InternationelltDe kommande åren kan vi få se flera internationella tävlingar på svensk mark. Redan 2024 är en ny arrangör redo att anordna en FEI-tävling.
Fler tävlingar på internationell nivå i Sverige
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ryttare på hög nivå och landslagsledare inom främst hoppning har önskat fler stora tävlingar i Sverige, så att ryttare ska slippa långa resor för att få erfarenhet. Nu har Växjöortens Fältrittklubb antagit utmaningen.
Helgen före midsommar 2024 blir det internationell hoppning för häst och ponny med Baltic Cup hos Smålandsklubben.
Fakta
15 arrangemang 2024
Internationella tävlingar i Sverige
- 21–25 februari. Gothenburg Horse Show, Göteborg
- 23–24 mars. Voltigetävling, Flyinge
- 29 mars – 1 april. Fälttävlan, Kristianstad
- 13 april. Distanstävling, Övedskloster
- 3–5 maj. Distanstävling, Agunnaryd
- 7–9 juni. Fälttävlan, Strömsholm
- 13–16 juni. Hoppning med Baltic Cup, Växjö
- 28–30 juni. Global Champions Tour, Stockholm
- 11–14 juli. Falsterbo Horse Show, Falsterbo
- 20 juli. Distanstävling, Simlångsdalen
- 22–28 juli. EM i sportkörning för U25, juniorer och children, Flyinge
- 23–25 augusti. Fälttävlan, Segersjö
- 26–29 september. Dressyr, Flyinge
- 27–29 september. Fälttävlan, Kristianstad
- 28 november–1 december. Sweden International Horse Show,
- Solna
– Vi har arbetat i många år för att få hit Baltic Cup. Det var länge sedan den arrangerades i Sverige, säger Tobias Jönberg som är ordförande i Växjöortens Fältrittklubb och har barn som tävlar i hoppning.
På Baltic Cup blandas nationella och internationella klasser, för att även B- och C-ponnyer ska kunna delta. En knäckfråga har varit att ponnyer med danska mätintyg inte har godkänts i Sverige, men Tobias Jönberg säger att det finns en öppning på den fronten nu.
– Vi vill gärna ge ryttare chansen att starta en internationell tävling på hemmaplan.
– Vi har anlitat Henk Linders från Nederländerna som banbyggare, eftersom vi ville ha en bra start. Vi har också hjälp av Unni Gustavsson, internationell steward, som är vår mentor.
De fysiska förutsättningarna finns på plats med stora utebanor för tävling och framhoppning, liksom 120 permanenta tävlingsboxar.
– Vi planerar för att ta emot 300 hästar. På internationella tävlingar ska stallområdet också vara inhägnat och ha vakter, säger Tobias Jönberg, som är medveten om kostnaderna med ett FEI-arrangemang, men som säger att antalet starter ändå ska få tävlingen att gå ihop.
– Det är viktigt att vi höjer statusen på svenska tävlingar och det ska bli roligt att prova på detta, säger Tobias Jönberg .
Även på Mantorp Hästsportarena i Östergötland finns internationella tävlingsplaner, men något eller ett par år in i framtiden.
I fjol genomfördes ungdomstävlingen Upcoming Stars i Mantorp och målet är att den ska få internationell status, säger Cornelia Lövgren, som arbetar med ridsportarrangemang på arenan.
– Idén är att vi gör en Nations Cup men för yngre ryttare, och vi har alla förutsättningar för att höja den till internationell nivå. Vi upplever också att våra svenska ryttare gärna vill ha internationella tävlingar på hemmaplan, och vi vill gärna prova nya saker.
Internationella tävlingar på Mantorp blir det tidigast 2025.
– När vi väl arrangerar det vill vi att det ska bli riktigt bra, säger Cornelia Lövgren.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på