Veterinärt
24 mars 2017 10:00

Få lugnande fodertillskott håller vad de lovar

Många hästägare vill lugna sin häst inför erkänt stressiga situationer.
Men få foderpreparat på marknaden har den lugnande effekt som utlovas på förpackningen.

Få lugnande fodertillskott håller vad de lovar
Många hästägare vill förenkla stressiga situationer genom att ge hästarna lugnande medel (bilden har inget samband med reportaget).

När hästen ska utsättas för en stressande situation, som att bli klippt, få en spruta, skos eller lastas första gången, vill många ägare förenkla proceduren genom att ge något lugnande medel.

Feromoner kan hjälpa hästen att kontrollera sin rädsla, kapa stressen kring en ny situation och ge den ett positivt minne. Till häst finns feromoner i form av en gel som ska strykas i näsborrarna. Det är en syntetisk kopia av det lugnande feromon som ston utsöndrar runt juvret och som ger fölet trygghet under digivningsperioden. Det är inget hormon eller ämne som tas upp i kroppen, utan effekten går direkt till hjärnan.

Det finns studier på hur feromoner har använts vid lastning, avvänjning, förändring i flocken och klinikbesök med god effekt. Efter några gånger behövs det inte längre.

Kolla dopningsreglerna

Ett antal fodertillskott marknadsförs som att de är lugnande, men utan studier som bevisar det. Här är det viktigt att kontrollera vilka ämnen som ingår och om hästen verkligen behöver dem. Vanligt innehåll är olika örter, magnesium, tiamin (vitamin B1) och L-tryptofan. 

Innehållet av örter bör stämmas av mot aktuell karenstidslista om de används till en tävlingshäst, till exempel vid lastning. Vissa örter som kan ingå, som johannesört och vänderot (samma sak som valeriana), har för närvarande 48 timmars karens.

Vissa örtblandningar marknadsförs som ”lugnande och hormonbalanserande”. Den som ger det till hästen ska vara medveten om att fodertillskott som kan påverka hormonerna räknas som dopning.

Magnesium i rätt dos

Brist på magnesium kan ge ökad nervositet, men de flesta hästar får sitt behov tillgodosett genom foderstaten. Det är lätt att kontrollera för den som gjort en analys av sitt grovfoder.

Tillskott med magnesium till hästar som inte behöver det, så att det blir ett överskott, är inte bra. Det kan bland annat resultera i njursvikt och olika problem i mag/tarmsystemet. Det finns också uppgift från humansidan om att magnesium kan minska upptaget av viss antibiotika, vilket kan vara viktigt att känna till.

Under normala förhållanden behöver hästen inget tillskott av tiamin (vitamin B1), mikroorganismerna tillverkar själva tiamin.

Placeboeffekt på ägaren

L-tryptofan är en essensiell aminosyra som hästar får från en god foderstat. Det finns flera studier som visar att extra tillskott med L-tryptofan inte har någon lugnande effekt, tvärtom kan en del hästar bli mer spända och vaksamma.

Saknar lugnande effekt

Den senaste studien på häst publicerades i år, men redan för tio år sedan kunde den danska beteende-forskaren Janne Winter Christensen visa att L-tryptofan i fodertillskott inte har någon lugnande effekt på hästars flyktbeteende.
– Det är förmodligen tack vare placeboeffekten som vissa häst-ägare tycker sig ha upplevt att hästen blivit lugnare när den fått dessa fodertillskott, säger Janne Winter Christensen.
– Det har tidigare visats via en vetenskaplig studie att en människas förväntningar om en reaktion kan göra en häst nervös. Omvänt kan man säkert genom ett lugnare kroppsspråk överföra ett lugn till hästen.
– Tror man att fodertillskottet verkar, är man lugnare själv. Det verkar dock onödigt att spendera mycket pengar på en produkt som inte har någon verklig effekt.

Janne Winter Christensen råder hästägare att gradvis vänja hästar vid det som gör dem nervösa.
– Träna hästarna för de situationer som stressar dem. Rädsla är både ärftligt och miljömässigt betingat. Vissa hästar är från födseln mer rädda än andra, men utvecklingen sker i samspel med miljön. En rädd häst kan göras ganska lugn genom korrekt träning, skötsel och hantering, medan en lugn häst kan göras nervös genom straff, negativa upplevelser och dålig miljö.

Slicksten ska distrahera

Många hästägare tycker sig ha upplevt god effekt av att låta hästen slicka på en smaksatt mineralsten medan den blir klippt, ska skos 
eller vaccineras.
– Det händer ganska ofta att hästägare tar fram en sådan slicksten när jag kommer, säger veterinär Katarina Tegholm, Ängelholm.  Hästen blir upptagen av något och distraherad, så att den inte ska märka vad jag gör när jag sprutar den eller rengör ett sår.
– Men jag är inte förtjust i distraktion, för om hästen plötsligt upptäcker vad jag gör, blir den totalt överraskad och kan slå eller reagera häftigt på annat vis.
– Det är mycket bättre att träna hästarna för dessa situationer, med tydligt ledarskap som ger trygghet till hästen. 

Källor: Stress hos häst, träningsmetoder och feromoner, M Vallak SLU 2014; Preliminary evaluation on the effectiveness of varying doses of supplemental tryptophan as a calmative in horses. B. P. Davis et al. Applied Animal Behaviour Science (2017); The Science Behind Equine Nutritional Supplements, The Horse 2015; A note on the effects of a commercial tryptophan product on horse reactivity. Malmkvist, Christensen App Anim Behav Sci (2007). 

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 9 mars 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden