Veterinärt
14 juni 2022 10:39
Ridsportplus

Fånghäst på bete?

FångEn återkommande fråga för ägaren till en häst som har eller har haft fång är om hästen någonsin kommer att kunna gå på bete igen.

Fånghäst på bete?
En häst som haft fång kan gå på bete – om man väljer rätt tid och rätt sorts gräs. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Här är det väldigt svårt att ge ett klart svar, och garantier kan aldrig ges. Men här är ett par praktiska råd och nyttiga fakta:

  • Låt hästen gå på gräs från kl 21-22 på kvällen till 10-11 på förmiddagen. Vi vet att gräs bygger upp socker i bladen och stjälkarna under dagen, för att använda energin därifrån till att växa under natten. Därför faller sockernivån från sent på eftermiddagen, då den är som högst, till tidigt på morgonen, då den är som lägst. Det är alltså säkrast att låta hästen beta sent på natten och tidigt på morgonen. Resten av dagen bör hästen stå på jord eller sand med möjlighet att äta stråfoder med kontrollerbart sockerinnehåll.
  • Även vid bete om natten bör man vara försiktig och använda sig av stripbetning, där hagen delas in i långa stripor, eller andra strategier.
  • Var försiktig under våren med soliga dagar och kalla nätter. Då stiger sockerinnehållet i gräset under dagen, men om temperaturen under natten är +4 grader eller därunder växer inte gräset så mycket, och sockret finns kvar.
  • Många hagar är sådda med gräsblandning som innehåller högpresterande grässorter och därför har mycket högt sockerinnehåll. Samma grässorter finns också i fröblandningar specifikt för häst, och det återspeglar sig naturligtvis också när gräset slås till hö eller hösilage. Välj gräsblandningar som är långsamväxande och ge din häst tillgång till allsidigt bete. De långsamväxande grässorterna innehåller mindre socker och smakar därmed mindre sött. Samtidigt innehåller de också relativt mycket grova fibrer, vilket mättar mer, och kan alltså medverka till att minska hästens kaloriintag.

Fakta

Lär känna gräsets sockerinnehåll

  • Varm, solig sommardag följd av ljum sommarkväll: Gräset producerar mycket socker under dagen och har ett högt sockerinnehåll på eftermiddagen. Sockret förbrukas på kvällen/natten. Nästa morgon/tidig förmiddag är sockerinnehållet lågt.
  • Varm, solig vår- eller höstdag följ av kall natt: Gräset producerar mycket socker under dagen, men sockret förbrukas inte på natten på grund av den låga temperaturen. Gräset har ett högt sockerinnehåll nästa morgon.
  • Molnig sommardag: Gräset producerar inte så mycket socker som när solen skiner från en blå himmel.                            
  • Sommarperiod med torka: Gräset är stressat, det är mindre tillväxt och sockerinnehållet stiger.

Artikeln publicerades ursprungligen i Ridehesten och är uppdaterad med de senaste rönen kring fång i Ridsport nummer 9/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden