Världen
8 december 2023 13:15
Ridsportplus

FEI svarar på uppropet: ”Hästvälfärden är vår drivkraft”

HästvälfärdNyligen publicerades ett hästvälfärdsupprop och ett öppet brev till ridsportens storsponsor Longines. I samband med detta riktades även skarp kritik mot FEI – som nu svarar i ett långt mejl till Ridsport. "Vi förstår frustrationen inom ridsporten, speciellt när smärtsamma bilder kommer fram i ljuset", skriver FEI.

FEI svarar på uppropet: ”Hästvälfärden är vår drivkraft”
”Ridsporten har flera allvarliga välfärdsproblem. Frågan är om sponsorerna vet vad de betalar för?” Det är den stora frågan i uppropet som i skrivande stund har fått drygt 8 000 namnunderskrifter. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med anledning av avslöjandena i den uppmärksammade Helgstranddokumentären publicerades nyligen ett öppet brev till ridsportens storsponsor Longines med uppmaningen att ifrågasätta hästvälfärden inom den sport man lägger massor med pengar på. Bland kravpunkterna finns ifrågasättandet av kandar och sporrar som obligatoriska på internationell Grand Prix-nivå. Sporrar, klargör FEI, kommer dock att bli frivilliga på FEI-tävlingar från och med 2024 medan kandar är fortsatt obligatoriskt.

    Tove Särkinen, veterinär vid Mälaren Hästklinik, som dagligen ser vilka skador felaktigt bruk av bett medför, är en av dem som har skrivit under och delat uppropet. Hon är starkt kritisk till FEI som hon menar borde driva ridsportens hästvälfärdsfrågor med större kraft.
    – Jag tycker det är fruktansvärt att FEI inte själva kan se det här problemet. Att man inte ens kan följa rekommendationerna från den egna hästvälfärdskommittén, säger Tove Särkinen i en tidigare artikel som Ridsport har skrivit.

    FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström vänder sig mot kritiken.
    – FEI tar väldigt allvarligt på det här och vi kommer att göra vår del, säger han i samma artikel, där han också lyfter fram hästvälfärdskommittén Equine Ethics and Wellbeing Commission och dess arbete som vägledande för FEI.

    Tar frågorna på största allvar

    FEI har nu också återkopplat med ett svar på kritiken och uppropet i sin helhet, där en talesperson bland annat betonar att sporrar kommer att vara frivilliga från och med 2024.

    FEI skriver till Ridsport:
    ”FEI är orubbliga i sitt engagemang kring att skydda hälsan och välfärden hos hästarna som deltar i FEI-tävlingar, och vi tar vårt ansvar på största möjliga allvar. Vi förstår frustrationen inom ridsporten, speciellt när smärtsamma bilder kommer fram i ljuset. Med stöd av våra lagliga befogenheter är vi också fortsatt hängivna i att aktivt agera på upplevda och reella välfärdsangelägenheter. Vi är också proaktiva när det gäller utbildningsinitiativ för att säkerställa att hästarna tas omhand på ett optimalt sätt även utanför vår jurisdiktion. Vi inser vikten av transparens och jobbar oförtrutet för att förbättra hästvälfärden för hästarna som deltar i FEI-tävlingar.” 

    FEI hänvisar vidare till sitt uttalande kring Helgstranddokumentären, där FEI betonar att man kommer att agera mot alla typer av handlingar och beteenden som strider mot värdegrunderna och reglerna kring hästvälfärd.

    ”Även om alla inte känner till alla resurser som FEI lägger på att förbättra hästvälfärden – från forskningsprojekt till utbildning, AI-utveckling, säkerhet och biosäkerhetsrutiner, regelremisser, konferenser och kommunikationsåtgärder – är det viktigt att betona att detta är drivkraften bakom FEI:s beslutsfattande och framtidsplanering. Vi uppmuntrar alla som är oroliga att höra av sig till oss för mer information och klargöranden kring pågående aktiviteter och relaterad forskning och planer.”

    ”Kritisk vän”

    Equine Ethics and Wellbeing Commission lämnade över sin slutrapport till FEI:s styrelse förra månaden, ”där vi just nu ser över deras slutliga rekommendationer för att fastställa möjliga åtgärder och en plan för implementering”, skriver FEI till Ridsport.

    Bland rekommendationerna finns bland annat förslaget att permanenta Equine Ethics and Wellbeing Commission som en rådgivande funktion och ”kritisk vän” när det gäller arbetet med hästvälfärdsfrågor för sporthästar. Att anta en forskningsbaserad approach när det gäller reglering av hästens tävlingsutrustning är en annan rekommendation – liksom att utöka hästvälfärdskontrollerna för att säkerställa att hästen är ”fit to compete” på tävling. Läs mer om rekommendationerna här.

    ”Dessa är högt upp på FEI:s agenda med målet att de ska diskuteras och implementeras i samband med FEI Sports Forum i Lausanne 2024.”

    Mätverktyg för nosremmen är på gång

    FEI:s talesperson betonar att vissa av rapportens rekommendationer redan har tagits vidare, inklusive några av kravpunkterna i uppropet. Utöver frivilliggörande av sporrar i internationell dressyr har FEI:s generalförsamling även godkänt införandet av ett objektivt mätinstrument för hästens nosrem, där utformningen av mätverktyget och rutiner för respektive gren ska arbetas fram under kommande år.

    Talespersonen pekar även ut det faktum att så kallade ”dummy spurs” tidigare har varit tillåtna på högsta nivå.

    FEI:s ståndpunkt när det gäller användningen av kandar i Grand Prix är att man lutar sig mot väl underbyggd forskning. ”Det finns en öppenhet inför framtida regeländringar om det finns vetenskapligt stöd för att kandaret står i strid med god hästvälfärd.”

    ”FEI uppmuntrar alla former av yttrandefrihet, och särskilt möjligheten att uttrycka åsikter och oro när det gäller hästvälfärd”, avslutar FEI:s talesperson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden