FHS 2023Den stora vattendelaren i 6-årsfinalen är fyra galoppombyten och skrittpiruetter, detta sorterar rejält som sig bör. Årets skörd klarade det galant på den punkten, nästan. Bäst i test var favoriten som pallade trycket.
Favoritseger för Jeanna och BE Allex
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
De internationella domarna bytte lite plats för 6-årsfinalen men samma team fortsatte sitt arbete med Isobel Wessels och Maria Colliander vid E och Janine Van Twist vid C för punkt-till-punkt-bedömning. Generellt sett hade fjolårets 5-årskull övervintrat bra och utvecklats rejält sedan finalen 2022. Skulle de även klara av nålsögat med skrittpiruetter och fler galoppombyten och inte minst mer stämning på läktaren i form av publik. Kommentarerna sköttes åter av Daniel Bachmann Andersen och Emelie Brolin.
Stark insats i hällregn
Yvonne Österholm och Drumboy (SWB) (SWB valack br född år 2017 e. Dream Boy u. Delight (F. 2) (SWB) ue. Don Schufro uppf Per-Arne Persson äg Per-Arne Persson) hade lite omvärldsintryck att hantera först men fick mer att bita i när himlen öppnade sig. Yvonne använde all sin rutin och skicklighet, genomförde programmet väl trots ösregn och Drumboy fann sig allt mer tillrätta, totalt 72,031 procent.
Lugnare i finalen
I 6-åringarnas kval var Trude Hestengens godkände hingst Svalegårds Hot Boy DWB (DWB hingst mbr född år 2017 e. Hesselhøj Donkey Boy u. Svalegårds Hottie ue. Blue Hors Hotline uppf Stutteri Svalegård äg Hestengen Dressage) väldigt pratig och lite okoncentrerad, han hade fullt upp med att vara hingst på bygget. I finalen var koncentrationen på plats och hingstens fina gångartskvalitéer kom fint fram, med ridbarhet i särklass. Nu blev det fina 76,097 procent med den dessutom ett extra plus för sina skrittpiruetter och fina ändamålsenliga form.
Emma Jönsson och Gosling (SWB) (SWB valack br född år 2017 e. Gammelenggårds Zappa u. Winslet ue. Weltmeyer uppf Ann-Kristin Karlsson äg Särö Stable) gjorde stor succé på SWB Equestrian Weeks hösten 2022. Nu har Emma slipat på sin juvel ännu lite till och han tar sig an programmets svårigheter med gusto, deras galoppökning på böjt spår hade både kraft och påskjut. Goslings galopp är som gjord för svår dressyr. Bytena satt där de skulle och energi fanns det i överflöd, kanske lite kort form här och där men Gosling var nog lite på G och såg ut att vilja framåt, framåt, framåt. Totalt blev det 77,031 procent. Daniel Bachmann Andersen var också överförtjust i sina omdömen: ”Hela hästen säger Grand Prix” var hans omdöme. Upp i ledning temporärt.
– Gosling tyckte det var toppen inne på banan, han hade massor med energi kvar och kunde säkert gjort en runda till. Han är väldigt cool och visst fanns det några små detaljer som inridning och avslutning, någon galoppfattning som jag kunde gjort annorlunda i programmet i dag. Men jag är väldigt nöjd med honom och känner att vi visade upp oss så bra som vi kan just nu, berättade Emma Jönsson.
– Helt enkelt jätteglad för vår runda, så är det.
Inte helt enligt plan
Som en dressyruppenbarelse är Atterupgaards Bonomassa (OLDBG valack br född år 2017 e. Botticelli u. Atterupgaards Miranda ue. Lord Sinclair uppf Atterupgaard äg Hamilton Horse AB) riden av Selina Solberg Vittinghus. Högställd, elegant, rörlig och stor utan att vara tung sen skadar det inte att Selina rider väldigt fint. Trots det, skrittpiruetter är svårt och här blev det en fin och en med störd rytm. Galopparbetet blev väl entusiastiskt och felen blev dyra, faktum kvarstår – Bonomassa är en spännande framtidshäst, totalt 72,828 procent.
Tätstrid bland de fyra sista
Anne Marie Hosbond St Tropez (OLDENB sto född år 2017 e. Santo Domingo uppf Sportpferde Geers äg ) hade precis tagit hem segern i 5-årsfinalen innan det var dags att sitta upp på St Tropez. Ett fint och energiskt sto som arbetade på väl med verkligt fina galoppombyten men lite mer spänd skritt. Det som förtog det annars fina intrycket var en låg nosgrimma – speciellt i kombination med att stoet gungade med huvudet. Totalt blev det 76,681 procent.
– Vi har testat olika och kommit fram til att hon trivs bäst i den här. Idag blev hon lite väl spänd när det kom en massa ljud från hopparenan samtidigt med att vi skulle rida in och då blev kontakten inte helt optimal, förklarade Anne Marie som ridit stoet sedan flera år tillbaka. Hon arbetade tidigare på Helgstrand Dressage men är numera anställd beridare på Stutteri EVO.
– Jag tycker hon har utvecklat sig väldigt mycket, att hon blir lite spänd på en sådan här arena är inte så farligt, hon arbetade fint för mig ändå. Vi var med till uttagningen i Tyskland på Warendorf men blev inte uttagna i år, förklarar Anne Marie Hosbond.
Linnéa Holmgren och Buskhagas Ramayana (SWB) (SWB valack fx född år 2017 e. Revolution u. Beverly Beach (SWB) ue. Del Piero uppf Buskhaga HB äg Stall Buskhaga Malin Holmgren) kunde i det svårare finalprogrammet inte riktigt leverera ett lika stabilt program som i kvalet. Daniel Bachmann Andersen menade att hästen har en stor kropp, en stor skritt och att det tar tid att växa i sig själv men att det fanns många kvalitéer för framtiden.
Mikaela Alderin och Emmylou (SWB sto gsv född år 2017 e. Fürstenball u. Emma (SWB) ue. Emmerton (ex Raldolala) uppf Hans Danielsson äg Hans Danielsson) var så samspelta i kvalet men hade det lite kämpigare i finalen. Något byte blev spänt medan andra fungerade fint och odramatiskt. Det svarta stoet har en mäktig aktion och var väldigt framåt, gåvilja finns i överflöd. Mikaela klappade om sin juvel och de vore välvärda en biljett till unghäst-VM, dagens procent blev 75,959 procent. Daniel Bachmann Andersen berömde traven och sa diplomatiskt att ”2”kanske lite väl framåt idag men riktigt dejlig häst.”
Favorittryck
Jeanna Högberg har ridit under favorittryck många gånger och med den mäktige BE Allex (SWB) (SWB valack sv född år 2017 e. Ampere u. Alice (71) (SWB) ue. Dalwhinnie (SWB) uppf Eva och Bo Pettersson äg Västra Hoby Stuteri AB Hennix Horses AB Jeanna H) har hon en lämplig partner. Den kaxige valacken verkligen intar banan med fin mekanik och tre bra grundgångarter. Första svårigheten skrittpiruett till vänster och höger klarades galant, i alla fall sett från läktaren. I kvalet blev det ett spänt första byte men i finalen gick det galant, Be Allex verkligen trycker till i bytena och den ökade galoppen är härligt mäktig om än kanske lite tung. Det spelar mindre roll när galoppen är så funktionell som den här. Jeanna klappade om sin juvel och inväntade omdömet.
”Jag tycker det är ett SuperPowerHouse i traven”, sa Daniel Bachmann Andersen. Totalt 77,236 procent och seger för Jeanna och BE Allex.
Segerintervju
Jeanna Högberg andades ut efter sin seger och erkände att Falsterbo faktiskt lockar fram lite nerver hos henne.
– Allex kändes väldigt fin i kvalet så visst var jag favorit, samtidigt så kan allt hända med hästar i Falsterbo och det ger en viss nervositet hos både mig och hästen. Han är en riktigt kraftpaket men vi har blivit väldigt mycket bättre på att hantera när han reagerar. Han är fortfarande reaktiv men kan klara av det bättre.
– Förra året gick det bättre än väntat på unghäst-VM och vi hoppas och tror att vi ligger bra till i år igen. BE Allex har utvecklats bra så jag ser framemot det.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på