FoderGår det att fodra upp en slö häst så att den bli piggare? Nja, menar foderrådgivaren Eva Dahlström. Ridsport har pratat med Eva som bland annat ändå tipsar om att se över foderstaten om hästen känns trött.
Foder sällan rätt lösning för en slö häst
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Om din häst inte vill jobba utan känns slö gäller det att försöka ta reda på vad som är orsaken. Det säger Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare.
– Jag tycker att det är skillnad på en slö och en trött häst. Slö kan vem som helst vara efter ett träningspass, och vi människor kan också vara slöa beroende på dagsformen, menar Eva Dahlström.
Trötthet är en annan sak.
– Är hästen trött under hela träningspasset tycker den nog inte att det är roligt. Eller är det en travhäst som blir trött hundra meter före mål?
Eva Dahlström menar att det krävs en genomgång för att hitta en lösning.
Se över foderstaten
En åtgärd är att se över foderstaten.
– Det som gör att hästar blir pigga och orkar är att de har en fungerande grovtarm. Det är som med oss människor, blir vi dåliga i magen orkar vi mindre. Matsmältningen är en stor fabrik och det gäller att fabriken funkar och att det inte slirar någonstans, säger Eva Dahlström.
Energi brukar hästen få så att det räcker från grovfodret.
– Energin brukar inte vara något större problem förutom hos högpresterande hästar, medan det som inte sällan fattas är protein och rätt mineraler, som foderstaten kan behöva kompletteras med.
Om det mot förmodan skulle saknas energi rekommenderar Eva Dahlström betfor, mash, olja, havre eller energirika färdigfoder.
Havre passar hästen bäst
Havre är ett spannmål som hästägare traditionellt sett fodrat sina hästar med. Det är också det spannmålsslag som passar hästen bäst.
– Havrens stärkelse bryts till stor del ner i tunntarmen, om man inte ger för stor mängd åt gången, säger Eva Dahlström.
Av många uppfattas hästen piggare på en spannmålsfoderstat.
– Det känns som att energin går upp i huvudet, säger en del. Det kanske är så, men det bästa är att kontrollera hela foderstaten så att du inte ligger på ett totalöverskott på energi och sedan toppar med kraftfoder. Då kan hästen bli för pigg eller för tjock.
Ett energiöverskott kan leda till stress.
– Det är inget att använda sig av i ett gediget arbete, för hur vet du när energin kommer ut? Det kan bli så att hästen blir uppstressad på framridning i stället för att ta ut energin på tävlingsbanan. Du ska inte ändra något inför en prestation, hästen ska vara vältränad och gå på de givor som behövs, säger Eva Dahlström.
Hästar kan inte ladda inför en prestation på samma sätt som en mänsklig idrottare.
– Vältränade hästar har mycket höga koncentrationer av muskelglykogennivå redan från början jämfört med vältränade människor. De kan inte ladda eftersom de redan ligger så högt.
Övervikt kan vara orsak till trötthet
En orsak till att hästen känns segare kan vara övervikt.
– Som dressyrhästar som fodras på för att orka mer men i stället blir lite för runda – då blir det jobbigare att göra piruetter. Men det gäller för alla hästar, till exempel har studier gjorts på travhästar som visar att extra protein inte spelar roll för prestationsförmågan – det gör däremot övervikt.
Fakta
Eva Dahlström om…
…att träningen gör sitt
”När hästen blir starkare blir den också piggare. En vältränad häst blir ganska rastlös om den får vilodagar. Men tränas den för mycket blir det motsatt verkan, hästen blir trött och behöver vila sig i form.”
…”slöa hästar”
”En häst får vara slö precis som vi människor kan vara det, men är hästen i vanliga fall pigg kan det ha hänt något, som en infektion eller mask eller att den tycker att träningen är supertråkig. Det gäller också att inte träna hästar över deras förmåga att förstå, då kan de tappa sugen.”
…trötta unghästar
”Tänk på att 3- och 4-åringar kan bli fruktansvärt trötta fast allt är som det ska, på grund av att de utbildas och växer. Det behöver inte vara något fel på dem.”
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på