HingstporträttMylord Carthago är skimmelhingsten som fastnade på näthinnan hos många som såg honom på hoppbanorna för lite mer än ett decennium sedan. I dag är han en kritvit herre som får en bra bit över 500 ston varje år.
Flygande fransman en juvel i hoppaveln
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Mylord Carthago är kung i sitt hemland Frankrike, men han kunde lika gärna blivit det i någon annan stambok. Redan som embryo från ett av Europas superston, Fragance de Chalus, var det flera som ville köpa honom från Joris de Brabander på Stal de Muze i Belgien.
Uppfödaren Denis Hubert på Élevage de Manciais var på väg att köpa ett embryo och fick klartecken från Selle Français att det skulle gå att registrera fölet i stamboken. Vid den här tiden, 1999, fick endast de 30 högst rankade stona i SF tillstånd att bli betäckta med utländska hingstar, i det här fallet Carthago.
Med beskedet i hand sökte Hubert kontakt med de Brabander, men fick veta att embryot redan var sålt till Paule och Jean-Louis Bourdy Dubois. De blev alltså uppfödare till Mylord Carthago, som föddes på deras stuteri, där även hingsten Excalibur dela Tour Vidal är född.
Gick inte lottlös
Denis Hubert gick dock inte lottlöss ur det hela. Han köpte i stället ett embryo undan Fragrance de Chalus och efter hingsten Power Light. Det blev stoet Mifrane Maciais, jämnårig med Mylord Carthago och mor till tio hopphästar hittills.
Mylord Carthago var sent utvecklad som unghäst. Han tog sig till de franska unghästchampionaten i SF:s regi, Cycle Classic, men fick inga framskjutna placeringar. Hingsten gjorde sin första betäckningssäsong 2004, då han fick 36 ston och 19 registrerade föl året efter.
Som unghäst tävlades Mylord Carthago av Emmanuel Vincent som red honom åt uppfödaren. Han uttalade sig i en intervju med franska Grand Prix Magazine 2015 om sina intryck.
– Han var en sen häst men han hade alltid två fantastiska egenskaper: en stark personlighet och en stor respekt för bommarna. Men jag kände inte att han hade en sådan potential. Jag hade aldrig trott att han skulle lyckas med en sådan karriär. Han kom till mig med avsikten att säljas, eftersom hans ägare och uppfödare hoppades på att få ett sto när de köpte embryot. 2005 när vi fick ett bra erbjudande från Haras Nationaux sålde vi honom.
– Jag fortsatte att rida honom till slutet av 6-årssäsongen. Tvärtemot vad vissa kanske tror är det en häst som har blod. Det fanns ingen anledning att använda stora sporrar eftersom han är mycket känslig med en mycket bra mun.
Han var en sen häst men han hade alltid två fantastiska egenskaper: en stark personlighet och en stor respekt för bommarna.
Emmanuel Vincent
Under sina unghästår som 4-6-åring var Mylord Carthago felfri i 46 av 64 starter. Haras Nationaux valde sedan att placera hingsten hos Pénélope Leprevost, och hon tog vid i början på 2007.
Ett par utöver det vanliga
Tillsammans bildade Mylord Carthago och Leprevost ett partnerskap utöver det vanliga. Den vita hingsten tog ryttaren till hennes första VM, EM, OS och världscupfinal och blev med hennes egna ord: ”Mitt livs häst”. Tillsammans tog de otaliga placeringar och segrar med start på unghäst-VM i Lanaken 2007 då det blev en fjärde plats. Totalt i karriären gjorde de nästan 200 internationella tävlingsstarter med placering i mer än var tredje.
Deras karriär gick brant uppåt och redan när Mylord Carthago var tio år var de kvalificerade till världscupfinalen i Genève. Senare samma år var de med och tog silver i det franska laget på VM i Kentucky. Vid EM i Madrid 2011 – där Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla tog guld och Henrik von Eckermann var femma – kom Mylord Carthago och Leprevost sjua individuellt och tog ännu ett silver i lag. De deltog i OS i London 2012 men utan någon framskjuten placering. Säsongen 2013 var Mylord Carthago skadad men kom tillbaka till tävling efter tio månaders frånvaro.
Under sin karriär tjänade hingsten in nästan tio miljoner kronor i prispengar och deltog i tolv Nations Cup för Frankrike.
När Mylord Carthago pensionerades från tävlingsbanorna hösten 2014 efter ryggproblem hade han utan uppehåll betäckt under hela sin karriär, endast säsongen 2013 var antalet ston väldigt lågt.
Åren 2006-2011 betjänade han mellan 180 och 316 ston. 2012-14 var mellanår med 35-92 ston, det lägre antalet på grund grund av skada. Efter pensioneringen tog betäckningarna fart igen och från 2018 har det varit över 500 ston per år och ibland fler. Förra året var över 600 ston bokade och i år finns redan 400 anmälningar. Kort sagt, Mylord Carthago är superpopulär och har från sina allra första år i avel visat på verkligt fin förärvning.
Still going strong
Efter sin pensionering finns han på Haras de Saint Lô, där företaget France Haras och France Etalons håller till. De tog över ägandet från den franska staten redan 2012. Som 23-årig gentleman är Mylord Carthago i fin form och visar upp sig på SF:s olika evenemang, i dag kritvit och fortfarande mycket vacker.
Förärvningen är smått enastående god sett till hoppning och Mylord Carthago har haft bland de allra högsta indexen i SF med skyhög säkerhet. Med åren och allt fler avkommor sjunker indexet, men han är i dag en verklig juvel i fransk avel.
Det finns över 2 500 registrerade avkommor i det franska förbundet. Lägg till minst 800 i andra förbund och det troliga antalet närmar sig 4 000 ättlingar.
Att det blivit sporthästar i hög grad syns på antalet internationellt tävlande avkommor sedan 2015 som är över 500, på nationell nivå det dubbla.
Mylord Carthago har en hög teoretisk andel förädlande blod i sig och har även varit framgångsrik som fälttävlansfader. I sitt hemmaförbund har han elitstatus som hoppförärvare och omnämnandet mycket bra som fälttävlansförärvare.
Mylord Carthago har blivit som en sorts kung, kanske ännu inte så betydelsefull som Diamant de Semilly, men en arvfurste i alla fall.
Sébastien Roullier Varlamov
Mylord Carthago intar en god ställning i fransk avel också på grund av att han inte är nära besläktad med flera av de stora stamboksbärande hingstarna såsom Ibrahim, Diamant de Semilly, Furioso xx och Rantzau xx. Alla utom Diamant de Semilly finns i stamtavlan men inte på nära håll, vilket gör honom väldigt användbar.
En stämpelhingst
Sébastien Roullier Varlamov är chefredaktör för Frankrikes största hästsportmagasin Grand Prix, som bevakar avel och sport sedan flera decennier. Han vittnar om hur Mylord Carthagos betydelse för fransk hoppsport uppfattas i dag.
– Han anses vara en ”chef de race”, en stämpelhingst som sätter sin prägel på stamboken, vilket motiveras med kvalitén på hans framgångsrika avkommor i både hoppning och fälttävlan, hans inflytande som fader och morfar. Han har nu ett antal intressanta godkända söner och tävlingshästar födda i andra länder, och han anses i Frankrike vara en hingst som förbättrar sin avkomma. Dessutom är han vid god vigör och lever ett komfortabelt liv i Saint-Lô med en hästskötare som tar väl hand om honom.
– Mylord Carthago har blivit som en sorts kung, kanske inte ännu så betydelsefull som Diamant de Semilly, men en arvfurste i alla fall, sammanfattar Sébastien Roullier Varlamov.
Fakta
Tävlingskarriär
Största segrarna sett till prispengar
- 2010-04-02 Paris – Grand Palais CSI 5 *- Puissance (150 m) 25 000
- 2010-05-28 Rom (ITA) (CSIO5*) CSIO 5 * – NC (160 m) 16000
- 2011-12-04Paris Villepinte CSI 5 * – Grand Prix (160 m) 75 000
- 2012-07-05 Aachen (GER) (CSIO 5) CSIO 5 * – NC (160 m) 18 000
- 2012-09-01 Gijon (ESP) (CSIO5*) CSIO 5* – NC (160 m) 5 000
- 2012-09-22 Wien (AUT) (CSI 5*/2*) CSI 5 * – Grand Prix (160 m) 100000
- 2012-10-20 Helsinki (FIN) (CSI 5*W) CSI 5 * – Grand Prix (160 m) 25 000
- 2014-05-17 La Baule CSIO5*-NC – (150 m) 6 000
Bästa avkommorna
Tävlingsstarter sedan 2015-01-01, samtliga är SF-registrerade.
- Twentytwo Des Biches
- Timon D’aure
- Utopie Villelongue
- Truman
- Tino La Chapelle
- Vick Du Croisy
- Bingo Du Parc
- Tolede De Mescam
- Vertigo Du Desert
- Billabong Du Roumois
- Valmy De La Lande
- Argan De Beliard
- Atome Des Etisses
- Alibi De La Roque
- Cocaine Du Val
Mest kända fälttävlanshästarna
- Babylon de Gamma
- Totem de Brecey
Mest kända tävlande godkända söner
- Tamerlan du Poncel
- Ugo du Marquet
- Valmy de La Lande
- Very Well Semilly
- Atome des Etisses
- Bellini Dufaure De L
- Big Bang des Genets
- Milton Z
- My Lord’s Way
- Dexter de Kerglenn
Fakta
Mamman – ett supersto
Mor till Mylord Carthago är Fragrance de Chalus, född 1993 och död 2019, uppfödd av Solange Planson och ägd av Joris de Brabander på Stal de Muze i Belgien.
Fragance var e Jalisco B-Fury de la Cense. Hennes mamma Nifrane tävlade internationellt med goda resultat tillsammans med Rémy Deuquet. Hon är halvsyster till Morgat, som var lagguldmedaljör och individuell bronsmedaljör vid VM i Stockholm 1990, riden av Hubert Bourdy.
Efter sin sportkarriär var Nifrane ett utmärkt avelssto och bland avkommorna märks särskilt den godkände hingsten Lord If de Chalusse och så klart Fragance de Chalus. Även hon tävlade, tillsammans med Karine de Brabander, upp till 1,40 innan avkommorna visade sig för bra för att hålla henne från avelsboxen.
Fragance har bland sina 46 listade avkommor på Horsetelex.com sju godkända hingstar, där Mylord Carthago är äldst. Hans enda helsyskon Melodie D’Eole har 16 avkommor, fem tävlar internationellt och en är godkänd hingst.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på