Sverige
6 januari 2014 17:15

Fel mat och för lite motion ger hästar välfärdssjukdomar

Hästen är det djur som drabbas oftast av välfärdssjukdomar som diabetes och högt blodtryck. Och det sker i högre grad än tidigare.

Det händer allt oftare att hästar drabbas av de sjukdomar som forskarna för bara några år sedan inte ens  kände till att hästar kunde få.

– I stallen ser jag att hästar är fetare och fetare och har sämre och sämre muskler. Jag tror att ryttarna eller hästägarna generellt ger hästarna för mycket och fel mat och motionerar dem för lite, säger veterinär Marianne Lindsjö till SRP4Stockholm.

Fel och för fet mat i kombination med för lite motion ger rubbingar i ämnesomsättningen, vilket kan innebära både diabetes, EMS, ett förstadium till diabetes, insulinresistens och fång. Omkring 15 hästar drabbas varje dag av fång som till stor del beror på insulinresistens. Fång är en allarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till att hästen måste avlivas.

Johan Bröjer, som  är docent i hästmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, forskar om hästars sjukdomar. Han säger i radioprogrammet att många hästägare måste ändra utfodringen av hästarna; ta bort kraftfodret och se till att hästen får väldigt lite socker. De måste också motionera hästarna ordentlig och få  överviktiga hästar att gå ner i vikt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-