Veterinärt
11 januari 2021 10:01
Ridsportplus

Fem sätt att förbättra luften i stallet

StalltipsI ett bra stallklimat strömmar stora mängder luft genom stallet. Den står för frisk inandningsluft och borttransport av fukt, koldioxid, partiklar och gaser. Agronom Michael Ventorp vet mer.

Fem sätt att förbättra luften i stallet
Foto: Frank Sorge/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Håll koll på gränsvärdet

    Vad som är frisk luft går inte att avgöra med blotta ögat. Det vi kan se är partiklar i storleken hundra mikrometer, men de partiklar som kan komma längst ner i hästens lungor mäter bara tio mikrometer. Partiklarna är olika farliga; mögel och virus kan ge sjukdom, övriga kan skapa allergier.

    Djurskyddsbestämmelserna definierar bra luft som de sammanlagda värdena för luftfuktighet och temperatur. Summan ska vara max 90 eller lägre och är en bra indikator på luftens kvalitet. Det finns också gränsvärden för gaser och damm.

    2. Undvik fukt i stallet

    Hög luftfuktighet kan vara en förorening ur hygienisk synpunkt. Om kondens uppstår så fastnar dammet där, då kan mögelsporer växa till genom att de får fukt och näring.

    Spolspiltor alstrar mycket fukt, inte enbart medan hästarna duschas, utan även när allt vatten på golvet ska avdunsta. Därför är det bättre med ett separat duschrum, som hanteras som ett våtutrymme. Det inreds med fördel i en angränsande byggnad eller som en del i en separat skötselavdelning med egen värme och ventilation.

    3. Välj strö med omsorg

    Strömedlet är viktigare än vallfodret vad gäller luftkvalitet. I en box på tio kvadratmeter frigörs mycket mer partiklar från strömaterialet än av vallfodret som ligger på kanske en halv kvadratmeter yta. Ströet omfattar en stor yta som hästen vandrar omkring på.

    I sammanhanget är torvströ bra (inte bränntorv). Dess låga pH bidrar till att det inte bildas lika mycket ammoniak och det suger även upp urin väldigt bra. Ovanpå det läggs ett lager hygieniskt bra halm, som sysselsättning för hästen.

    4. Titta över ventilationen

    Ventilationens syfte är att luftombytet ska ökas för varje häst. Då räcker det inte med frisk luft in och ut i stallet, utan den måste verkligen nå varje individ, även i boxen allra längst bort. Det är dels luftflödet, dels hur luften fördelas till individen som betecknar hur bra ventilationen är. Exempel på hur detta kan ordnas är attt ha ventilationsöppning i varje box, trummor i taket längs stallgången och gärna fläkt i trumman. Tillräcklig takhöjd gynnar lufthygienen och är reglerat i djurskyddsföreskriften.

    5. Gör grovjobb när hästarna är ute

    Det svåraste är att rena luften från luftburna partiklar, så försök undvika att de frigörs. Allt arbete som dammar, som att strö och sopa stallgolv, bör göras när hästarna är ute. Öppna för korsdrag i stallet efteråt. Även hantering av halm och torrhö bör ske då. Nedsläpp från eventuellt höloft bör ske när hästarna är ute eller i ett separat foderrum.

    Separera alltid alla hästar som är sjuka i luftburen smittsam sjukdom, så att den inte sprids vidare genom stalluften. Utebox eller hage är oftast bra alternativ.

    Fakta

    Michael Ventorp

    Michael-v-e1585148129653
    Michael Ventorp

    Michael Ventorp är agronom och byggrådgivare med inriktning häst vid Hushållningssällskapet Skåne.

    Håller kurser i stallbygge och medarbetar i SvRF:s guide Hästanläggningar.

    Har tillsammans med Per Michanek skrivit Att bygga häststall – en idéhandbok.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nr 21/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden