Sport
29 juli 2012 17:50

Sverige delad fyra

(Uppdaterad 17:45) När samtliga OS-ryttare i fälttävlan ridit sin dressyr ligger Sverige på delad fjärdeplats, tillsammans med Nya Zeeland. Tyskland toppar, före Australien och hemmanationen Storbritannien. Delad fyra är också Sveriges bäst placerade ryttare individuellt, Sara Algotsson Ostholt.

Sverige delad fyra
Sara och Wega levererade och gick upp i delad ledning efter sin ritt.

Siste ryttaren Mark Todd puttade ner Sara från bronsplatsen, och tog samtidigt sitt Nya Zeeland till delad fjärdeplats med Sverige. Malin Petersen, som var näst sist ut i startfältet, fick ihop 60,6 straff efter en något ojämn uppvisning på Sofarsogood – ekipaget visade i stort sett ingen inledande halt och inkasserade poängraden 4-2-4 av domarna. Stoet visade skolor av högre graden i dressyren i Luhmühlen, och nu ville Malin hålla den heta damen på marken.
– Det fick bli så, det är skönt att hon höll sig på mattan ändå. Det var inte lätt att komma in på den här arenan, alla våra hästar har reagerat. Jag är nöjd att vi klarade det så bra som vi gjorde, summerade Malin.

Japanen Yoshiaki Oiwa stod för den stora skrällen, då han leder efter dressyren med 38,1 straff på 11-åriga stoet Noonday de Conde. Tvåa är italienaren Stefano Brecciaroli – som endast tävlar individuellt – med 12-årige valacken Apollo wd Wendi Kurt Hoev, före Mark Todd/Campino.
Tyske Michael Jung lyckades inte riktigt leverera samma höga klass som vanligt på sin världsmästarhäst Sam. 40,6 straff räckte ”bara” till en elfte plats efter dressyren, och han har tre tyska lagkamrater före sig i resultatlistan.

Individuella resultat

Lagresultat

Söndag förmiddag
Bytena, som krånglat lite för Linda och Ludwig på lördagen, satt som ett smäck för Sara och Wega som kom igång bra efter en lite ostadig inledning, där Wega blev något hög i formen.
– Hon blev väldigt spänd när jag kom in på arenan med all publik. Jag hann tänka ”ohoh” när hon drog sig ur form i halten, men hon redde ut det bra sen. Galoppprogrammet var väldigt bra, jag är väldigt nöjd, sa Sara efter sin ritt.
Domarna var inte helt överens – en av dem hade Sara på 70 procent, en annan på 77. Men 39,3 straff var samma poäng som tyska Ingrid Klimke fick, och de två delar nu ledningen.

Uppdatering 13.30
Förbundskapten Gunilla Fredriksson var strålande glad efter Saras ritt.
– Fantastiskt, Sara rider så skickligt! Att inte gripas av panik när hästen var spänd i början, utan istället tänka positivt och bara rida vidare. Det är starkt.

Det är tajt i toppen – en efter en rider nu de mer namnkunniga ryttarna in på banan. Men med 22 ekipage kvar ligger fortfarande Sara och Ingrid Klimke i ledning. Det skiljer inte mer än drygt fem straffpoäng på de som ligger på topp tio.

Uppdatering 14.30
Regnet drog in över Greenwich Park strax före Niklas Lindbäcks starttid. När han red in på arenan small det till rejält – åskoväder. Stewarden vinkade ut Niklas och Mister Pooh igen, efter att de ridit ett varv runt banan.
– Mister blev rätt förvånad när vi lämnade banan, och sedan skulle rida in igen bara fem minuter senare. Jag hade inget val, kanske hade det varit bättre om jag stannat på banan och väntat ut det, sa en besviken Niklas efter ritten, som belönades med 45,2 straff vilket ger en 14:e plats i nuläget.
– Ja, jag är ganska besviken. Jag tror det blir svårt att ta igen de poängen, med de ambitioner jag har. Det är otur att det blev som det blev med vädret, men jag skyller inte på det. Det är bara att acceptera det som händer.

Malin Petersen/Sofarsogood är sista svenska ekipage till start, klockan 17:20 svensk tid. Sverige ligger i nuläget på tredje plats, efter att fyra ryttare ridit. De tre bästa resultaten räknas i varje lag. Tyskland toppar, före Australien.

Se det live på SVT Play eller EBU.

Lyssna på Radiosportens intervjuer med de svenska fälttävlansryttarna här. 

Lördag
När Linda Algotsson äntrade den gigantiska arenan, som kantas av mycket höga läktare, såg 15-åriga La Fair ut att vara redo för uppgiften. Men det blev en del missar på vägen, främst i bytena som drog ner poängen ordentligt.
– Hon har inte så lätt för att byta, men det har funkat bättre än det gjorde nu. Kommunikationen mellan oss fungerade inte idag, konstaterade Linda efteråt.
– Vi genomled, summerade hon ritten.  

Ludwig Svennerstål inledde helt respektlöst med Shamwari, och domarna gillade det de såg. Från att ha fått åttor på hälsning och första traven, blev det ännu bättre med nior på ökad trav och därefter ökad skritt. Den 21-årige OS-debutanten fick sedan lite problem i bytena, men slutade på 43,7, och låg trea direkt efter sin uppvisning. När programmet var klart sträckte Ludwig armarna i skyn och klappade om sin Shamwari.
– Det är helt fantastiskt att rida här, jag har aldrig varit i närheten av en lika stor arena, sa Ludwig efter ritten.

Men förstaårssenioren lät inte särskilt tagen av stundens allvar, utan menade att han kunde gjort ännu bättre ifrån sig.
– Shamwari är lite oetablerad i bytena, men väldigt bra i skritten och traven. Han var lite spänd i början men han skötte sig bra, även om han har gjort bättre dressyrtest innan. Och jag kunde ha supportat honom lite bättre i galoppen, analyserade Ludwig, som dock var nöjd med resultatet.

Landslagets dressyrtränaren Elisabet Lundholm var rörd till tårar av debutantens insats.
– Han bara gick in och tog för sig. Det är så coolt, säger hon.

Förbundskapten Gunilla Fredriksson är nöjd med svenskarnas insatser på lördagen.
– La Fair gjorde det bra, men det blev dyrt med missar i alla fyra byten. Och att Ludwig ska gå in och leverera på det här sättet har jag bara väntat på, säger hon.

Tysklands Ingrid Klimke leder på 39,3 straff efter en jämn och noggrann uppvisning tillsammans med Butts Abraxxas. Ludwig Svennerstål ligger femma och Linda Algotsson är 29:a av de 37 ekipage som har gjort sitt dressyrprov på lördagen.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar