Veterinärt
25 april 05:55
Ridsportplus

Flera risker med överviktiga ston

ReproduktionLagom är bäst – ett talesätt som stämmer bra när det gäller hullet hos avelsston. Magra ston har svårare att bli dräktiga och bära fram sitt foster, medan kroppen utsätts för mer påfrestning hos det tjocka stoet, som också får sämre mjölkproduktion.

Flera risker med överviktiga ston
Det är bara under den sista tredjedelen av dräktigheten som ston behöver extra foder. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många stoägare funderar över vilket hull som stoet bör vara i inför semineringen för att lätt bli dräktigt, och om det finns några riktlinjer för detta.

    – Överlag ser vi att hästar blir allt tjockare, att övervikt räknas som något normalt, säger veterinär Rita Palmelund.

    – Det är inte optimalt att stoet är överviktig när hon ska semineras, men det brukar sällan påverka brunsterna eller stoets förmåga att bli dräktig. 

    1516444092633
    Rita Palmelund blev färdig ­veterinär 2013 och är speciali­serad inom hästens reproduktion. Hon är en av delägarna i Falkenbergs veterinärservice samt stuteriveterinär på Ågårds hingststation.

    Ibland är förhållandet tvärtom, att det tilltänkta avelsstoet är lite tunn i hullet. 

    – Om hon är lite för tunn spelar det ingen roll, men det är inte bra om hon är riktigt mager, så att det går att räkna alla revben på avstånd. Det är sämre dräktighetsprocent på alltför magra ston. 

    – Sedan ska ju stoet orka bära fram fölet och producera mjölk också. När hon väl är dräktig kommer fostret att ta den näring det behöver och om hon inte har några reserver kan det bli svårt för henne att klara det.

    – Det är helt enkelt så att lagom är bäst, stona bör inte vara för feta och inte för magra.

    Under själva dräktighetsperioden bör stoet hålla gott hull utan att bli fet. Det är lätt att tänka att hon ska ”äta för två” och börja fodra på alltför tidigt. Men det är inte förrän under den sista tredjedelen av dräktigheten som stona behöver extra foder. 

    Fakta

    Glöm inte lynnet!

    Veterinär Rita Palmelund uppmanar stoägare att ta med lynnet som en komponent i avelsurvalet, både på stoet och hingsten. 

    – Det har faktiskt hänt att vi har behövt avvisa ston från seminstationen, för att de varit alltför farliga att hantera. De har stressat upp sig så mycket över att behöva stå i undersökningsspiltan att de har behövt sederas inför varje undersökning. Andra ston går helt lugnt in i spiltan trots att situationen är lika ny för dem.

    – Vissa ston klarar ägarna själva inte av att hantera och då kan man fråga sig hur fölet kommer att bli. Aveln måste sträva efter ett sunt huvud i en sund kropp, så att hästarna blir både hanterbara och hållbara. 

    Expandera

    – Övervikt hos det dräktiga stoet innebär en påfrestning för hela kroppen på slutet. Dessutom har feta ston sämre mjölkproduktion än de med normalt hull. Det lagras fettvävnad i juvret och då blir det helt enkelt mindre plats över till mjölkproduktion.

    – Det är svårt att säkert säga något om långtidspåverkan på fölen. Det finns
    studier som visar på ökad risk för bland annat insulinresistens och OCD hos föl undan tjocka mödrar, men det finns många miljöfaktorer som kan inverka, så resultaten är osäkra, säger Rita Palmelund.

    Se upp med fång och EMS

    Undvik att avla på ston som har EMS, eller som har en historik av fång. Det är ett viktigt råd från veterinären.

    Ston som har utvecklat EMS, ekvint metabolt syndrom, eller är insulindysreglerade, ID, är inte alltid överviktiga, men har lokala fettdepåer – ofta längs mankammen. För sådana hästar är risken för fång i samband med dräktighet överhängande.

    Fakta

    EMS och ID

    Insulin Molecule, 3d Illustration
    Istock

    EMS står för ekvint metabolt syndrom och innebär att hästen har en störd ämnesomsättning. Det hör samman med att hästen är ID, insulindysreglerad, och får hög insulinkoncentration i blodet efter utfodring. Detta kan på sikt leda till fång.

    Hästar med EMS/ID kräver ännu mer noggrann skötsel med korrekt utfodring och motion.

    Diagnos ställs genom ett oralt glukostest och efterföljande blodprov.

    Expandera

    – Vi vet att insulinkänsligheten blir rubbad överlag i samband med dräktighet, genom det hormonspel som sätts i gång, så ett sto som redan är känsligt kan utveckla fång under dräktigheten, säger veterinär Rita Palmelund. 

    Detta är vanligare på ston som haft flera föl än på maidenston (förstagångsföderskor).

    – Fång på dräktiga eller nyfölade ston är absolut inget man vill ha. Finns det två ston att välja mellan och det ena har EMS, om så bara i ett tidigt skede, och den andra inte, skulle jag avla på stoet utan EMS.

    De ston som har en historik av fång är också tveksamma att avla på.

    – Jag tycker inte att man ska avla på ston som har haft fång. Det är visserligen inte säkerställt att det är ärftligt, men bara risken gör att man bör avstå. 

    – Jag har varit med om att behöva ta bort ett sto som hade ett tvåveckors föl vid sida; hon fick akut fång. Det var inte roligt och en massa arbete att ordna det så bra som möjligt för fölet. Det stoet hade inte haft fång tidigare, så varför avla på ett sto där risken redan finns?

    – Ett gammalt talesätt säger att ston med föl vid sidan inte får fång, men det stämmer inte. Det hänger i från förr och då var det många andra faktorer som spelade in; fodret hade andra värden, hästarna hade sällan fri tillgång och stona jobbade mer och var i bättre kondition än de är i dag.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden