Sverige
2 januari 17:39
Ridsportplus

Flyinges beridarutbildning får allvarlig kritik

TillsynEfter en tillsyn som Myndigheten för yrkeshögskolan har gjort vid beridarutbildningen på Flyinge riktas allvarlig kritik mot utbildningen på flera punkter. Det handlar bland annat om hur kunskapskontroller utförs och hur ledningsgruppen arbetar.

Flyinges beridarutbildning får allvarlig kritik
Flyinge är klassisk svensk ridsport- och avelsmark. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tillsynen gäller utbildningen Beridarutbildning med Flyinge AB som ansvarig utbildningsanordnare och den utbildning som startade den 1 augusti 2021.

    Myndigheten för yrkeshögskolans tillsyn omfattade flera områden, bland annat anordnarens kompetens och förutsättningar, organisation och daglig ledning av utbildningen, ledningsgruppens sammansättning, anskaffning och kvalitetssäkring av praktikplatser, kunskapskontroller och studerandeinflytande.

    Sedan tillsynen gjordes har Flyinge och myndigheten fortsatt kommunicera och en hel del åtgärder har redan vidtagits. Men enligt ett beslut i december 2023 riktar myndigheten allvarlig kritik mot utbildningen på följande områden:

    • Organisation och daglig ledning av utbildningen
    • Ledningsgruppens uppdrag
    • Utbildningens kursplaner
    • Kunskapskontroller och betygsättning

    Underlag och samtal

    Underlag för tillsynen har lämnats in av Flyinge AB samt inhämtats vid samtal med företrädare för utbildningsanordnaren och möte med studerande.

    När det gäller bristerna i organisation och ledning har Flyinge AB brustit i att följa upp beslut som fattats av ledningsgruppen, bland annat beslutade ändringar i kursplanerna.

    Kursplanernas problem är att de innehåller lärandemål som är svåra att mäta i flera fall. Det förekommen även otydliga begrepp i lärandemålen.

    Brister i kunskapskontroller

    När det gäller betygen bedömer myndigheten att kriterierna för betyget Väl godkänt inte anger en nivåskillnad i förhållande till betyget Godkänt, vilket är praxis. Myndigheten bedömer vidare att det finns brister på utbildningen vad gäller kunskapskontroller, bedömning och betygssättning, till exempel utgår inte underlaget för bedömning och betygssättning i praktikkurserna från lärandemålen i kurserna. Det förekommer även oförberedda kunskapskontroller vilket inte är tillåtet. Även den stalltjänst som eleverna gör bedöms som problematisk, då det bland annat inte framgår hur de moment som omfattas av stalltjänsten examineras.

    Flera områden utan brister

    Däremot har myndigheten har inte identifierat brister när det gäller flera andra områden, bland annat utbildningsanordnarens kompetens och förutsättningar, ledningsgruppens sammansättning, anskaffning och kvalitetssäkring av praktikplatser, särskilt pedagogiskt stöd och studerandeinflytande.

    Utbildningsanordnaren ska senast den 15 mars 2024 redovisa hur man åtgärdat eller planerar att åtgärda bristerna genom att skicka en redogörelse till Myndigheten för yrkeshögskolan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden