Världen
9 oktober 2017 08:31
Ridsportplus

Falsk kvarka spreds på island

FORSKNINGFör sju år sedan insjuknade en mängd hästar på Island i kraftig luftvägsinfektion. ńven katter, hundar och människor drabbades. Nu har forskare kunnat visa att det var en särskild variant av bakterien zooepidemicus som låg bakom utbrottet.

Falsk kvarka spreds på island
Den isländska blodindustrin är kritiserad och orsakar hästarna stort lidande. Foto: I-stock photo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Island är förskonat från smittsamma hästsjukdomar eftersom inga hästar får föras in i landet, det råder importförbud sedan 1882. Hästar får bara föras från ön aldrig återvända.
    På något sätt tog sig dock bakterien Streptococcus zooepidemicus till Island för sju år sedan och orsakade där ett utbrott som på bara några veckor spred sig över hela ön.

    Saknar motståndskraft
    De isländska hästarna, som inte har någon motståndskraft mot nya virus och bakterier eftersom de levt skyddade från smittor så länge, insjuknade snabbt.
    Bakterien orsakar en sjukdom som ofta kallas falsk kvarka, då den har kvarkaliknande symtom och är lika smittsam.
    Förmodligen är det genom utrustning eller en person som bakterien har förts över till Island, konstaterar dr Andrew Waller vid the Animal Health Trust i England.

    Länge ett mysterium
    Tillsammans med en grupp andra forskare har han undersökt vilken bakterie som orsakade sjukdomen och försökt att spåra dess väg till ön. Det hela var länge ett mysterium, men genom att sekvensera dna i 257 prov från sjuka djur fann man att en särskild dna-sträng av Streptococcus zooepidemicus var den utlösande faktorn. Den kallas ST209.

    Från häst till människa
    Den här speciella bakteriesträngen har förmåga att smitta flera djurslag och kunde hoppa från en hostande häst till en människa.
    Sjukdomen drabbade även hundar, katter och människor. En kvinna fick blodförgiftning. Deras prover uppvisade samma bakterie- sträng som hästarna.
    ”I det här arbetet har vi kunnat se nyttan av att kunna sekvensera dna för att hitta smittkällan. Det visar även på vikten av att alltid tänka på riskerna för smittspridning, inte bara mellan hästar utan till människor, och försöka arbeta förebyggande”, summerade Andrew Waller nyligen sin forskning i en artikel i Nya Zeeländska Horsetalk.

    Läs hela artikeln här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden