Hoppning
7 oktober 2021 15:05
Ridsportplus

Fler hoppstjärnor till Liam Nilsson – tar över Zabrino och Mama Mia

Växlar uppHan har fostrats på egensinniga ponnyer och tuggat mer grus än de flesta – nu rider Liam Nilsson stora klasser internationellt på både ponny och häst. "Liam har fått gå den hårda vägen", säger mentorn Royne Zetterman. Nya stjärnor i stallet är inga mindre än superponnyn Zabrino och Zettermans Mama Mia. "Rider jag bara henne rätt så ställer hon upp på allt", säger Liam Nilsson.

Fler hoppstjärnor till Liam Nilsson – tar över Zabrino och Mama Mia
Mama Mia och Liam Nilsson har redan varit ute i hetluften. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med en mamma som har handlat med hästar och ponnyer och själv tävlat upp till 1,40 i hoppning har 14-årige Liam Nilsson inte lidit någon brist på hästar att rida. Men det har inte varit någon räkmacka för den unge skåningen som har fått kämpa med egensinniga projektponnyer som hittat på alla möjliga hyss. Har ponnyerna varit snälla har de istället varit gröna.

    Nu ser det lite annorlunda ut – under det senaste året har stallet fyllts med både kapabla och något mer ridbara ponnyer och hästar. Senaste tillskottet på hästsidan är Mama Mia (SWB sto f-10 e Click and Cash-Irco Mena, uppf Maud och Hans Delling), som har gått från unghäststjärna med 6-årsseger på Breeders Trophy till 1,45-placeringar internationellt med Alexander Zetterman i sadeln. Ny bland ponnyerna är EM-ponnyn Zabrino (val f-04 e Perion-Whinny Jackson, uppf J. Warners), som haft stora framgångar med Julia Hallberg och Philip Svitzer.

    – Jag kände direkt att detta är min nya ponny. Han är framme och suger tag i hindren, han drar i bettet och är stark, men han låter mig alltid ta tillbaka honom när jag vill, säger Liam om sin nya heta stjärnponny, som han provrider på klippet här under.

    Skimmelstoet Mama Mia är något helt annat. Hon kräver ”vuxenridning” som mamma Lina Nilsson uttrycker det.
    – Om jag rider henne rätt så är hon helt fantastisk. Hon är framme och hon bockar, och hon är väldigt rolig att rida när man väl får igång henne. Har jag bara så mycket ben jag kan och rider henne framåt så ställer hon upp på allt, fortsätter Liam.

    Tipset från Magic Parks beridare och Liams stora förebild André Brandt, som också har tävlat Mama Mia upp till 1,45, är kort och koncist:
    – Han har sagt att jag måste rida med mycket ben, säger Liam som är ungefär lika stor som André Brandt var i den åldern.
    – Man får hoppas att jag också växer lite mer, säger Liam, som hopptränar med Mama Mia på klippet här under.

    Direkt ut i hetluften

    På inrådan av tränaren Royne Zetterman fick Mama Mia nyligen följa med och tävla veckorna före ungdomsryttarnas Nations Cup-final i holländska Kronenberg, där Liam var uttagen med en av sina ponnyer. Då hade Liam inte haft Mama Mia i mer än någon knapp månad.
    – Normalt brukar vi inte ta med hästarna på tävling första dagen, men Royne tyckte att det var perfekt att lära känna henne på sådana banor direkt, berättar Liam som gjorde bra ifrån sig i flera 1,20-klasser.

    Så ofta det är möjligt är Royne med på distans när Liam tävlar.
    – Han är oftast med på framhoppningen via sms och ibland även Facetime. På hästarna behöver jag lite extra hjälp om jag kommer fel en gång, säger Liam.

    Förutom Mama Mia har han även fått hem 7-årige Qrokus KIHP (SWB val f-14 e Armani Code-Quin, uppf Katrin Sörsjö och Helena Liljedorff) från Magic Park Stables, som är tänkt som framtidshäst i junior- och young rider-klasser. Qrokus har gått 7-årsfinalen i Falsterbo och vunnit 1,40.
    – Qrokus är av lite större modell, men han är riktigt snäll och hoppar allt. Jag behöver bara få lite mer ben eftersom han är så stor, säger Liam som har lite att växa i med Qrokus.

    – Qrokus köpte vi för framtiden. Han är en väldigt snäll kille som är väldigt nöjd med livet och sin lille ryttare. Han har väldigt mycket kapacitet och för dagen hoppar han sin pilot ur sadeln. De debuterade 1,20 felfritt i helgen och målet är att de ska rida lägre klasser tills ryttaren har tillräckligt mycket ben, berättar Lina Nilsson.

    Liamochqrokus
    Tanken är att Qrokus och Liam ska utvecklas tillsammans. Foto: Privat

    ”Helt unikt”

    Att växla mellan ponnyerna och storhästarna går bra, men det är lite svårare åt ena hållet.
    – Det är lättare när jag har ridit storhästarna först, då är det inte lika mycket som ska ställas om nedåt. Det blir inte svårt men svårare att ställa om från ponny till häst, det är så mycket mer som ska ställas om uppåt. Med en pigg ponny och en pigg häst är det samma ridning, där är det inte lika svårt att ställa om, säger Liam.

    Med en pigg ponny och en pigg häst är det samma ridning, där är det inte lika svårt att ställa om.

    Ett par gånger i månaden tar Liam med sig tre till fem hästar och tränar för Royne.
    – De har ett bra upplägg. Lina rider ju själv och har varit med länge nog. Hon har hand om allting, men de bollar mycket med mig. De tränar då och då, och då slipar vi på det som de har lite problem med. Till nästa gång är ofta problemet löst. De skickar filmer hela tiden och vi diskuterar hur vi ska göra med olika saker, som bett och annat. Jag skulle säga att jag är 70 procent mentor och resten tränare, säger Royne som öser lovord över sin adept.

    – Han är riktigt nördig och älskar det här med hästar. Han är vaken och sharp och en jävla härlig kille som har fått gå den hårda vägen. Han har fått kämpa med svåra ponnyer och vet vad en motgång är. När jag sålde min första häst till honom vet jag inte hur många gånger han hade vägrat ut sig eller ramlat av. Nu när han har fått några av de här nya hästarna och de har vuxit ihop, då har han gått från 1,10 nationellt till 1,40 internationellt på mindre än ett år. Det är helt unikt, fortsätter Royne.

    Han är vaken och sharp och en jävla härlig kille som har fått gå den hårda vägen.

    Just att Liam har haft sin beskärda del av nederlag redan i ung ålder ser Royne som en stor styrka.
    – ”To be a good winner you need to be a good loser” är något jag själv haft med mig sedan jag började rida. Liam klappar inte ihop när hästen gör något dumt eller om han trillar av på banan. Han kommer ut, skakar av sig och lyfter sig själv. Där är han fantastiskt stark. Han har både känt av segerns sötma och att falla platt som en pannkaka – mer än någon annan jag känner i den åldern.

    – Ofta är föräldrarna väldigt beskyddande, ”hästen får inte stanna”, men ibland är det kanske bra att faktiskt få ta sig ur problemet istället för att direkt byta häst. Det är klart att det finns gränser, men det är bra om det inte hela tiden är en autostrada. Det måste få vara lite backigt och svängigt, och det är både Liams och hans mammas styrka. Även hans pappa är väldigt ”supportive”, han säger aldrig något utan backar upp Liam i allt. Han förstår att det här bara är början på Liams karriär, säger Royne.

    ”Inte världens mest lättridna”

    Utöver Mama Mia och Qrokus fortsätter även resan med Liams första storhäst, Love Me Tender (SWB val f-10 e Nintender-Elmshorn, uppf Sussie Blomqvist) eller ”Elvis” som han kallas, också den från Roynes stall liksom Zäta C (SWB val f-12 e Connor-Roderik, uppf Anna-Jonsson Grundström).

    Framförallt Elvis är den häst som har visat vägen ända upp till att rida 1,40 felfritt och GP-seger över 1,35-hinder i slovakiska Samorin. Nu senast var de felfria och placerade i två 1,35 och en 1,40 i Holland. Med Elvis är planen att rida i Herning om två veckor och starta junior-SM på Strömsholm i november. Klippet här under visar när Liam och Elvis gör en felfri 1,40-runda med placering i Peelbeergen.

    – Elvis är inte världens mest lättridna. Han stannar inte, men blir du för kaxig och rider för fort så river han. Rider Liam rätt så går den felfritt och det är också väldigt utvecklande. Du måste hitta balansen och det har de verkligen gjort nu. De gör jättefina rundor i 1,35 och 1,40.
    – Det finns säkert de som säger att de bara har köpt en massa fina hästar och att det är därför det går så bra. Men ingen av hästarna de har köpt av mig är några maskiner, alla har sin grej och det är saker som vi hela tiden jobbar på, säger Royne.

    Backade bandet efter EM

    Innan SM på Strömsholm är det dock Änglahoppet i Borås nästa helg och sedan SM för ponny och children i Kungsbacka som gäller. Efter att nyligen ha kvalat blir det Mama Mia som går children-SM.

    Vid sidan av storhästarna och Zabrino har Liam också ponnyerna Reneharney Boy (val f-11 e Tulira Robuck-Ardravinna Andy, uppf Kevin Faragher), Crafty Colours (sto f-10 Okänd-Okänd), och Cullintra Royal (sto f-11 e Royal Concorde-Porter Rhodes, uppf Dan Galavan). Med de tre sistnämnda slipar Liam kontinuerligt på formen internationellt. Resan med Crafty Colours har varit något av en utmaning, det är en ponny som testar mycket i början, men nu har de börjat jobba ihop sig. Nyligen vann de sin Medelsvår B-debut. Här nedan hoppar Liam och Crafty Colours för Royne.

    Reneharney Boy har också sin egen historia.
    – Reneharney Boy är lite speciell för oss alla, då jag importerade honom till Sverige och senare sålde honom till Filippa Lagergren som gjorde fina resultat upp till 1,30. Han är också en ponny som alltid går i mål, sedan får vi se under våren om han har det lilla extra som krävs internationellt. Han kallas för känslig eftersom han framförallt var väldigt känslig för rörelser och människor när han kom. Än idag kan han få lite ”panik” om något oförutsett händer, men på banan är han alltid trygg, berättar Lina Nilsson.

    Med Cullintra Royal alias ”Bibbi” har Liam haft fina framgångar internationellt, men på EM i somras gick det inte som de hade hoppats.
    – Vi är väldigt tacksamma för att Liam blev uttagen till EM, men vi visste också att det var i tidigaste laget. De fick lite bakslag där och vi har fått backa bandet. Nu känns de i väldigt fin form och var felfria i 1,20 nu senast i Holland. Hon ska gå Prins Carl Philips, Herning och inomhus-SM.

    – Bibbi har väldigt mycket personlighet och ”pratar” konstant när man är i stallet. Henne rider även jag mycket och hon är en liten favorit, fortsätter Lina Nilsson.

    ”Lyx att kunna göra som vi gör”

    Att rida totalt åtta hästar om dagen hade inte varit möjligt utan mamma Lina. Hon hjälper till med trimningen hemma och är allt från tränare och groom till stallchef och psykolog, berättar hon själv med ett leende.
    – Vi har bestämt att vi ska satsa på ponny även nästa år – och målet är att rida EM och bygga rutin framförallt utomlands nu under vintern och våren. Det är en fantastisk möjlighet att kunna ha flera ponnyer så att vi kan tävla mycket utan att slita på dem, säger Lina Nilsson.

    Det är en fantastisk möjlighet att kunna ha flera ponnyer så att vi kan tävla mycket utan att slita på dem.

    – Samtidigt kommer Liam ha Elvis, Mama Mia och Zäta för att få rutin och erfarenhet i juniorklasserna, så att han kan etablera sig där när vi avvecklar ponnyerna nästa höst och vinter.
    – Qrokus är bara sju år och honom får Liam växa i. Vi kommer att ta det lugnt med honom och bygga för framtiden.

    – Det är kul och nyttigt för Liam att ha lite yngre hästar att utvecklas med. Vi tycker det är viktigt med helheten och inte bara sitta på färdiga hästar. Då får han en chock den dagen han ska handla hästar för egna pengar – och de helt plötsligt ska gå 1,60 för att han ska få vara med i toppen.
    – Sedan är det såklart en lyx att kunna göra som vi gör nu. Men jag har alltid tyckt att det är kul att utbilda hästar och Liams pappa har jobbat större delen av Liams uppväxt med att bygga sina företag. Han tycker det är kul att kunna ge Liam den här chansen. Nu när möjligheten finns så tror vi att vi har ett bra koncept alla tillsammans, säger Lina Nilsson.

    Liamochzabrino
    Liam gillar pigga och heta ponnyer och det har han fått i Zabrino. Foto: Privat

    En andra chans för Zabrino

    Förhoppningen med Zabrino, som har gått både NM och EM med Julia Hallberg och plockat flera SM-medaljer med Philip Svitzer, är att han ska komplettera de andra ponnyerna som inte har så mycket internationell rutin ännu. Först måste dock den heta turbofuxen mätas in för internationellt tävlande.

    En del kanske minns året då flera svenska ponnyryttare fick se sina drömmar krossade när deras tidigare inmätta ponnyer plötsligt mättes ut – flera av dem var rutinerade mästerskapsponnyer internationellt. En av dessa var Zabrino som hade gått det största i Europa, men som plötsligt inte höll måttet inför EM 2018. Svitzer, som var EM-aktuell med Zabrino vid tillfället, var förkrossad och tävlade sedan ponnyn som häst internationellt.

    Efter detta har FEI infört ett nytt mätsystem som inte längre innebär att ponnyerna mäts från tävling till tävling, utan istället sker på ett mer beständigt tillvägagångssätt. Via en mycket rigorös mätning i FEI-regi kan nu ponnyerna bli inmätta på livstid för internationellt tävlande. I och med regeländringen får dessutom ponnyer som Zabrino en andra chans. I november är han bokad för FEI-mätning, berättar Lina Nilsson.
    – Zabrino är på ”noll” igen och får mätas in som andra ponnyer. Vi har varit och mätt honom och förhoppningsvis ska det inte vara några problem. Vi får hoppas att det går bra, men oavsett är han en fantastisk läromästare för Liam.
    – Bibbi är i alla fall större och hon är inmätt. Zabrino är ju 17 år nu, så han lär inte ha blivit större utan snarare tvärtom, säger Lina Nilsson.

    Det kvittar vad det är för banor och höjder så hjälper Elvis alltid honom att komma i mål.

    Hon lyfter både Royne och Sofia Farman Zetterman och deras förmåga att matcha Liam med rätt hästar – och Royne som tränare och mentor för hela satsningen.
    – Royne har en väldigt viktig del i teamet.

    Lina Nilsson hyllar också Elvis som den stora framgångsnyckeln.
    – Roligast kommer det nog alltid att vara med Elvis. Han är den hästen som betyder så mycket för att Liam är där han är idag. Det kvittar vad det är för banor och höjder så hjälper Elvis alltid honom att komma i mål. Nu har de verkligen blivit ett team, inte bara på banan utan i allt de gör.

    Ny chans på EM nästa år då?
    – Det är det vi siktar på – och hoppas att det går vägen, säger Liam.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden