Hästägartips
4 oktober 2017 12:00
Ridsportplus

Fem tips för dig med medryttare

MEDRYTTAREFår du inte tiden att räcka till när vardagen tar över?
Har du dåligt samvete över att du tränar hästen för lite?
Då kanske en medryttare är ett bra alternativ för dig.

Fem tips för dig med medryttare
Ta hjälp av en medryttare som kan dela på arbetet med hästen så får du mer tid över till annat. Få det att fungera så smidigt som möjligt med din medryttare genom att tänka på följande tips. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är inte alltid lätt att få timmarna att räcka till. Långa dagar i skolan eller på arbete, hämtning av barn och övriga aktiviteter sätter ofta käppar i hjulet när det kommer till hästens träning. Du kanske till och med har övervägt att sälja din häst för att slippa pusslandet med tider och stallpass?
    Ta hjälp av en medryttare som kan dela på arbetet med hästen så får du mer tid över till annat. Få det att fungera så smidigt som möjligt med din medryttare genom att tänka på följande tips.

    1. När du ska leta efter en medryttare till din häst bör du först fundera över vad du vill ha hjälp med. Är det bara skogsridning eller får medryttaren åka iväg på träningar och tävling med din häst? Var öppen med det redan från början så ökar chansen att få ett bra och långsiktigt samarbete kring din häst.

    2. Lägg upp ett månadsschema tillsammans med din medryttare och involvera medryttaren i planeringen av hästens träning. Att få känna sig delaktig ökar motivationen till ett bra samarbete. Bestäm vilka dagar du själv ska rida och vilka dagar du inte hinner. Låt även medryttaren komma med synpunkter och önskemål om träningen.

    3. Regler och förhållningssätt är alltid bra att gå igenom när medryttaren börjar. Vad har du för önskemål gällande mockningen, utfodringen, skötseln av utrustningen och hästens träning. Hur fungerar stallrutinerna i ditt stall? Gå igenom detta redan från början men ha lite överseende med misstag, särskilt i början.

    4. Ska medryttaren stå för en del av hästens omkostnader? Skriv ner allt ni kommer överens om på ett papper så minskar risken för problem. Kom även överens om vad som gäller om någon utrustning går sönder eller om hästen råkar ut för en olycka tillsammans med medryttaren. Ju mer ni har diskuterat innan problemet uppstår desto bättre och ni slipper förhoppningsvis en tråkig konflikt.

    5. Uppmuntra och beröm din medryttare ofta! Glöm inte bort att medryttaren ofta lägger ner otroligt mycket tid på att även uppfylla alla dina önskemål och förväntningar i stallet utöver att ta hand om hästen. Arga lappar och onödigt många instruktionsmeddelanden är sällan en bra lösning på problemet.

    Denna text publicerades första gången i Ridsport den 16 februari 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden