Hästliv
27 december 2012 17:32

Uteliv för Flyinges hästar

– Bara fördelar, tycker Per Michanek, veterinär och forskare på Flyinge, om att en del av Flyinges hästar inom en snar framtid kan få lämna sina boxar och flytta till så kallade aktiva stall.

– Att ha hästarna i så kallad aktiv grupphästhållning har bara fördelar som jag ser det. Hästarna får gå ut tillsammans, kolik är sällsynt, hästarna får aldrig luftvägsproblem och hållbarheten ökar, säger Per Michanek.

Projektet med rationell hästhållning pågår på alla tre riksanläggningarna och initiativet kommer från Hästnäringens Nationella Stiftelse. Flyinges ansvarige Per Michanek har länge pratat varmt om ”aktiv hästhållning ” och Flyinges styrelse är positiv till en investering i ett helt nytt sätt att hålla hästar på.

Systemet bygger på att hästarna fodras automatiskt i foderstationer. En gång i timmen ges hästarna kraftfoder i en automat och genom att placera den en bit från rastgård, ligghall och annat får hästarna röra sig runt på det område där de bor.

De nya stallen beräknas bli påbörjade 2013 och ska troligtvis ligga vid Wallenbergsstallet. Det första systemet kommer ha plats för 25 hästar skriver Flyinge i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden