Avelsnyheter
27 mars 2023 21:25
Ridsportplus

Fin travmekanik och spänstig hoppaktion blev måndagens tema

SWB:s bruksprovUnder måndagen har det varit exteriörbedömning av treåriga hingstar och hoppning med egen ryttare för de femåriga och äldre hingstarna. Här är några av dagens höjdpunkter i urval av Ridsports Kim C Lundin som är på plats på Strömsholm.

Fin travmekanik och spänstig hoppaktion blev måndagens tema
Million’s Grey och Thomas Ryan seglade igenom sitt hoppmoment. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Endast fyra stycken 3-åriga dressyrhingstar var framme till visning men hela kvartetten höll hög klass med fina meriterade mödrar och mycket moderna fäder.

    Avkommor till Vivino och Jameson RS2 ur deras första årgång liksom en son till UVM-vinnaren Kjento som även han är en ung fadershingst.

    Bäst av dessa var Santorio (SWB br f -20, e Vivaldon u Society u Prestige VDL-Master. Uppfödare/ägare Stable Millegarne AB) mycket förtjänstfullt visad av Jennifer Svensson. Santorio fick fina omdömen av AVN:s ordförande Christina Olsson och han visade upp sig avspänt och ledigt, med en härlig schwung och fint påskjut i traven, med spetsade öron och klockren takt.

    När hans halvbror Sibelius visades på bruksprov som prestationshingst var det inte svårt att se honom som blivande Grand Prix-häst. Santorio är lika fin men kanske med ännu lite bättre typ och modell, lite mer linjer men samma fina mekanik.

    Santorio3
    Jennifer Svensson visade upp Santorio på bästa sätt, båda med spänst och svikt i steget. Foto: Kim C Lundin

    Verkligheten överraskar

    När det gäller bilder på bruksprovshingstar så finns det alla varianter och ibland så överraskar verkligheten – både positivt och negativt. Hoppstammade Charif Ek (SWB mbr f -20, e Charisto vd Heffinck u Latifa Ek e Latour-Diamant de Semilly. Uppfödare/ägare Lena & Benny Zeiloth), visad av Joel Andersson, var mer elegant och rörlig än vad som är brukligt för en hopphingst och med en spännande stamtavla efter en ung Casall-son.

    En riktigt avspänd och mycket vacker hingst är Bollerup Elrondo (SWB br f -20, e El Barone 111 Z u Donja (F.2) e Cardento-Robin Z, uppfödare Bollerups Lantbruksinstitut, ägare Grevlundagården i Vitaby AB) som verkar otroligt lyhörd för sin visare Örjan Larssons signaler. En riktig ”looker” med verkligt fin typ, rejäl mankhöjd men det är mest långa ben och av en verkligt lätt och sportig modell.

    Unik stamtavla

    Spännande och mycket unik stam har Hattrick Z (ZANG br f -20, e Hickstead u PLS Cruise e Cruising-Vaour xx, uppfödare/ägare Johanna Persson Cordioli & Helena Persson) som visades av Johan Becker. Eric Lamaze har kallat sin flerfaldige mästerskapshäst Hickstead för ”one in a million” mer än en gång och hingsten lämnade ett tomrum efter sig när han hastigt dog i Verona.

    Som tur var fanns det sperma kvar och det har blivit några avkommor men Hickstead-avkommor är lite av en raritet. Hattrick Z är ung och valpig än, mycket kvar att växa men med en härstamning som är så unik är det värt att spara – nästan 60 procent fullblod gör honom dessutom intressant för alla som behöver lätta upp avkommor från ett tyngre, äldre modell av sto.

    Hattrickz4
    Hattrick Z visades av Johan Becker. Foto: Kim C Lundin

    Välutvecklade individer

    I avdelningen meriterat möderne så tar nog Pink Floyd VDL (KWPN br f -20, e Conthargos u Cella e Cento-Chin Chin, uppfödare/ägare VDL Stud. Ryttare: Magnus Österlund) priset då hans moder Cella tävlat internationellt på 1,60-nivå och tog EM-silver i Herning 2013 med Ben Maher i sadeln. Pink Floyd VDL behövde verkligen inte dra sig till ”Dark side of the Moon” – en riktigt välutvecklad individ med mycket hingstkaraktär och rejält bakparti utan att ha en tendens till att vara grov.

    Pinkfloydvdl3
    Magnus Österlund och Pink Floyd VDL i synkroniserade knälyft. Foto: Kim C Lundin

    Hopphingstar i korthet

    I princip har de flesta 5-åriga och äldre hingstarna varit inne och känt på banan, väldigt få tog mer än de stipulerade framhoppningshindren och ett varv på banan med sju hinder och åtta språng. Enstaka fick ta om en linje, och hoppdomare Mikael Nolin gav ett kort omdöme om respektive hingst. Genomgående är de 5-åriga hingstarna vana vid något större hinder, samma bekymmer återkommer år från år, det är så lågt ställda krav att en del inte riktigt visar sitt bästa språng. Bland dagens 5-åringar var det dock fler som hoppade små hus än tvärtom.

    Undertecknads favoriter efter en första visning är i korthet:

    • Kat. nr 56 Neil Young – såg lekande lätt ut med Elin Jansson i sadeln.
    • Kat. nr 48 Caribbean Blue – efter att ha vunnit i Falsterbo är denna mycket vackra skimmel redo för större utmaningar helt klart.
    • Kat. nr 62 Sultan de Muze – spännande stam, vacker förpackning och så väl presenterad av Thomas Ryan
    • Kat. nr 102 Million’s Grey – han är bara sex år men ser ut som om sjuårsklasser vore en barnlek. Väldigt fin modell och temperament.

    Dagens utropstecken och förbättring värd att uppmärksamma:

    • Utvecklingen hos ”återvändarna” New Diamond J och Cogito GB är riktigt rolig att se, båda hoppade små hus idag med stor entusiasm. Otroligt gott grundjobb av Jens Nilsson med båda. Kom ihåg bruksprovsvinnaren Point Break från samma ryttare och ägare Äppelvikens Ridskola – nu är det internationell karriär med Ben Maher som gäller för honom.
    • Brötig som 3-åring, avbrutet prov som 4-åring redan på exteriörbedömningen – skimmelhingsten Diamond Spring hade lite uppförsbacke inför årets bruksprov. Kanske inte sista chansen men det är inte så enkelt att komma in på prestation så nu gällde det, vinna eller försvinna, och än är inte slaget vunnet. Men, vilken fin hopprunda han presenterade idag, skickligt visad igår av Örjan Larsson och lika fint riden idag. Härligt för de som väntar föl i år efter Diamant de Semilly-sonen.
    • Atmosphere SH och My Lagerberg hade kanske inte sitt absolut bästa flyt i dagens visning men kvalitéerna finns där. Och undertecknad säger samma sak idag som 2019 – godkänn! Med den stammen är det värt att tillvarata två av Sveriges absolut största hoppstorheter i hingstväg, Irco Mena och Cardento. Det här är ett typiskt fall av att låta genbanken få stå i första rummet och individen få tid på sig.
    • I klartext, vissa stamtavlor borde ge grönt ljus – om inte individen har ärftliga defekter.

    Under morgondagen blir det mer hoppning. Det trogna funktionärsteamet lett av Jonas Johnsson på Strömsholm har ikväll burit ut alla hindren som användes till hoppbanan, burit in allt material till löshoppningen och kommer imorgon vid lunch att göra om samma procedur i reverserad ordning.

    Onödigt kan tyckas, nej inte alls – ikväll övar funktionärerna i löshoppningsteamet med en yster frivillig från skolan för att trimma sig tillsammans. Tekniken att få en häst att galoppera på åtta samt löshoppa ska testas den också.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden