Blogg
1 oktober 2015 13:49

Felfinnarstråt

Det känns passande med ett klurande på dagen två år efter premiären i oktober 2013. Det handlar såklart om allas vårt kära älskade Breeders. En kommentar om officianter på felfinnarstråt.

Vi är nu halvvägs in i avels- och sportchampionatet där mitt ansvar är att bevaka dressyren, en uppgift jag tar mig an med liv och i alla fall initial lust. Men, det infinner sig en viss matthet efter kvalen. Låt mig förklara.

Först måste några saker deklareras tydligt:
Nej, jag vet inte bättre än våra domare som jag respekterar och sätter stort värde på.
Nej, en gång till, jag anser inte att jag vet bättre, ser mer eller förstår mer än domarna.
Men, jag vet hur muntliga omdömen tas emot, det fångar jag med kamera och kastrullöron.
Och, jag vet hur kommentarer sprider sig i sociala medier och hur enkelt expertomdömen avfärdas när de formuleras på fel sätt

Därför blir de första dagarna, så gott som varje år, ganska tröttande på Breeders – ett namn som jag föredrar framför det styltiga Svenskt Avels- och Sportchampionat. Det är så här, denna veckan ska handla om aveln och sporten, i Crafoord-hallen ska de bästa gångartstalangerna krönas. En stor skillnad mot Falsterbo Horse Show där den lydigaste dressyrhästen kröns i punkt-till-punkt-bedömning. Här ska det vara fem-punkts-bedömning, de unga hästarna ska tillåtas göra misstag, deras gångartstalang ska kunna bedömas ändå.

Jag hävdar, med en dåres envishet, att det inte är det som pågår. Vi hör det i kommentarerna, vi ser det på poängen att de sittande domarkollegierna dömer precis som de gör i vanliga dressyrklasser. Det syns i resultatlistan att god träning och utbildning går före genuin gångartstalang, inte alltid men ibland. Att detta är de profesionella ryttarnas mecka är en vedertagen sanning, det är helt i sin ordning. 

Kommentarer och poängsättning bör återspegla avelsmästerskapet, inte vara en kopia av Falsterbo Horse Show tre månader senare. Isåfall vore det bättre att ha fem-punkts-bedömning där som en förövning till unghäst-VM än programridning som idag, men det är en parentes. Dessutom tror dressyrledningen i Falsterbo att det enda som lockar publik till dressyren i Falsterbo är resultat-displayer… nog om detta, det var en parentes, var var jag nu igen?

Jo, vi befinner oss i Breeders-veckan och då vill jag se gångartsdomare och dressyrdomare i samarbete, riktiga gångartsdomare som klarar att se helheten i en häst utan att fastna på hur den är utbildad och tränad. Den sortens evenemang klarar flera andra länder av att arrangera. Ska vi behöva ha gästdomare från dag 1 för att få in den rena gångartsbedömningen i årgångarna 3-6 år? Jag har inga synpunkter på 7-åringarnas klass.

Jag vet att dressyrdomare får lära sig att se till det positiva först. Jag är heller inte ute efter sockrade danska betyg som har ett härligt luftmarknadsföringsvärde. Nej, jag är ute efter gångartsbedömning och den mentala inställningen att hellre finna förtjänster än fel.

Så tips från coachen:
1. Hitta fem positiva saker med hästen som visas framför dina ögon
2. När du hittat minst fem, inte färre, så konstatera och kommentera hur hästens exteriör hjälper den till en framtida karriär som dressyrhäst. Har den en halskonstruktion som aldrig kommer att tillåta nacken som högsta punkt så ska det kommenteras utifrån hur väl hästen löser sin uppgift trots det handikappet. Samma sak med bakben och så vidare. Exteriören är viktig, här har landets domare ett utbildningstillfälle – hjälp de avelsintresserade.
3. Nu kan du få kommentera tre saker som ryttaren måste ta hänsyn till i vidare utbildning av hästen framåt för att ge den största möjliga chans.
4. Låt bli, även om det är frestande, jag sa låt bli, att räkna upp rittens alla misstag som ryttaren gjort. Ryttaren vet och publiken ser. När mer än 4/5-delar av kommentaren handlar om misstag har den förlorat sin effekt. Var konstruktiv.

Jag skulle gärna vilja byta ut veckans ledmotiv till något mer positivt men än så länge blir det den här visan. Hjälp mig hitta en ny.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden