Sverige
3 augusti 2015 16:30

Flyinge anmäls för prisdumpning

Flyinges prissättning för unghästutbildning har anmälts till Konkurrensverket. Anmälaren Karl-Erik Kella Norlander ifrågasätter Flyinges låga priser.

Flyinge anmäls för prisdumpning
Flyinge har anmälts till Konkurrensverket. Lotta Gyllensten

 Att lämna en häst på Flyinge för utbildning kostar från 4 100 kronor plus moms per månad. Karl-Erik Norlander menar att det bara är runt hälften av de verkliga kostnaderna för att stalla upp och utbilda en häst.

– Marknadsmässiga priser är från 7 000 kronor och uppåt, menar han.
– Du måste inte vara utbildad ekonom för att förstå att du måste ta betalt för stall, foder, ridhus och själva arbetet, och vi som tillhör Tränarportalen vill arbeta för att hästverksamhet ska bli lika affärsmässig som andra branscher.

Nu vill han ha prövat om Konkurrensverket tycker att Flyinges priser innebär otillbörlig konkurrens.

– På sin hemsida anger Flyinge också att marknadsföring och försäljningsverksamhet är inkluderat i deras priser. Tillsammans innebär det att de erbjuder en prisdumpning med deras till vissa delar statsfinansierade utbildningsverksamhet, säger Karl-Erik Norlander.

Anmälan till Konkurrensverket har lett till många inlägg på sociala medier, både för och emot. Bland annat har flera poängterat att det är elever som utbildar hästarna och att det förklarar de lägre priserna. Karl-Erik Norlander håller med om att detta är dubbelbottnat.

– Jag vill inte göra unghästutbildningarna sämre, men jag vill ha detta utrett, och jag tycker att man ska undvika att konkurrera med den grupp som man själv utbildar. Med den här prissättningen finns det en risk att vi får en ond spiral när det gäller prissättningen på unghästutbildning, säger Karl-Erik Norlander, som också tycker att det borde ligga i Flyinges intresse att ta ut marknadsmässiga priser.
– Men ekonomi har aldrig varit Flyinges starka sida, säger han.

Anders Grane, verksamhetschef för stallorganisationen på Flyinge, skriver som svar på en fråga på Facebook att det handlar om cirka 30 hästar mellan 2,5 och tre år som tas emot för inridning och eventuell visning på 3-årstest, samt mellan tio och 20 hästar i åldrarna fyra till sex år som tas emot och utbildas på Flyinge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden