Hästägartips
25 februari 2015 14:21

Färre slakterier tar emot häst

När det är dags att tänka på det oundvikliga är det bra att veta vart man ska vända sig. HNS har uppdaterat listan över slakterier i Sverige som tar emot hästar, som efter hästköttskandalen blivit färre till antalet.

Färre slakterier tar emot häst
När det är dags att ta farväl är det bra att veta vart man kan vända sig. Lotta Gyllensten

När det är tid att ta farväl av din trotjänare är det bra att ta kontakt med slakteriet innan för att boka en tid.
– Då kan man även fråga om slakteriets rutiner och hur det kommer gå till på plats, vilket är bra att veta, säger Karolina Thorell, projektledare HNS, i ett pressmeddelande.

Efter hästsköttskandalen 2013 har flera slakterier slutat ta emot hästar. Storkunder har varit rädda för att spår av häst-DNA ska finnas i andra köttråvaror.

Nu är det färre slakterier som tar emot hästar jämfört med innan livsmedelsskandalen – i dag är det närmare 30 slakterier som tar emot häst.
– Det är en oroväckande utveckling, flera rutinerade slakterier har helt slutat ta emot hästar. I exempelvis Västra Götaland, som är länet med näst flest hästar i landet, har två slakterier helt slutat hantera häst. Det innebär bland annat längre transport till närmaste slakteri vilket såklart inte är önskvärt, säger Karolina Thorell, HNS.

Här hittar du den uppdaterade slakterilistan

Uppdatering: Listan är från 2013 och sedan dess har Gotlands slagteri slutat ta emot häst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden