Världen
28 maj 2022 08:56

FEI håller fast vid sitt beslut – fortsatt nej till ryska ekipage

Kriget i UkrainaRyska ekipage är inte välkomna till internationella tävlingar i fortsättningen heller. Detta står klart efter ett beslut av Internationella Ridsportförbundets tribunal.

FEI håller fast vid sitt beslut – fortsatt nej till ryska ekipage
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina gjorde Internationella Ridsportförbundet, FEI, som många andra idrottsförbund: stoppade ryska ekipage från att tävla internationellt.

Detta beslut överklagades av det ryska ridsportförbundet, och det är det överklagandet som nu har behandlats av FEI:s tribunal.

Det var den 2 mars som FEI, på Internationella Olympiska Kommitténs inrådan, rekommenderade alla medlemsförbund att förbjuda ryttare, hästar och funktionärer av olika slag från Ryssland och Belarus att delta i FEI-tävlingar. Detta gällde från den 6 mars. Ekipage från de båda länderna är nu blockerade i FEI:s system.

Avslogs

Detta beslut överklagades av Ryssland, men detta avslogs vid ett möte tidigare i veckan. I sin överklagan menade landet bland annat att invasionen av Ukraina inte utgjorde en sådan säkerhetsrisk som FEI menade i sitt beslut, samt att det var ett diskriminerande beslut.

FEI bedömer dock att det är väl belagt att kriget i Ukraina är en stor säkerhetsrisk och ett nödläge.

”Enorm megafon”

FEI lyfter också att det pågående kriget hindrar ryttare från Ukraina att tävla. I beslutet står det också att ”det har setts att framstående idrottare från Ryssland har burit plagg med symbolen Z, ett tecken för stöd till invasionen av Ukraina. Detta gör idrott till en enorm megafon, och FEI-tävlingar kan inte användas som en sådan politisk plattform”.

Hela beslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden