Sportnytt
17 november 2023 19:00
Ridsportplus

FEI vill kunna straffa kränkningar på sociala medier

FEI:s årsmöteFEI vill styra vad som skrivs på sociala medier och utdela straff vid överträdelser. Den nya policyn har blivit en brännande fråga inför FEI:s årsmöte General Assembly som inleds i morgon lördag.

FEI vill kunna straffa kränkningar på sociala medier
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Enligt det första förslaget till policy var det ryttare och officiella funktionärer som skulle kunna straffas om de skrev nedsättande eller hätska kommentarer om andra ryttare, förbundskaptener, nationer, funktionärer, FEI eller några personer överhuvudtaget som kan knytas till ridsporten.

    Officiella funktionärer skulle också vara tydliga med alla eventuella intressekonflikter som kan uppstå som en följd av vad de skriver på nätet, och de skulle avstå från att lyfta fram tjänster eller produkter som kan leda till att deras integritet som FEI-funktionärer ifrågasätts.

    I ryttarnas policy stod det bland annat att de skulle göra en faktagranskning innan de delar nyheter eller händelser som gäller ridsport, eftersom spridandet av falsk information eller rykten kan skada sporten.

    Både ryttare och funktionärer uppmanades att anmäla till FEI om de ser att andra bryter mot sociala medier-policyn.

    Kritik från många håll

    Kritiken mot policyn har varit hård och kommer från många håll. Det europeiska ridsportförbundet EEF menar att FEI inte kan besluta om en policy utan att noga tänka igenom hur den rimmar med människors yttrandefrihet, och att det inte är en sak för FEI att ge sig in på att övervaka sociala medier.

    Tunga instanser som Internationella hoppryttarklubben, Internationella dressyrryttarklubben och Internationella dressyrtränarklubben har krävt att skrivningarna i policyn blir tydligare, och frågar om det behövs en ny avdelning inom FEI som avgör vad som är en nedsättande kommentar.

    ”Det måste vara kristallklart att ryttare inte ska avskräckas från att ge kritik som framförs på ett respektfullt sätt” skriver företrädarna för ryttarna och tränarna, som också ifrågasätter varför bara ryttare och officiella funktionärer ska omfattas av policyn.

    Förstår att det finns behov av policy

    Flera instanser, däribland Storbritanniens och Nederländernas ridsportförbund, uttrycker förståelse för att det behövs en policy, men Nederländerna menar att den måste bearbetas ytterligare, och att det måste framgå vem eller vilka som ser till att policyn efterlevs, och utdömer straff.

    FEI svarar på kritiken med att många sporter har en policy för sociala medier, och att en sådan policy inte krockar med yttrandefriheten, utan att samma regler ska gälla om en person säger något elakt eller nedsättande på en tävling och om personen skriver samma sak på nätet under eller efter tävlingen.

    FEI kommer inte att aktivt börja övervaka sociala medier, men det är viktigt att det finns möjlighet att agera om överträdelser rapporteras in, skriver FEI också.

    FEI har lyssnat och ändrat


    I slutversionen av policyn har FEI lyssnat på kritiken, och policyn gäller nu inte bara ryttare och funktionärer utan alla som har en roll i FEI-sammanhang, alltså även arrangörer, lagledare, tränare, och övriga som kan vara FEI-representanter.

    FEI har också satt på pränt att FEI respekterar allas yttrandefrihet, och att syftet med policyn är att alla inom internationell ridsport ska kunna känna sig trygga och respekterade även på nätet.

    Dessutom har ett antal förtydliganden gjorts om hur policyn ska tolkas och att det första som händer om någon anses ha skrivit något olämpligt är att denne ombeds ta bort det. Först därefter kan ytterligare straff bli aktuella.

    Vill stoppa hån och diskriminerande uttryck

    I sitt svar ger FEI också exempel på vad som kan vara nedsättande kommentarer. Det kan vara allt från att beskriva en person på ett kränkande sätt, håna någon, förolämpa eller förödmjuka någon, till att uttrycka sig på ett diskriminerade eller generaliserande sätt mot en grupp av människor.

    I dokumentet finns även råd gällande negativa kommentarer och konflikter på nätet:
    − Tävlande och funktionärer bör avhålla sig från att gå in i konflikter, och om de möter negativa kommentarer eller budskap, fundera på om det verkligen är nödvändigt att svara.

    − Om ett svar är nödvändigt, svara inte omedelbart. Svaret ska vara professionellt och gärna direkt till personen ifråga, inte på det sociala mediet, lyder några av råden.

    Här finns förslaget (sidan 35 och framåt)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden