Hoppning
30 september 2017 22:06

Sverige slutar femma i Nations Cup

FemteplatsEfter en rejält fördröjd start blev det till slut en riktigt spännande Nations Cup-final i Barcelona med många överraskningar. Sveriges lag slutade på en femte plats.

Sverige slutar femma i Nations Cup
Dags att utse en segrande nation i Nations Cup (arkivbilder).

Lördagens avgörande final i FEI Nations Cup i Barcelona skulle ha startat 21.00. Fyrtiofem minuter senare har det ännu inte börjat. En krånglande strålkastare är problemet. Banbyggarteamet har nu samlat ihop alla deltagande nationers lagledare för en diskussion om hur de ska gå vidare.

Banbyggaren Santiago Varela har byggt en väldigt stor och teknisk bana med 16 språng över 13 hinder. Maxtiden är satt till 81 sekunder. Med tanke på att det inte varit överdrivet mycket felfria ritter på den här höjden kan man anta att den banan blir en riktig utmaning att nolla.

Kanada, Tyskland, Frankrike, USA, Nederländerna, Sverige, Belgien och Schweiz är nationerna som ska tävla om varandra. Lagen tar inte med sig några fel från torsdagens kval utan alla nationer börjar på noll. Sverige är den enda nation som har utnyttjat möjligheten att ändra laguppställningen – Evelina Tovek rider i laget istället för Rolf-Göran Bengtsson.


En inte helt fungerande stålkastare ställer till det för finalen i FEI Nations Cup. Skärmdmp från FEI TV.


Det är helt mörkt i hörnet där den krånglande strålkastaren står. Skärmdump från FEI TV.

00:10: Nu ramlar nollorna in. USA:s Mclain Ward och HH Azur tar sig genom banan felfritt och är där med dubbelnollor – samma resultat får Eric Lamaze, Kanada, på Coco Bongo.

När Frankrikes sista ryttare Roger Yves Bost får problem och utgår och Tysklands Marcus Ehning får fyra fel, innebär detta att de ramlar ned i resultatlistan efter Sverige. Med totalt åtta fel stod Sverige först som delad fyra i resultatlistan. När placeringarna sedan separerades med tider så slutade Sverige på femte plats.

Resultatet i FEI Nations Cup 2017 blir:

1. Nederländerna 1 fel
2. USA 4 fel
3. Belgien 4 fel
4. Schweiz 8 fel
5. Sverige 8 fel
6. Tyskland 9 fel
7. Frankrike 13 fel
8. Kanada 13 fel

Se alla resultat här.

00:02: Nederländerna vinner Nations Cup 2017. Harrie Smolders och Don VHP Z sätter ännu en nolla och med går Nederländerna ut som segrande nation. Dessutom får Harrie vara med och dela på den stora penningpotten till alla dubbelnollor.

23:59: Ytterligare en felfri ritt för Belgien genom Gregory Wathelet och Coree som dessutom med detta dubbelnollar, när Peder Fredrcson och H&M Christian K (KWPN e Namelus R-Calvados, uppf G.W. Klerks) tar vid på banan – och det går hur bra som helst. Peder och Christian sätter den suveräna nolla som Sverige behövde så väl.

23:52: Det blev inga ytterligare felfria rundor bland lagets tredje ryttare. När tre fjärdedelar av startfältet ridit ligger Nederländerna i ledning med totalt ett fel, och är i det läget att om lagets fjärde ryttare sätter en nolla är det redan klart att laget avgår med segern. Sverige har halkat ned på sjunde plats.

23:40: Belgiens Jérôme Guery har precis ridit felfritt på Grand Cru van de Rozenberg när det blir dags för Sveriges tredje ryttare: Evelina TovekCastello 194 (WESTF val f-08, e Cristallo-Lifestyle, uppf Marcus Ostendarp). Castello slår i hinder nummer två men bommen ligger kvar. Tyvärr river de sedan tredje hindret och får ett tramp i vattnet och sedan fortsätter det med fyra rivningar över den kommande hinderserien innan de får ett stopp på sista hindret i trekombination. Totalt blir det 32 fel för Evelina och Castello.

23:26: Nederländerna är på väg att sätta sin andra nolla, men Michel Hendrix drar på sig ett retfullt tidsfel på Baileys. Även franska Pénélope Leprevost rider felfritt över hinder men får ett tisfel med Vagabond de la Pomme. Det blir ingen annan av lagens andra ryttare som rider felfritt än Sveriges Douglas Lindelöw.

När hälften av ryttarna har ridit och varje lag fått räkna bort sitt sämsta resultat ligger fyra lag i ledning med noll fel: Schweiz, Sverige, Nederländerna och USA.

23:13: Så är det dags för svensk ryttare nummer två. Douglas Lindelöw och Zacramento (SWB val f 2005 e Cardento-Cortus, uppf Björn Mattsson och Birgitta Bertelsen) ser inte ut att ha lidit av den långa tidsfördröjningen innan start. Ekipaget ser otroligt fräscht ut och tar sig an banan till synes plättlätt. Rejält inom tiden sätter Douglas och Zacramento en fantastiskt snygg nolla.

23:07: Felfria bland lagens första ryttare var Werner Muff, Schweiz, på Daimler, Jur Vrieling, Nederländerna, på VDL Glasgow v. Merelsnest och amerikanska Lauren Hough på SWB-stoet Ohlala (f-04 e Orlando-Cardento, uppf Leif Nilsson). Därmed har meetinget sett sin första ryttare som dubbelnollat – Jur Vrieling red felfritt redan i torsdags.

Tyska Simone Blum red felfritt över hinder med drog på sig ett tidsfel.

22:54: Sådär en timme och fyrtio minuter efter det var tänkt rider Henrik von Eckermann in på banan med Mary Lou (WESTF sto f-06 e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus). Det börjar bra men Mary Lou får med sig översta bommen i första hindret i den färgglada tvåkombinationen. Det blir även en ridning på sista hindret i trekombinationen och totalt åtta fel för Henrik. En besvikelse för Henrik förstås, som var en av torsdagens felfria ryttare. De ryttare som rider felfritt både i torsdagens kval och under finalen får dela på en stor penningpott.

22:47: Första ryttaren är inne på banan och allt ser ut att fungera bra.

22:36: Ny starttid: cirka 22:45.

22:09: Strålkastaren har blivit lagad och ska nu fungera perfekt. Full aktivitet pågår på banan för att flytta tillbaka alla hinder till sin ursprungliga plats igen. Första start planerad till cirka 22:30.

21:58: Det verkar som det tagits ett beslut om att banan ska byggas om och att bara en del av arenan ska användas. Hinderpersonal har börjat flytta på hindren. Detta kommer fördröja finalen med flera timmar eftersom banan inte bara ska byggas om – ryttarna ska även gå banan. Men något officiellt besked hur det blir har arrangörerna ännu inte gått ut med.

Startlista
Banskiss

FEI-tv (betalkanal) direktsänder

Webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden