Sport
20 augusti 2015 16:22
Ridsportplus

Tungt EM för Finland

En axel ur led. En halt häst. Och en häst med nackspärr. Det här är inte finländarnas EM i hoppning.

Tungt EM för Finland
Skånebaserade Sebastian Numminen och Satu Liukkonen ingår i finska laget på EM.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Finland kom till hoppningens EM med fullt lag. Nu finns bara två ekipage kvar i tävlingen. 
  – Vi har verkligen haft otur, säger Finlands förbundskapten Herve Godignon med en suck. 
  Han sitter i den kombinerade baren och kaféet vid framhoppningen i Aachen. Bredvid honom står en mycket ledsen Satu Liukkonen. När Ridsport träffade henne och sambon Sebastian Numminen i onsdags var mungiporna uppåt.
  – Nu är jag bara ledsen, så ledsen, säger Satu Liukkonen. 

  Hon och Sebastian Numminen är ett par och syns ofta ute på svenska tävlingar. De har bott utanför Kristianstad i många år, är professionella hoppryttare båda två och utgör stommen i det finska laget på det pågående Europamästerskapet i tyska Aachen.
  – Det är så gutt att vara här, sa Sebastian Numminen häromdagen. 

  39-åringen var i Aachen redan 2006 och red VM för Finland. Det blev en 69:e plats individuellt. Då hette hästen Sails Away och var ett Irlandsstammat sto. Nu är hans mästerskapshäst ett SWB-sto, Cue Channa 42 (f 2006 e Cardento-Robin Z uppf/äg Susanne Persson). Det är mästerskapsdebut för stoet. Sebastian Numminen red EM 2005 och 2009. 
  – Det är svårt att säga hur det kommer att gå. Men hon gjorde det bra i första klassen. Jag är nöjd, sa han efter onsdagens hoppning. 

  Satu Liukkonen rider också en Cardento-avkomma, Celestine (sto f 2002 e Cardento-King of Diamonds uppf Marianne Jönsson äg Iwona Majewska och Per Wester). Det är det tredje mästerskapet i rad för ekipaget som var med på både EM i Herning 2013 och VM i Normandie 2014. 

  Men problemen för det finska laget började redan efter uppvärmningshoppningen i tisdags. Då fick Sebastian Numminen sin axel dragen ur led när han ledde sin häst. Det blev ambulansfärd till sjukhus. Där hölls han nedsövd i flera timmar medan ett sjukvårdsteam arbetade med att dra hans axel rätt. 

  Satu Liukkonen möttes av en Celestine som inte gick riktigt rent i morse.
  – Vi ville inte riskera något och strök henne, säger Herve Godignon.
  – Och ett stort tack till den svenske landslagsveterinären Jonas Tornell som hjälpte oss jättemycket, fyller Satu Liukkonen i. 

  Men det var inte slut med det. Sebastian Numminens Cue Channa 42 hade plötsligt någon slags nackspärr och kunde inte vrida på sitt huvud. 
  – Vi avvaktade in i det sista för att se om det skulle släppa, men till till slut fick vi stryka dem också, säger Herve Godignon.

  Mikko Mäentausta är nu bäst av de två finländare som återstår i tävlingen med en 38:e plats individuellt tillsammans med Eternety D. Henri Kovács är 71:a. 
  – Vi kommer igen på EM i Göteborg 2017. Det lovar vi, säger Herve Godignon.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden