Clinic
14 juni 2019 17:52
Ridsportplus

Finputsning och nya ögon på ekipagen när världsstjärnan höll clinic

Exklusiv clinicAmerikanska dressyrstjärnan Laura Graves höll sin första clinic i Sverige under Stockholm Horse Week. Tre svenska ryttare var inbjudna att få hjälp av Laura som såg ekipagen med helt nya ögon och med ett amerikanskt synsätt. Jeanna Högberg, Carl Hedin och Johanna DueBoje var alla tre glada och nöjda med sina hästars prestationer under clinicen.

Finputsning och nya ögon på ekipagen när världsstjärnan höll clinic
Carl Hedin, Johanna DueBoje och Jeanna Högberg fick chansen att rida för Laura Graves under Stockholm Horse Week. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stockholm Horse Week gästades av amerikanska toppryttaren Laura Graves under fredagen. Strax efter lunch höll världstvåan en clinic inför Stadions läktare, där tre svenska ryttare med hästar på olika utbildningsnivåer fick chansen att få tips och råd med någon som såg hästarna med nya ögon.

    Jeanna Högberg var först ut av de tre ryttarna, och hon hade med sig 5-årige Just on Time (KWPN val f-14 e Jazz-Negro, uppf A.J.M. Bergmans-Wagemans), som hon äger tillsammans med Cadiac Dressage Stable AB. Egentligen var det tänkt att Laura skulle rida hästen inför publiken, men när Laura testade Just on Time under torsdagens framridning tog de tillsammans ett beslut om att Jeanna skulle rida hästen i arenan.
    – Han är så känslig, och att han både skulle vara i en okänd miljö och med en okänd ryttare tror jag skulle bli lite för mycket för honom, berättar Jeanna Högberg för Ridsport efter ritten.

    Jeannahogbergimg_6094
    Jeanna Högberg red 5-årige Just on Time under clinicen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Målsättningen för Jeanna var att hästen skulle gå bra och visa upp sig på ett bra sätt, och hon tyckte att de lyckades bra. När hon kom fram funderade hon på vad hon egentligen skulle utsätta sin häst för, men det visade sig att han klarade uppgiften alldeles utmärkt.
    – Det kändes jättebra och han var så himla duktig.

    Ingen match med regional tävling efter det här

    Just on Time beskriver Jeanna som en häst med en stor talang för samling, men som har andra saker som kan vara svårt. Till exempel var det inte helt lätt på framridningen där det var mycket rörelse kring banan och en traktor som körde runt precis när Jeanna skulle börja värma.
    – Men det är jättebra för en sådan här häst att vara med om sådana här saker, efter det här så är kanske en liten bana på en regional tävling så farligt längre.

    Jeannahogbergimg_6107
    Jeanna Högberg tror att det inte blir någon match för Right on Time att gå vid en regional tävling efter ritten på Stadion. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Jeanna hade lite svårt att höra vad Laura sa under ritten, och kände sig emellanåt osäker på om det var till henne hon pratade eller om det var till publiken. Men något hon uppskattade från instruktionerna var hur hon kunde arbeta med inramningen av Just on Time.
    – Det var väldigt bra att använda sig av de små volterna, det tar jag med mig.

    Carlhedinimg_6122
    Carl Hedin tog med sig 6-åriga Van der Veen till Stadion. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Fokus på att få kontroll på kvalitéerna

    Ryttare två ut på Stadion var Carl Hedin som hade med sig Van der Veen (WESTF val f-13 e Vitalis-Fidermark, uppf Jana Jostmeier), som han äger genom sitt bolag Eques Management AB. Carl blev kontaktad av Stockholm Horse Week för några månader sedan om att han skulle rida vid clinicen, och tillsammans med Laura Graves valde de ut Van der Veen som en lämplig kandidat. Carl beskriver honom som en häst med mycket kvalitéer, och deras fokus på clinicen låg att få kontroll över dessa kvalitéer och att kunna styra balansen i traven. Carl var nöjd med hur Van der Veen skötte sig på Stadion.
    – Han har en bra arbetsmoral och han var jättefokuserad här inne, berättar Carl för Ridsport.
    – Det är en häst som har ett stort förtroende för mig och han är väldigt lyhörd för mig som ryttare, det är jättehärligt att han litar så bra på mig – bara jag är cool får jag med mig honom dit jag vill.

    190614_lauragraves_img_6145
    Laura Graves hjälpte Carl Hedin att få kontroll över Van der Veens alla kvalitéer. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Att rida för Laura tyckte Carl var nyttigt, och hans egen uppfattning är att de moderna amerikanska ryttarna är väldigt duktiga på att plocka det bästa ur den tyska och holländska ridningen och sedan individanpassa det för ett specifikt ekipage. Det han uppskattade mest vid Lauras clinic var att hon var noga med att hästen skulle komma fram till bettet.
    – Man pratar ofta om att hästar ska vara lätta i handen, men ibland glömmer man bort att även prata om hur viktigt det är att hästen tar ett stöd och ett sug långt fram – det är något som jag kommer ta med mig från min ritt idag.
    – Även om min häst är väldigt lätt i kontakten så ska jag inte nöja mig med det, utan försöka stärka honom och ha honom ännu starkare och ta stödet långt fram, så det inte bara blir så mycket ”mysridning”.

    Carlhedinimg_6150
    Carl Hedin var glad och stolt över sin häst efter ritten. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Smickrande med Andreas Helgstrand som spekulant

    Carl har haft Van der Veen sedan i höstas och målsättningen är att fortsätta utbilda och träna honom, och njuta av resan tillsammans. Nästa tävling blir Falsterbo, och därefter är tanken att rida vid Jönköping Horse Show. Men framförallt vill Carl ha kul med sin häst. Att hästen gjorde bra ifrån sig på Stadion fick Carl ett kvitto på direkt efter ritten, när Andreas Helgstrand dök upp redan vid utsläppet och frågade om Carl funderade på att sälja hästen. Carl såg både glad och förvånad ut när han fick frågan.
    – Men det är klart att det är smickrande att världens största hästhandlare är intresserad av din häst, men det känns också lite läskigt, erkänner Carl, men han tillägger också att han är väldigt sugen på att behålla Van der Veen.

    Hoppas bli starkare i Grand Prix

    Sist ut på clinicen var Johanna DueBoje, som red Mazy Klävenhöj (SWB sto f-08 e Bocelli-National Zenith xx, uppf Annette Karlsson). Ekipaget har mest fokuserat på Lövstakval och DressagePowers tävlingar, men har även hunnit göra tre starter i Grand Prix. Förra helgen kom de femma vid SM på Strömsholm.
    – Hon är på uppgång och vi är inte helt klara för Grand Prix, men nästa år hoppas jag att vi kan vara lite starkare, berättar Johanna efter ritten.

    Lauragravesimg_6156
    Laura Graves såg ekipagen med helt nya ögon. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Mazy Kövenhöj har Johanna haft i tre år, och hon blev uppringd av arrangörerna vid Stockholm Horse Week med frågan om hon ville delta vid clinicen – Laura hade fått se klipp på olika hästar och tyckt att Johanna och Mazy skulle passa in under dagen. Även om Johanna till vardags får bra hjälp av Louise Nathhorst med sin ridning, så tyckte hon det kändes nyttigt att få helt nya ögon på sin häst.
    – Eftersom det är en sådan het häst så har jag jobbat med att hon ska acceptera mina ben, att hon inte ska spänna sig för dem.
    – Laura vet ju inte hur det har varit tillbaka i tiden när det blev en explosion så fort jag nuddade henne, så det kändes som helt rätt läge att våga mixtra med det här så hon går med själv.

    190614_lauragraves_img_6191
    Laura Graves berömmer Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj efter ritten. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Johannas beskriver hur hennes tidigare fokus med Mazy mest legat på att tycka att Johannas ben är trevliga och lite som en skön massage, men nu kunde hon jobba lite i motsatt riktning och försöka få stoet att göra lite mer saker av sig själv. Johanna arbetade bland annat med piruetter, som är lite av Mazys starkare kort, i stället för att gå på de största problemen för mycket.
    – Våra problem är byten i vartannat och sicksack, och det vet Laura också att det är inte något man löser på 25 minuter inne i en stor arena.
    – Jag tycker det är jättebra att kunna få hjälp med saker man är bra på för att göra de ännu bättre.
    – Vi får åttor på piruetterna när vi tävlar, men det finns ju nior på skalan också, och vi har samma sak med piaffen och passagen.
    – Att finputsa är något som är bra att göra på en clinic, då går både hästen och ryttaren därifrån med ett gott självförtoende.

    Obesvärad av uppståndelse

    Och hon är nöjd med hur Mazy skötte sig inne på banan.
    – Det var också skönt att få ett kvitto på hur obrydd hon är, jag har alltid tyckt att hon inte bryr sig om miljön när jag startar henne, så det var kul att få prova en så här stor arena med applåder och allt och vi ändå kunde skritta ut på lång tygel.
    – Det kändes bra för hennes utbildning.

    Lauragraves_jennyschwielerstaaf
    Laura Graves in action. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Laura älskar Sverige

    Laura Graves var sprudlande glad efter clinicen, och sitt andra besök i Sverige. Det första var under världscupfinalen i Göteborg i våras, och säger att inget varit som hon förväntat sig av landet.
    – Jag trodde det skulle vara fruktansvärt väder och att det inte skulle finnas något annat än fisk att äta, men vi har haft sådana fantastiska upplevelser här och jag älskar Sverige, berättar Laura för Ridsport efter clinicen.
    – Vädret är till och med bättre den här gången än under världscupen.

    Laura har även blivit positivt överraskad över den vänliga mentaliteten i landet.
    – Det svenska folket är inte känt för att vara så vänligt, men det är inte den upplevelsen vi har haft vid våra besök.
    – När vi kommer in på en restaurang eller liknande känns det som vi alla är vänner allihop – därtill pratar alla perfekt engelska, säger laura med ett skratt.

    Passar på att tävlingsdebutera de unga hästarna i värmen

    Hemma i Florida hålls Verdades igång, men han har tävlingspaus hela sommaren, så Laura lägger allt fokus på sin handfull med unghästar. Just nu är det en tryckande värme i Florida, och Laura beskriver hur det är omöjligt att arbeta längre stunder i hettan.
    – Men då passar vi på att ta ut de yngre hästarna på sina första tävlingar, när det är för varmt för dem att busa, erkänner Laura.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym