Sverige
1 februari 2017 09:36

Flickor hittade döda hästar – två åtalas

I höstas hittade två flickor döda hästar i ett stall där de tidigare hjälpt till och de slog genast larm. En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri.

Flickor hittade döda hästar – två åtalas
Två flickor hittade de döda hästarna. (Arkivbild)

I höstas åkte två flickor till ett stall där de tidigare hjälpt till med hästarna. De hade inte blivit tillfrågade om att hjälpa till på ett tag och ville undersöka vart hästarna hade tagit vägen. När flickorna kom till stallet upptäckte de två döda och fastkedjade hästar i det mörka stallet.

Gefle Dagblad berättar nu att två personer, en man och en kvinna, åtalas för djurplågeri. De nekar till brott och båda menar enligt tidningen att det var den andra personen som hade ansvar för hästarna. Veterinären som obducerade de döda hästarna konstaterar att valacken helt saknade fettreserver och att stoet visade tydliga tecken på uttorkning.

Hur länge hästarna hade legat döda har inte gått att fastställa. Redan i våras gjordes anmälan om misskötsel enligt ett tidigare inslag i P4 Gävleborg, men länsstyrelsen besökte gården först i oktober och då hade hästarna enligt ägaren flyttat.
– Han verkade trovärdig på det och det fanns inget som tydde på något annat, säger Lena Scharin, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, till P4.
Några veckor senare hittade de två flickorna hästarna döda på stallgolvet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden