Ridsport Play
10 september 2021 13:44
Ridsportplus

Flaskmatade moderlösa Lillis trots alla varningar

Oväntad vänskap− Alla avrådde oss från att flaskmata, men vad hade vi för alternativ? Det säger Anna Olofsson, uppfödare till fölet Eversweet, som förlorade sin mor när hon var fem veckor gammal. I stället fick hon en ung bonusmamma i 1-åriga Berit, och dessa två var ett udda par på fölbedömningen som Nordvästra Skånes Hästvänner arrangerade.

Flaskmatade moderlösa Lillis trots alla varningar
Fölet Eversweet förlorade som nyfödd sin mamma. Men livet blev bra ändå, tack vare uppfödaren Anna Olofsson och 1-årige bästisen och bonusmamman Berit. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den 2 juni föddes Eversweet (e Everton VDL-Quite Easy) hos Linda Christenson i nordvästra Skåne där Anna Olofsson och hennes döttrar har sina hästar.
    − Hennes mamma hade haft problem med hovbölder i båda bak, men blev bra från det och fick sitt föl. Men efter drygt fyra veckor kom det tillbaka. Stoet hade så ont att hon inte kunde röra sig, och vi fick ta bort henne.

    Anna Olofsson berättar hur de tog bort stoet i hagen, så att fölet skulle kunna se och förstå att mamman var borta. Och Lillis, som fölet kallas, förstod.
    − Hon blev helt förtvivlad.

    En kamp att få det att fungera

    Så började jakten på en amma, men de hittade ingen som fungerade.
    − Det fanns ett annat sto på gården som förlorat sitt föl, men hon var förstagångsföderska och var inte intresserad av att bli amma, även om hon tagit sig an fölet på andra sätt.

    I stället började Anna och hennes dotter Sofie att flaskmata Lillis.
    − Det var en kamp för att hitta en napp och flaska som fungerade, och sedan gällde det att få i fölet 12–13 liter mjölk om dagen. Vi bodde i en husvagn på anläggningen och flaskmatade varannan timme.
    − Alla säger att föl inte ska flaskmatas, eftersom det präglar fölet för mycket på människan, men vad skulle vi göra?

    Vändpunkten kom med Berit

    Efter någon vecka av flaskmatning blev Lillis dålig. Hon blev förstoppad och distriktsveterinären kom ut och satte in dropp. När Lillis var pigg igen provade de att släppa ihop henne med flera hästar än stoet som förlorat sitt föl, och det blev en vändpunkt.

    Där fann Lillis och 1-åriga stoet Bardot BC (e Baloutaire) varandra.
    − När de andra två fölen i hagen går till sina mammor, då går Lillis till Berit, som hon kallas. Berit är tryggheten, och hon går också emellan när fölen bråkar.

    Det är som om Berit har en gammal själ i en ung häst

    Anna Olofsson har hört sig för om någon sett exempel på något liknande, men inte hittat något att jämföra med.
    − Det är som om Berit har en gammal själ i en ung häst, när hon gick direkt in i mammarollen. Sedan kan hon också bralla runt med fölen ibland.

    Fina omdömen på fölbedömningen

    Till fölvisningen nyligen åkte Berit med Lillis, och 1-åringen fick ikläda sig en roll som hon inte hade någon erfarenhet av, men hon löste det galant och Lillis, Eversweet, fick 23,5 poäng, det vill säga 78,3 procent.
    − Domaren sa att hon är kvick i reaktionen och har en bra framtid.

    Flaskmatningen verkar inte ha lett till att Lillis blivit för präglad på människor. Kanske för att hon hade sin mamma de första veckorna, kanske tack vare 1-åriga Berits inflytande.

    − Vi är mat, inget annat.

    Ett föl med temperament

    Nu har avvänjningen börjat av Lillis, och det är en knivig process, berättar Anna Olofsson.
    − Vi ger henne lite flaska dagtid, men utspätt så det är blaskigare, och då blir hon jättesur. Det är överlag ett föl med temperament. Hon är ädel, och väldigt bestämd mot de andra fölen i hagen, även hingstfölet.

    Att de valde just hingsten Everest VDL som pappa har visat sig vara ett lyckokast.
    − Det var ett val vi gjorde bland annat eftersom han stod på Gränsbo som är i närheten. Och nu är Everton uttagen till unghäst-VM med Magnus Österlund.

    Men Lillis är inte till salu. Planen är att hon ska bli hopphäst åt Anna Olofssons dotter.
    − Hon är vår blivande stjärna, och varje kväll när vi släcker i stallet säger vi ”God natt alla småstjärnor”.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden