EHV-1Utbrottet av den neurologiska och dödliga formen av herpesviruset EHV-1 fortsätter att hålla Internationella Ridsportförbundets expertgrupp och andra sysselsatta. "Det var ett unikt utbrott som vi måste kartlägga ordentligt," säger Göran Åkerström, chefsveterinär vid FEI. I denna artikel förklarar han också utmaningarna kring ett vaccin mot smittan.
FEI:s chefsveterinär om utmaningarna med vaccin mot EHV-1
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det är ett detaljerat regelverk på plats när de internationella tävlingarna startar igen den 12 april.
Ska vi kräva att alla hästar vaccineras måste det finnas tillgång till vaccin. Och vaccinet måste utvecklas och bli effektivare. Göran Åkerström, FEI:s chefsveterinär.
Samtidigt fortsätter Internationella Ridsportförbundet, FEI, arbetet med att kartlägga utbrottet av EHV-smittan i Valencia som hittills har kostat 18 hästar livet.
– Vi har identifierat viruset som orsakade utbrottet som den vanliga formen av EHV-1. Men den formen brukar bara ge symptom i andningsvägarna, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström som medverkade vid en internationell, digital presskonferens arrangerad av FEI på tisdagens kväll.
Virusutbrottet har beskrivits som aggressivt, men om det är själva viruset som är aggressivt eller andra omständigheter som har gjort att smittspridningen tog sådan fart låter chefsveterinären vara osagt.
– Men den här virussorten brukar inte vara aggressiv. Det ska undersökas närmare om det kan finnas något i viruset som vi inte är medvetna om än. Det var ett unikt utbrott som vi måste kartlägga ordentligt, fortsätter Åkerström.
Inget vaccin
Det har höjts röster om obligatorisk vaccinering mot EHV-1, men detta är i nuläget inte rimligt.
– Det finns inget effektivt vaccin mot den neurologiska varianten och tillgången på vaccin är för dålig. Ska vi kräva att alla hästar vaccineras måste det finnas tillgång till vaccin. Och vaccinet måste utvecklas och bli effektivare, säger Åkerström.
Under presskonferensen framkom också att några av de hästar som har dött var vaccinerade mot EHV-1.
– Vi ska samla in vaccinationsdata från de hästarna, fortsätter Åkerström.
Flockimmunitet
En annan sak som komplicerar ett eventuellt vaccinationskrav är att väldigt många hästar måste vara vaccinerade för att ett skydd mot smittan ska uppnås, det handlar om att uppnå så kallad flockimmunitet.
Det är dessutom för närvarande bara två läkemedelsföretag som har licens för tillverkning av vaccin.
– Det är svårt för läkemedelsföretagen att se det affärsmässiga i att ta fram ett vaccin, säger Göran Åkerström.
Mycket att lära
FEI har en lång väg kvar och fortfarande mycket att lära när det gäller utbrottet och viruset.
– Den största lärdomen hittills är att alla måste ta sitt ansvar och följa regler och restriktioner vid utbrott av smittor, säger Göran Åkerström.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på