UtredsVeterinären skrev ut så stora mängder smärtstillande medel att en häst överdoserades och måste avlivas. Nu anmäler länsstyrelsen i Södermanland veterinären. I anmälan finns en lista med 14 punkter där veterinären har brustit.
Fånghäst dog efter överdosering av Metacam – veterinär anmäls
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var P4 Sörmland som var först med att rapportera om veterinären som enligt länsstyrelsen brustit i sitt ansvar på många områden.
En av punkterna handlar om att veterinären har skrivit ut stora mängder Metacam, som är smärtstillande, till fånghästar under två års tid, utan att ha undersökt hästarna innan, och utan att ange hur stor dos av läkemedlet hästarna skulle ha.
Detta bidrog till att en häst fick avlivas av djurskyddsskäl samt att flera andra hästar har utsatts för lidande, skriver länsstyrelsen i sin anmälan till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Rekommenderade avmaskning utan träckprov
Vid den kontroll som länsstyrelsen gjort framkom det också att veterinären anser att hästar ska avmaskas på rutin två gånger per år och han kräver inte att djurhållaren har tagit ett träckprov innan han skriver ut avmaskningsmedel. I samband med kastration av häst så lämnar han kvar antibiotika till djurhållaren för att användas i samband med eventuell infektion.
”Länsstyrelsen bedömer att veterinärens förskrivningar är särskilt allvarliga då överförskrivningar av både antibiotika och avmaskningsmedel leder till ökad resistens hos bakterier och parasiter” står det i anmälan.
Han har inte heller kontrollerat hästpassen eller fyllt i dessa korrekt. Det är inte ifyllt att hästarna inte ska gå till livsmedelsproduktion när han har förskrivit läkemedel som inte är tillåtna till livsmedelsproducerande djur.
Skrev ut storpack
Under tillsynen framkom det också att han inte märkt läkemedelsförpackningar med djurets identitet, vilket innebär en risk att omärkta läkemedel används till fel individ. Han har dessutom skrivit ut storpack av NSAID (Fenylbutazon) att användas vid flera tillfällen och han har även skrivit ut recept på sex förpackningar med lugnande preparat (Domosedan gel) för att användas vid ett flertal skoningar av häst.
”Länsstyrelsen bedömer att djur riskeras att utsättas för lidande då djurhållaren har läkemedel hemma som felaktigt kan användas vid skada eller sjukdom i stället för att veterinär kontaktas” står det i anmälan.
Hade avlivningsvätska i låda utan lås
Länsstyrelsen har också synpunkter på att veterinären förvarar läkemedel, inklusive sövningsmedel och avlivningsvätska, i en låda och en kundkorg som inte är låsbara. Han för heller inte journal som han ska. I journalerna saknas ofta djurslag, djurets kön, djurets ålder och djurets identitet. Anamnes (sjukdomshistorik) saknas alltid och status saknas ofta, enligt anmälan.
Länsstyrelsens har också noterat att veterinären ibland lämnat kvar vaccinflaskor så att hästägarna kan vaccinera sina hästar själva, till exempel om hästarna inte kan fångas eller om de är på tävling vid besöket. Han har fyllt i vaccinationsintyget med datum och intygar med sitt namn att hästen är vaccinerad trots att han inte med säkerhet kan veta att hästägaren verkligen vaccinerar sin häst på det datum som han har intygat, eller att vaccinationen sker korrekt.
Veterinären är pensionär sedan länge och är verksam som privatpraktiserande. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har nu att bedöma om veterinären har brustit i sin yrkesutövning på ett sådant sätt att han ska tilldelas en disciplinpåföljd, alltså få en skriftlig erinran eller varning. Ansvarsnämnden prövar även frågor om prövotid, återkallelse av legitimation samt begränsningar i förskrivningsrätten.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på