Sverige
13 januari 11:28
Ridsportplus

Fair Ride vill knyta samman de goda aktörerna

HästvälfärdEn ny förening vill föra samman hästutbildare som inte ålägger sina anställda tystnadsplikt och som har sina anläggningar öppna för besökare när som helst. "Vi ser en styrka i att vi gör skillnad tillsammans", säger initiativtagaren Camilla Eldh.

Fair Ride vill knyta samman de goda aktörerna
Camilla Eldh är en av initiativtagarna till Fair Ride Sweden. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För hopptränaren och hästutbildaren Camilla Eldh började engagemanget när hon läste om den svenska unghästutbildaren som anklagas för hård hantering av hästar.
    – Jag har ridit och hållit på med hästar i hela mitt liv och det är klart att jag känt till att det finns avarter, men här blev det bara för mycket.
    – Vi måste få upp ögonen för den tystnadskultur som råder, och få stopp på den.

    Camilla Eldh har tillsammans med Ann-Kathrin Ickler, equifysioterapeut, sadelutprovare och IT-tekniker, Tottie Larsson, ridmamma med ett brinnande intresse för ridsport och hästvälfärd, samt Lotta Tanner, jurist och dressyrförälder med liten hästverksamhet, på kort tid startat en Facebookgrupp för likasinnade och dragit upp riktlinjerna för den ideella föreningen Fair Ride.

    – Vi vill inte att all ridning ska ske bettlöst och att hästarna ska släppas fria, utan vi tror att ridsport går att kombinera med hästvälfärd, och att vi kan fortsätta tävla med våra hästar.

    Lotta Tanner Foto Privat
    Lotta Tanner är en av de fyra grundarna till Fair Ride. Foto: Privat

    I facebookgruppen har de fått lägga mycket tid på att moderera och hänvisa dem som tycker annorlunda till andra grupper.

    Betyder inte det att ni tystar en del åsikter?
    – Vi säger inte vad som är rätt och fel med olika utbildningssystem, men vi vänder oss inte till alla, utan till dem som tycker att ridsporten och tävlingar ska kunna fortsätta, och som vill följa Code of Conduct och sätta hästens bästa i första rummet.

    – Vi vill heller inte ha personangrepp, påhopp eller kritik kring detaljer på bilder, till exempel, säger Camilla.

    Vill verka tillsammans med förbundet

    Fair Ride vill se sig själva som en förlängning av Svenska Ridsportförbundet, säger Camilla Eldh.

    – Vi vill nå ut till dem som förbundet inte riktigt når, som tränarna och hästutbildarna, men också till ridsportens gräsrötter.

    Vi tror att hästföretagare kan vinna marknadsfördelar genom att visa sitt engagemang i hästvälfärdsfrågor

    Nu planerar Fair Ride att lansera en certifiering som kan knyta ihop hästföretagare och anläggningar som garanterar att de arbetar med hästvälfärd.

    Certifieringen bygger på att näringsidkare intygar att de följer djurvälfärdsreglerna och att anställda inte begränsas i sin rätt att uttala sig om de ser brott mot hästvälfärden, liksom att anläggningen ska vara öppen och redo att ta emot kunder och hästägare när som helst.

    – Vi tror att hästföretagare kan vinna marknadsfördelar genom att visa sitt engagemang i hästvälfärdsfrågor. Samtidigt flyttas positionerna för hästvälfärden fram, eftersom det blir svårare för en hästföretagare att göra fel om denne aktivt intygat att han eller hon följer hästvälfärdsreglementet.

    – Om en hästföretagare har intygat att denne sätter hästvälfärden främst blir det också enklare för enskilda att reagera och agera vid missförhållanden, säger Camilla Eldh.

    – Vi tror dessutom att det kan vara en konkurrensfördel att inte kräva tystnadsplikt av sina anställda.

    Litar på förbundets goda vilja

    Företrädarna för Fair Ride har redan hunnit ha en dialog med Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.

    – Han är en otroligt engagerad person. Vår uppfattning är att han ser positivt på vårt initiativ, och vi har förtroende för att frågorna om hästarnas välfärd kommer att prioriteras av förbundet.

    Vi välkomnar samverkan med alla goda krafter

    Johan Fyrberg, generalsekreterare

    – Det stämmer, vi ser mycket positivt på alla initiativ som tas för att stärka ridsporten och hästvälfärden, säger Johan Fyrberg till Ridsport.

    – Nu ska man komma ihåg att det redan finns certifieringar, dels förbundets certifiering för ridskolor, dels hästnäringens certifiering av hästföretagare, och nu byggs besöksverksamheten inom Ridsportförbundet ut till att omfatta alla föreningar, men alla initiativ för att kvalitetssäkra hästverksamhet är bra, säger Johan Fyrberg som gläds åt att Fair Ride vill verka i samklang med Ridsportförbundet.

    – Vi välkomnar samverkan med alla goda krafter, särskilt de som organiserar sig för en stark hästvälfärd, säger Johan Fyrberg.

    Tror förbundet gör så gott de kan

    – Det är mycket prat om att förbundet inte gör något, men jag tror att de gör så gott de kan, och det går inte att tillmötesgå allas önskningar. Nu i början av februari har vi till exempel en tränarfortbildning över två dagar där temat är hästens välfärd, säger Camilla Eldh.

    Har du och de andra förstått vilket stort jobb ni har åtagit er?

    – Jag tror det, och vi gör det för att hästarnas välfärd ska sättas först, och för att vi vill ha kvar vår ridsport, säger Camilla Eldh.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden