Hoppning, Ponny
21 maj 2023 08:59
Ridsportplus

Finalklart i ponnyernas elitserie: ”Superkul ska det bli”

Lag-SMEfter en fullspäckad tävlingsvår är det till slut finalklart i ponnyernas elitserie. Som enda felfria laget tog Jump Club Ridsportförening både hem sista omgången och totalsegern i zon Nord. "Superkul ska det bli och att få göra det med våra bästa fyrbenta och tvåbenta vänner", säger Olivia Bergåkra om att få rida lag-SM.

Finalklart i ponnyernas elitserie: ”Superkul ska det bli”
Jump Club Ridsportförening får nu ladda för lag-SM. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I helgen har de sista omgångarna av Folksam Ponnyallsvenska ridits. Sist ut var zon Nord som avgjordes hos Hallsta Ridklubb på lördagen. Därmed är det finalklart inför lag-SM som äger rum på Strömsholm om två veckor.

  Segrare i Hallsta blev Jump Club Ridsportförening, som även tog hem totalsegern i zon Nord. Tyra Falkenströmer/Lackaghmore Barbie, Olivia Bergåkra/Fedusa EB, Enya Styffe/Fionns Pride och Vilma Stugemo/Djin Fizz des Etisses red i det vinnande laget. Lagledare var Sofie Åström Ohlinger.
  – Min ponny Fedusa EB har levererat superfina resultat under de senaste tävlingarna och är verkligen i toppform! Inför klassen var jag mest laddad och vi kunde bara göra vårt bästa. Nollan satt och de var såklart otroligt skönt, sedan var det bara att heja fram de sista lagmedlemmarna. Vinsten var välförtjänt i mina ögon med vårt lag som enda nolla, säger Olivia Bergåkra.

  230518 Jump Club
  Jump Clubs lag. Foto: Privat

  Att få rida lag-SM blir en milstolpe för ekipaget, vars resa tillsammans börjar närma sig slutet.
  – Vi har varit ett team i snart två år och detta blir vårt sista. Men det är först i år som vi verkligen visat vad vi går för. Han är verkligen en drömponny som gör allt för sin ryttare, säger Olivia Bergåkra.
  – Lag-SM har alltid varit målet men såklart är man ödmjuk till det. Superkul ska det bli och att få göra det med våra bästa fyrbenta och tvåbenta vänner.

  B9e75222db94428a9d8a3fe5e0397ec8
  Olivia Bergåkra och Fedusa EB satte nollan.

  Siktar på junior-SM

  Vad hägrar efter lag-SM?
  – Utomhus-SM på Sundbyholm med Fedusa och att njuta av vår sista säsong tillsammans. Jag satsar också mot junior-SM med mina två storhästar Maggie (SWB) och Jipke-Utopia. Men även att komma ut och tävla internationellt är planen.

  Olivia Bergåkra är den enda av familjens starka dressyrkvinnor som satsar på hoppning, men det är inte så konstigt egentligen, menar hon själv.
  – Jag har nog alltid varit mer fart och fläkt. I början delade jag intresset mellan dressyr och hoppning. Men på senare år har fokuset bara legat på hoppningen och att ta mig upp mot toppen. Man ska aldrig underskatta dressyren men hoppning är ju bara för kul!

  Främst tränar hon på hemmaplan för mamma Sigrid Bergåkra och storasyster Cecilia Bergåkra.
  – Men så ofta möjligheten finns tränar jag för min favorit Lotta Björe. Framtidsplanerna i stort är väl att bli så bra som möjligt. Att utvecklas och ta mig så långt det går. Och att ha kul under tiden!

  Equality Riders blev fyra för dagen, men slutade som totaltvåa i zon Nord och får åka med Jump Club till lag-SM. Kampen om SM-titeln avgörs den 6 juni.

  Finallagen i Folksam Ponnyallsvenska 2023

  Zon Nord
  Jump Club RF och Equality Riders RF

  Zon Central
  Runstens Equestrian och Örebro RT

  Zon Syd
  Trolleholms RF och Hittarps RK

  Zon Öst
  Vetlandaortens RF och Växjöortens FK

  Zon Polar
  Höga Kustens SF och Vindelns RK

  Zon Väst
  Trollhättans SR och Harplinge RK

  Resultatlista lagtävlingen

  Folksam Ponnyallsvenska – regler

  Folksam Ponnyallsvenska – aktuell ställning

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden