Blogg
28 februari 2012 22:41

Foder och grooming

Hästarna äter i regel hösilage. Sedan har vi två-tre hästar som inte tål hösilaget så de får såklart torrt hö. Till kraftfoder äter hästarna enligt foderrådgivningen vi får av vår sammarbetspartner Brogaarden.

Vi använder nästan uteslutande müsli från Dodson Horrell och majoreteten av hästarna äter ”Fase III” som är en havrefri och komplett müsli. För hästar som behöver lite hjälp med att bygga upp sig så får de ”Build Up Mix” som har högre kalori- och proteininnehåll. Vilken mängd hästen får per dag beror såklart på hästens ålder, storlek, utbildning, syfte.

Vi har inte så mycket tillskottsfoder till våra hästar eftersom det viktigaste finns i müslin. Men vi ger dem också rapsolja varje dag, vilket faktiskt ger en finare hårrem. De får också salt om eftermiddagen och hackad lucern. Annars är det inget mer än så. Sen beror det också självklart på vad ägaren önskar. Kommer hästen med ett spec. tillskottsfoder som den måste ha så ger vi såklart det också. Alla hästar är ju individer och ska såklart ha fodret som passar dem.

Zalza får till exempel ett halvt kilo ”Fase III” de fyra gånger vi fodrar. På morgonen får hon även rapsolja och salt på eftermiddagen. En period när hon precis kommit hit så fick hon även extra b-vitamin då fick ovanligt mycket skav på kroppen.

Groomingtips har jag massvis utav. Det är såklart lättare om man får nån specifik situation. Men för att hålla mig till vardagliga tips så ska man kratsa hovarna och kolla skorna i boxen innan man tar ut hästen. För det första så blir inte stallgången skitig, för det andra så visiterar du hästens ben automatiskt och för det tredje så ser du till att hoven hålls ren och hel.

Har man fått ett nytt träns lägger man det i läderolja i 24 timmar. Sedan torkas det av innan det börjar användas. Därefter använder man främst gammal hederlig sadeltvål när lädret ska rengöras. Eftersom jag också putsade När jag var Andreas hästskötare hade jag alltid Kiwis shoe polish (vilket är det absolut bästa) med mig. Den använde jag för att få nosgrimman extra svart och glansig. Jag borstade jag in (runda rörelser) utsidan med skosvärtan innan jag drog över med en Kiwi shine sponge. Något annat man också kan göra, om man har hårspray i bakfickan är att spraya som det sista man gör över den ytan man vill få glansig. Det lägger sig som en hinna.

Jag hade aldrig hårspray i hästarnas manar (vilket många har) eftersom det skadar taglet och drar till sig skit. Istället flätade jag med fuktig man och såg till att spraya med pälsglans till vardagen så den alltid är lätt att reda ut. Då går inte taglet av lika lätt och man slipper stripiga småhår när man har flätat.

Tack för din kommentar Karin!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden