i ärenden kopplade till förbundet
Ulf Brömster vill förtydliga att förbundet endast kan agera i ärenden som har koppling till förbundets verksamhet.
– Vi har fall där indragen licens varit en formell påföljd.
Fakta
Personerna bakom #visparkarbakut
- Namn: Caroline Crafoord.
- Gör: Projektedare och kommunikatör, driver en restaurang. Designar och säljer smycken.
- Bor: Stockholm.
- Hästbakgrund: Hästar har alltid varit en del av hennes liv. Döttrarna har tävlat i både dressyr och hoppning. Själv rider hon nästan dagligen. ”Ett härligt sätt att koppla av från allt annat”.
- Namn: Mika Thalén.
- Gör: Jobbar på Sporthästkliniken Häljeby. Mässansvarig på Equestrian Stockholm. Driver den ideella föreningen Ride Against Cancer med bland andra Caroline Crafoord .
- Bor: På en hästgård nära Strömsholm.
- Hästbakgrund: Har ett gäng unga SWB-hästar som utbildas av dottern Emma-Maria. ”Jag hoppar och tävlar lite på en solklar hobbynivå.”.
Fakta
Här kan du få hjälp
- Svenska Ridsportförbundets medlemsombudsman:
medlemsombudsman@ridsport.se, telefon 0220-456 00 - BRIS (Barnens rätt i samhället):
www.bris.se - Barnens hjälptelefon:
116 111 - Föräldratelefonen:
077 – 150 50 50 - Stödlinje för brottsoffer inom idrotten:
stod@rf.se - BO (Barnombudsmannen):
www.bo.se, 08 – 692 29 50
Grundregeln är att idrottsrörelsen själv hanterar ärenden som bryter mot RF:s stadgar medan det är polisen man ska kontakta om det rör ett brott.
#visparkarbakut
- 9 300 medlemmar har gruppen #visparkarbakut i dag på Facebook.
- Scanna QR-koden och läs uppropet från #visparkarbakut från 2017.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på